Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2228
Title: Екологічна оцінка варіабельності вмісту нітратів у овочевих та плодово-ягідних культурах у Дніпропетровській області
Other Titles: Ecological assessment of nitrate content variability in vegetable and fruit crops in Dnipropetrovsk region
Authors: Харитонов, Микола Миколайович
Kharytonov, Mykola
Лазарєва, О.М.
Lazaryeva, O.
Лемішко, Світлана Миколаївна
Lemishko, Svitlana
Keywords: овочі
vegetables
фрукти
fruits
ягоди
berries
нітрати
nitrates
норма
norm
гранично допустима концентрація
maximum permissible concentration
Issue Date: 2015
Publisher: Полтавська державна аграрна академія
Citation: Харитонов М. М. Екологічна оцінка варіабельності вмісту нітратів у овочевих та плодово-ягідних культурах у Дніпропетровській області / М. М. Харитонов, О. М. Лазарєва, С. М. Лемішко // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2015. - № 3. - С. 29-31. - Режим доступу: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2228
Abstract: Метою роботи є кількісне визначення вмісту нітратів в овочевій і плодово-ягідній продукції після проведення польових дослідів у Дніпропетровській області. Наведено результати визначення нітратів в овочах, плодах і ягодах, що найчастіше використовують у раціоні харчування людини. Контроль вмісту нітратів здійснювався потенціометричним методом з використанням іоноселективного електроду. У результаті проведених досліджень встановлено найбільше перевищення ГДК в таких овочах: редис, буряк, морква і кабачки – із 6 проб 5 перевищують ГДК. Під час визначення вмісту нітратів у картоплі 12 проб із 46 перевищували ГДК, у капусті – 2 проби з 12, а у перці – 2 проби з 9 перевищували ГДК. За вмістом нітратів вивчені в нашій роботі фрукти та ягоди відносяться до групи за малою концентрацією – до 100 мг/кг. Найменший вміст нітратів знайдено у зеленому горошку.The aim of the work is to quantify the content of nitrates in vegetable and fruit products after field experiments in the Dnipropetrovsk region. The results of determination of nitrates in the most frequently used vegetables, fruits and berries are given in the human diet. Control of nitrate content was carried out by potentiometric method with using an ion-selective electrode. As a result of the conducted researches the greatest excess of maximum concentration limit in such vegetables is established: radishes, beets, carrots and zucchini - out of 6 samples 5 exceed the MPC. Under time to determine the content of nitrates in potatoes 12 samples from 46 exceeded the MPC, in cabbage - 2 samples out of 12, and in peppers - 2 samples out of 9 exceeded the MPC.
URI: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPDAA_2015_3_7
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2228
ISSN: 2415-3362 (Online), 2415-3354 (Print)
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VPDAA_2015_3_7.pdf280,84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.