Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2484
Title: Циклічність розвитку мікроорганізмів у товщі техноекосистем
Other Titles: The cyclic of development of microorganisms in the layer of technoekosystems
Authors: Узбек, Іван Харлампійович
Uzbek, Ivan
Keywords: мікроорганізми
microorganisms
циклічна динаміка
cyclic dynamics
флуктуаційний характер
fluctuation character
едафотопи
edaphotopes
Issue Date: 2011
Publisher: Дніпропетровський державний аграрний університет
Citation: Узбек І. Х. Циклічність розвитку мікроорганізмів у товщі техноекосистем / І. Х. Узбек // Вісник Дніпропетровського державного аграрного університету. – 2011. – № 1. – С. 47-50. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2484
Abstract: Визначено циклічну динаміку загальної чисельності мікроорганізмів. Найбільша їхня кількість нараховується навесні, надалі чисельність мікроорганізмів зменшується і має флуктуаційний характер. Доведено, що культурфітоценози сприяють збільшенню кількості мікроорганізмів у верхніх шарах едафотопів та стабілізації конструкції мікробного співтовариства відповідно до фізико-хімічних властивостей цих едафотопів. The cyclic of total quantity of microorganisms dynamic is determine. The largest quantity of them is counting in spring. Further on a quantity of microorganisms decrease and has fluctuation character. Phytocenoses contributes to increase of amount of microorganisms in the top stratums of edaphotops and stabilizing of microbal association constructions in accordance to physico-chemical properties of these edaphotops.
URI: http://ojs.dsau.dp.ua/index.php/vestnik/article/view/427
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2484
ISSN: 2411-7285 2413-4899(online)
Appears in Collections:Вісник Дніпровського державного аграрно–економічного університету - до липня 2018 р.

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
427-Article Text-877-1-10-20141202 (1).pdf414,79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.