Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2062
Title: | Основні засади формування конкуренції підприємств галузі птахівництва |
Other Titles: | The basic bases for the competition of battle complexes |
Authors: | Кравченко, Микола Володимирович Kravchenko, M. V. Kravchenko, Mykola Іжболдіна, Олена Олександрівна Izhboldina, O. O. Izhboldina, O. Izhboldina, Е. А. Izhboldina, Н. Izhboldina, Е. Izhboldina, Olena |
Keywords: | інтегровані системи integrated systems конкурентні переваги competitive advantages організаційні засади organizational principles конкурентоспроможність competitiveness методичні підходи methodological approaches пташине підприємство avian enterprise |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Одеський нац. ун-т ім. І. І. Мечникова |
Citation: | Кравченко М. В. Основні засади формування конкуренції підприємств галузі птахівництва / М. В. Кравченко, О. О. Іжболдіна // Вісник Одеського нац. ун-ту. Серія : Економіка / Одеський нац. ун-т ім. І. І. Мечникова. – 2019. – Т. 24. – Вип. 3(76). – С. 104-108. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2062. |
Abstract: | У статті висвітлені теоретичні засади формування конкурентних переваг підприємств галузі птахівництва. Сформовано методичні підходи щодо управління конкурентоспроможності аграрних підприємств. Обґрунтовано організаційно-економічні заходи щодо підвищення конкурентних переваг підприємств птахівничого комплексу. The article deals with theoretical bases of formation of competitive advantages of agricultural enterprises. Methodical approaches to management of competitiveness of agricultural enterprises. Grounded organizational and economic measures to increase competitive advantages of enterprises of agro industrial complex. A competitive poultry enterprise must not only surpass its competitors in terms of efficient use of internal potential, but also have a flexible, adaptive response to external opportunities and threats. Ensuring the competitive development of enterprises is hampered by unsystematic and scattered receipts of funds for the modernization of their production activities, low investment activity, the lack of comprehensive application of innovative technologies, the imperfection of the economic mechanism for managing the production process and inter-branch relations and economic relations with processing enterprises and trade enterprises, and insufficient state support. The process of studying the competitive advantages of poultry enterprises should be based not only on the characteristics and characteristics of the competitiveness category, but also in full compliance with the specifics of the industry. In this case, before the producers, as the subjects of management, the need to address the following tasks: the assessment of not only the actual level of competitiveness, but also the potentially possible level; reflection in the results of the analysis of the factor component of competitiveness; research of competitive advantages at the level of the subject and products; selection of methods and tools for evaluation according to the specificity of the study. The presented analytical review of methods for assessing the competitiveness and individual competitive advantages, along with the limited specific methods, showed the practical value of each of them. |
Description: | Іжболдіна Олена Олександрівна https://orcid.org/0000-0002-8816-2228 |
URI: | http://liber.onu.edu.ua/pdf/visn_econom_24_3(76).pdf http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2062 |
ISSN: | 2304-0920 |
Appears in Collections: | Наукові статті |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
The basic principles of competition formation in the poultry industry.pdf | 755,41 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.