Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2204
Title: Діагностика ресурсного потенціалу органічного агровиробництва
Other Titles: Diagnosis of resource potential in organic farming
Authors: Безус, Роман Миколайович
Bezus, Roman
Бойко, А. В.
Boyko, A.
Keywords: ресурси
resources
ресурсний потенціал
resource potential
органічне агровиробництво
organic agricultural production
діагностика
diagnostics
стійкість
resilience
аграрний сектор
agriculture
економіка України
the economy of Ukraine
Issue Date: 2015
Publisher: Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Citation: Безус Р. М. Діагностика ресурсного потенціалу органічного агровиробництва / Р. М. Безус, А. В. Бойко // Вісник ДДАЕУ. – 2015. – № 1. – С. 47-52. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2204
Abstract: Розглянуто види ресурсів, які є складовими ресурсного потенціалу підприємств з виробництва органічної продукції. Акцентовано увагу на таких специфічних ресурсах, як земельні, біологічні та природно-кліматичні, тобто притаманних передусім органічному агровиробництву. Наведено схему оцінки та запропоновано підхід до оцінки рівня ресурсного потенціалу підприємства з виробництва органічної продукції на основі складових показників фактичного рівня ресурсного потенціалу. The article considers the types of resources that are part of the resource potential of the companies producing organic products. In the article it was considered the specific resources that are inherent above all to the organic agricultural production as land, biological, and climatic resources. Authors propose an assessment scheme of resource potential enterprises for the production of organic products. It was proposed an approach to assessing the level of enterprise resource potential of organic production based on component indicators actual level of resource potential.Results of the study of the characteristics and key features of organic production of agricultural products in Ukraine, issues and resources for transition from traditional to organic land gives grounds for concluding that the changing the structure of the available production resources can improve the efficiency of the producers of organic products and, eventually, fully realize their potentials. Given the characteristics of the main economic resources in agriculture inUkrainecan be concluded that such changes require an improvement the business planning, innovation, increasing the motivation of participants of production, changes in crop varieties and breeds of livestock.
URI: http://ojs.dsau.dp.ua/index.php/vestnik/article/view/567
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2204
Appears in Collections:Вісник Дніпровського державного аграрно–економічного університету - до липня 2018 р.

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
567-Article Text-1155-1-10-20150521.pdf512,17 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.