Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2793
Назва: Реалізація генетичного потенціалу продуктивності голштинських корів за подовженого лактаційного періоду
Інші назви: Реализация генетического потенциала продуктивности у голштинских коров при увеличенном лактационном периоде
Realization of the genetic potential of productivity in holstein cows with an increase lactation period
Автори: Гончар, Альона Олександрівна
Honchar, A.
Gonchar, A. O.
Honchar, A. O.
Піщан, Ілона Станіславівна
Pishchan, I. S.
Pishchan, Ilona
Pischan, I. S.
Pischan, E.
Литвищенко, Людмила Олександрівна
Lytvyschenko, L.
Litvischenko, L. O.
Litvischenko, Lіudmyla
Lytvyschenko, L. O.
Піщан, Станіслав Григорович
Pishan, S.
Pischan, S.
Pishan, S. G.
Pischan, S. G.
Pishchan, Stanislav
Pishchan, S. G.
Ключові слова: індекс адаптації
index of adaptation
корова
cow
лактація
lactation
молочний жир
milk fat
молочний білок
milk protein
Дата публікації: 2019
Видавництво: Дніпровський ДАЕУ
Бібліографічний опис: Реалізація генетичного потенціалу продуктивності голштинських корів за подовженого лактаційного періоду / А. О. Гончар, І. С. Піщан, Л. О. Литвищенко, С. Г. Піщан // Theoretical and Applied Veterinary Medicine / Дніпровський ДАЕУ. – 2019. – Т. 7. – № 2. – С. 120-125. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2793.
Короткий огляд (реферат): Встановлено, що за інтенсивної технології експлуатації та подовженого лактаційного періоду (439,6-446,7 доби) первістки мають найнижчий удій – 9439,2 кг молока (9091,6 кг 4 %-ного), у другу-третю лактації він зростає на 9,6-10,0 %, а в четверту-шосту досягає максимального значення – 11725,3-12071,1 кг молока (11455,4-11919,9 кг 4 %-ного). Функціональний зв’язок між живою масою і загальним удоєм у первісток та корів другої лактації знаходиться на рівні відповідно r=0,509 і 0,202, тоді як у тварин третьої-шостої лактацій він від’ємний – r=0,250-0,163 одиниці. Доведено, що індекс адаптації у корів у четверту-п’яту лактації знаходиться на рівні ˗8,7±0,34, а у другу-третю – відповідно ˗9,6±0,37 і ˗9,8±0,53 одиниці. Найнижчий показник у первісток (˗10,5±0,44 одиниці), а відносно найвищий у тварин шостої лактації – ˗8,3±0,24 одиниці. Причому, індекс адаптації функціонально пов’язаний із загальним удоєм і коливається в межах від r=0,426 у корів шостої лактації до r=0,675 одиниці у тварин четвертої лактації. Установлено, что при интенсивной технологии эксплуатации и увеличенном лактационном периоде (439,6-446,7 суток) первотелки имеют самый низкий удой – 9439,2 кг молока (9091,6 кг 4 %-ного), во вторую-третью лактации он растет на 9,6-10,0 %, а в четвертую-шестую достигает максимального значения – 11725,3-12071,1 кг молока (11455,4-11919,9 кг 4 %-ного). Функциональная связь между живой массой и общим удоем у первотелок и коров второй лактации находится на уровне соответственно r = 0,509 и 0,202 единицы, тогда как у животных третьей-шестой лактаций он отрицателен – r =˗ 0,250-0,163 единицы. Доказано, что индекс адаптации у коров четвертой-пятой лактации находится на уровне ˗8,7±0,34, а во вторую-третью – соответственно ˗9,6±0,37 и ˗9,8±0,53 единицы. Самый низкий показатель у первотелок (˗10,5±0,44 единицы), а относительно наивысший у животных шестой лактации – ˗8,3±0,24 единицы. Причем, индекс адаптации функционально связан с общим удоем и колеблется в пределах от r = 0,426 у коров шестой лактации до r = 0,675 единицы у животных четвертой лактации. It has been established that with intensive technology of exploitation and an increased lactation period (439.6-446.7 days), the first-heifers have the lowest milk-yield - 9439.2 kg of milk (9091.6 kg 4%), in the second or third lactation it increase by 9.6-10.0%, and in the fourth-sixth it reaches its maximum value - 11725.3-12071.1 kg of milk (11455.4-11919.9 kg of 4% milk). The functional relations between body weight and total milk-yield in first-heifers and cows of second lactation is at the level of r = 0.509 and 0.202, respectively, whereas in animals of the third to sixth lactations it is negative - r = ˗0.250-0.163 units. It is proved that the index of adaptation in cows of the fourth and fifth lactation is at the level of ˗8.7±0.34, and in the second-third - respectively ˗9.6±0.37 and ˗9.8±0.53 units. The lowest rate is in first-heifers (˗10.5±0.44 units), and the highest rate in animals of the sixth lactation is ˗8.3±0.24 units. Moreover, the adaptation index is functionally related to total milk-yield and ranges from r=0.426 in cows of sixth lactation, and in animals of fourth lactation to r=0.675 units.
Опис: Гончар Альона Олександрівна https://orcid.org/0000-0001-9743-3248 Піщан Ілона Станіславівна https://orcid.org/0000-0001-5030-6348 Литвищенко Людмила Олександрівна http://orcid.org/0000-0002-4239-5405 Піщан Станіслав Григорович https://orcid.org/0000-0001-8579-9429
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://bulletin-biosafety.com/index.php/journal/article/view/228
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2793
ISSN: 2663-1156 (Print)
2663-1164 (Online)
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
стаття_в_лабор-ю.pdf345,53 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.