Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3167
Title: М’ясна продуктивність молодняку овець різного походження
Other Titles: Meat productivity of young sheep animalsof different origin
Authors: Похил, Володимир Іванович
Pokhil, Volodymyr
Pokhil, V.
Pokhil, V. I.
Pokhyl, V.
Pokhyl, V. I.
Pohyl, V.
Pohyl, V. I.
Pohil, V.
Pohil, V. I.
Миколайчук, Людмила Петрівна
Mykolaychuk, L. P.
Mykolajchuk, L. P.
Keywords: жир
fat
вівці романівської породи
sheep of Romanivska breed
гісар
Hisar
забійний вихід
dressing percentage
забійна маса
slaughter mass
маса туші
mass of the carcass
морфологічний склад туші
morphological composition of the carcass
калорійність м’яса
caloricity of meat
білок
protain
Issue Date: 2020
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Похил В. І. М’ясна продуктивність молодняку овець різного походження / В. І. Похил, Л. П. Миколайчук // Theoretical and Applied Veterinary Medicine / Дніпровський ДАЕУ. – 2020. – Т 8. – № 1. – С. 26-30. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3167.
Abstract: Якість м’яса та забійні показники овець у першу чергу залежать від породних особливостей і взаємопов’язані з віком, вгодованістю, статтю, умовами годівлі та утримання. За передзабійною, забійною та масою парної туші помісні тварини перевищують своїх чистопородних аналогів. Експериментальна робота виконана в ТОВ «Терра Річ» Пологівського району Запорізької області. На вівцематках романівської породи використано баранів-плідників породи романівська (Рм) та гісар (Г). Сформовано дві групи баран-ців: контрольна з чистопородних тварин романівської породи (Рм × Рм) та дослідна помісей з гісаром (Рм × Г). Контрольний забій баранчиків проводили згідно з методикою оцінювання м’ясної продуктивності овець у 8-місячному віці. Морфологічний склад туш визначали за результатами обвалування напівтуш після 24-годинного охолодження з визначенням виходу м’якоті, кісток і жиру. Хіміч-ний склад визначали у середній пробі м’яса, у найдовшому м’язі спини (mus. longissimus dorsi) визначали кількість внутрішньом’я-зового жиру з подальшим розрахунком калорійності м’яса. Помісні тварини мали вищі показники м’ясної продуктивності, порівняно з чистопородними однолітками романівської породи. Передзабійна жива маса помісних тварин більша на 29,2 %; забійна маса − на 39,7 %. Забійний вихід помісей склав 47,4 %, а в чистопородних – 43,8 %. За абсолютною масою сортових відрубів перевагу також мали помісі: м’ясо першого ґатунку – 94,57 %, другого – 5,43 %, у чистопородних – 91,60 та 8,40 % відповідно. Перевага помісей над чистопородними романівськими баранцями за калорійністю м’язової тканини складає 8,7 %. У тушах помісного молодняку відносна маса м’язової тканини становить 78,8 %, кісток – 21,2 %, проти відповідно 73,3 % та 26,7 % у чистопородних однолітків. Коефіцієнт м’ясності у помісних баранців становить 3,7, а в чистопородних лише 2,7. Установлено в цілому позитивний вплив схрещування на м’ясну продуктивність молодняку. Схрещування маток романівської породи з баранами-плідниками породи гісар можна з успіхом використовувати в товарних вівчарських господарствах. Meat quality and slaughter indices of sheep depend primarily on breed peculiarities and are connected with age, fatness, sex, feeding and keeping conditions. According to the pre-slaughter mass, slaughter mass and mass of paired carcass, crossbred animals exceed their pure-bred counterparts. Experimental work was сonducted at Terra Rich LLC in the Pologivskyi district of Zaporizhia region. Tupping rams (Rom) and Hisar (H) were used on ewes of the Romanivska breed. Two groups of cowslip were formed: a control from purebred animals of the Romanivska breed (Rm × Rm) and experimental crossbreed with Hisar (Rm × H). Control slaughter of young rams was performed in accordance with the method of estimating the slaughtering performance (meet productivity) of sheep at 8 months of age. The morphological composition of the carcasses was determined by the results of the deboned half-carcass after 24-hour cooling to determine the dressing percentage of pulp, bones and fat. The chemical composition was determined in the average meat sample, in the longest muscle of the back (mus. longissimus dorsi) the amount of intramuscular fat was determined with the subsequent caloricity count of the meat. Crossbreed animals had higher indices of productivity than the pure-bred born in the same year of the Romanivska breed. The pre-slaughter live weight of crossbreed animals was greater by 29.2 %; slaughter weight – by39.7 %. Dressing percentage of the crossbreed animals was 47.4 %, and in pure-breds – 43.8 %. The crossbreed animals had absolute preference of varietal cuts: meat of the first сlass – 94.57 %, of the second – 5.43 %, in purebreds – 91.60 and 8.40 %, respectively. The preference for purebred Romanivska sheep on the caloricity of the muscle tissue was 8.7 %. In carcasses of crossbreed young animals, the relative mass of muscle tissue was 78.8 %, bones – 21.2%, versus 73.3% and 26.7 %, respectively, in purebred counterparts. The pulpiness ratio for crossbreed young rams was 3.7 and for purebred young rams was only 2.7. The positive effect of crossbreeding on the meat productivity of young animals has been established. Crossing the ewes of the Romanivska breed with the tupping rams of the Hisar breed can be successfully used in commercial sheep raisings.
Description: Похил Володимир Іванович https://orcid.org/0000-0002-2994-879X Миколайчук Людмила Петрівна https://orcid.org/0000-0001-5331-719X
URI: https://bulletin-biosafety.com/index.php/journal/article/view/257
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3167
ISSN: 2663-1156 (Print)
2663-1164 (Online)
Appears in Collections:Наукові статті



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.