Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/1265
Title: Технологічні аспекти отримання «зірваних» зерен нвч-випромінюванням
Other Titles: Technological aspects of grain popping by microwave treatment
Authors: Куянов, Юрій Юрійович
Kuyanov, Yurii
Миколенко, Світлана Юріївна
Mykolenko, Svitlana
Keywords: зерно
grain
вибух
popping
НВЧ-обробка
microwave treatment
перикарпій
pericarp
ендосперм
endosperm
концентратори НВЧ-енергії
microwave energy concentrators
Issue Date: 2017
Publisher: Національний університет харчових технологій
Citation: Куянов Ю. Ю. Технологічні аспекти отримання «зірваних» зерен нвч-випромінюванням/ Ю. Ю. Куянов, С. Ю. Миколенко // «Харчова промисловість».- 2017. - №22.- С. 40-48.
Abstract: У статті проаналізовано роль анатомічної будови зернівки, зміни основних компонентів хімічного складу під впливом НВЧ-випромінювання. Показано, що мікрохвильова обробка змінює властивості крохмалів, чутливість яких до дії НВЧ-випромінювання залежить від наявності амілози. Застосування солі, жиру перед НВЧ-обробкою дає змогу досягти підвищення виходу і якості кінцевої продукції. Обґрунтовано ряд показників ефективності технологічного процесу і показано фактори, які є визначальними для технології.This study reveals the role of the anatomical structure of grain, changes of the major chemical components under the influence of microwave radiation when cereals pop. Pericarp and endosperm anatomic features directly impact on the possibility of forming foamy grain structure by thermal or microwave treatment. It is shown that microwave treatment changes starches characteristics, the sensitivity of which to the action of microwave radiation depends on amylose content. Significant factor for efficiency of the process is the moisture content of the grain within the optimal values. The use of salt, fat before microwave treatment allows achieving an increase in the yield and quality of the final product. Particular attention is drawn to the possibility of introducing artificial centers for concentration of microwave energy. Indicators of the processing efficiency as well as the factors determining for the technology are substantiated.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/26423/1/%E2%84%9622.pdf
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/1265
ISSN: 2225-2916
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ...pdf853,8 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.