Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2846
Title: Approbation and biomedical research of “coriander petrozeline”
Other Titles: Апробація і медико-біологічне дослідження «петрозеліну коріандрового»
Authors: Kalyna, Viktoriia S.
Калина, Вікторія Сергіївна
Lutsenko, Maryna V.
Луценко, Марина В.
Tchoursinov, Yuriy O.
Чурсінов, Юрій Олексійович
Kunitsa, Katerina V.
Куниця, Катерина В.
Kharytonov, Mykola M.
Харитонов, Микола Миколайович
Keywords: biomedical
біомедичні
fatty oil
жирна олія
physicochemical
фізико-хімічні
properties
властивості
semi-solid fraction
напівтверда фракція
Issue Date: 2020
Publisher: House "Vasile Alecsandri" University of Bacau
Citation: Approbation and biomedical research of “Coriander Petrozeline” / V. S. Kalyna, M. V. Lutsenko, Y. O. Tchoursinov, K. V. Kunitsa, M. M. Kharytonov // Scientific Study & Research Chemistry & Chemical Engineering, Biotechnology, Food Industry. – 2020. – Vol. 21, No.2. – Р. 155-162. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2846
Abstract: The certain organoleptic and physicochemical properties of “Coriander petrozeline” were specified. Comparative analysis of bakery fat was conducted. It was established the semi-solid fraction of fatty coriander oil – the “Coriander petrozeline” can be defined as a special fat for baking. The expediency of using the “Coriander petrozeline” in the recipes of bakery products with the complete replacement of usual fatty ingredient – margarine was discovered. The test baked goods were made from the high quality wheat flour to determine the impact of “Coriander petrozeline” on the quality indicators of bakery products. The advantage of “Coriander petrozeline” using lies also in the fact that the technological process of manufacturing products does not change after its inception. The biomedical research of “Coriander petrozeline” was conducted by feeding it to laboratory rats. It was established that the results of biochemical studies of blood serum of white linear rats are within the limits of control healthy parameters of animals. It was proved that “Coriander petrozeline” is a hygienically safe food product and promising ingredient for application in the food industry. У представленій роботі наведено характеристику визначених органолептичних та фізико-хімічних показників «Петрозеліну коріандрового» та проведено його порівняльну характеристику з хлібопекарським жиром. Встановлено, що згідно з ДСТУ 4335 напівтверду фракцію жирної коріандрової олії – «Петрозелін коріандровий», можна кваліфікувати як спеціальний жир хлібопекарського призначення. Виявлено доцільність використання «Петрозеліну коріандрового» в рецептурі булочних виробів «Плюшка» з повною заміною жирового інгредієнту – маргарину. Для встановлення впливу «Петрозеліну коріандрового» на показники якості булочних виробів проводилися пробні випічки із пшеничного борошна вищого ґатунку. Визначено органолептичні та фізико-хімічні показники отриманих булочних виробів у порівнянні з показниками ДСТУ-П 4587 та контрольного зразку. Перевагою застосування «Петрозеліну коріандрового» є також той факт, що технологічний процес виготовлення виробів при його застосуванні не змінюється. Проведено медико-біологічне дослідження «Петрозеліну коріандрового» шляхом годування ним лабораторних щурів. Встановлено, що результати біохімічного дослідження сироватки крові білих лінійних щурів знаходяться у межах нормованих показників для здорових тварин. Доведено, що «Петрозелін коріандровий» є гігієнічно безпечним харчовим продуктом і є перспективним інгредієнтом для впровадження в харчову промисловість.
URI: http://pubs.ub.ro/?pg=revues&rev=cscc6&num=202002&vol=2&aid=5101
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2846
ISSN: 1582-540X
Appears in Collections:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Files in This Item:
File SizeFormat 
Approbation .pdf654,86 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.