Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12680
Title: Дослідження впливу показників якості ріпакової олії на термін придатності
Other Titles: Study of the impact of rapeseed oil quality indicators on shelf life
Authors: Петік, Ігор
Petik, Ihor
Хареба, Олена
Khareba, Olena
Липовий, Дмитро
Lypovyi, Dmytro
Липова, Юлія
Lypova, Yulia
Сушко, Лариса Федорівна
Sushko, Larysa
Аштаєва, Наталія
Ashtaieva, Natalia
Keywords: ріпакова олія
Rapeseed oil
окиснення
oxidation
гідроліз
hydrol ysis
пероксидне число
peroxide number
період індукції
induction period
антиоксиданти
antioxidants
натуральні токофероли
natural tocopherols
окисна стабільність
oxi dative stability
прогнозування терміну придатності
shelf life prediction
Issue Date: 2025
Publisher: Національна академія аграрних наук України
Citation: Дослідження впливу показників якості ріпакової олії на термін придатності / І. П. Петік, О. В. Хареба, Д. В. Липовий, Ю. Ю. Липова, Л. Ф. Сушко, Н. Л. Аштаєва // Вісник аграрної науки / Національна академія аграрних наук України. – 2025. – Т. 103, № 4. – С. 47-55. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12680
Abstract: Складено рівняння регресії, що описує залежність періоду індукції прискореного окиснення рафінованої ріпакової олії від двох чинників — продуктів окиснення і гідролізу. Визначено вплив суміші токоферолів на динаміку прискореного окиснення рафінованої ріпакової олії з різним умістом продуктів окиснення та гідро лізу. З’ясовано, що динаміка окиснення модельних зразків рафінованої ріпакової олії варіює залежно від концентрації пер винних продуктів окиснення та гідролізу. A regression equation was compiled, which described the depend ence of the induction period of accelerated oxidation of refined rapeseed oil on two fac tors — oxidation and hydrolysis products. The influence of a mixture of tocopherols on the dynamics of ac celerated oxidation of refined rapeseed oil with different contents of oxidation and hydrolysis products was determined. It was concluded that different dynamics of oxidation of its mod el samples depended on the concentration of primary oxidation and hydrolysis products. The presence of natural tocopherols as antioxidants negatively affected the rate of accumulation of peroxides, but the kinetic model of accelerated oxidation would be different for different initial compositions of samples. The results obtained can be used to optimize storage conditions and predict the shelf life of rapeseed oil.
URI: https://agrovisnyk.com/index.php/agrovisnyk/article/view/2025_04_05
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12680
ISSN: ISSN 2308-9377
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2025_Петік та ін. (Вісн агр науки).pdf612,83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.