Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3419
Title: | Effect of mannan oligosaccharides on productivity and quality of slaughter pig products |
Other Titles: | Вплив маннанових олігосахаридів на продуктивність та якість продуктів забою свиней |
Authors: | Kuzmenko, O. Кузьменко, О. Bomko, V. Бомко, В. Horchanok, Anna Горчанок, Анна Володимирівна Babenko, S. Бабенко, С. Tytariova, O. Титарьова, О. Slomchynskyi, M. Сломчинський, М. Khalak, V. Халак, В. Polishchuk, S. Поліщук, С. Cherniavskyi, O. Чернявський, О. Prysiazhniuk, N. Присяжнюк, Н. Lytvyshchenko, Lyudmyla Литвищенко, Людмила Олександрівна |
Keywords: | Young pigs молодняк свиней Fattening відгодівля Mixed feed комбікорм Nutrients поживні речовини Prebiotic пребіотик Mannan oligosaccharides олігосахариди маннану Slaughter products продукти забою |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Melitopol State Pedagogical University |
Citation: | Effect of mannan oligosaccharides on productivity and quality of slaughter pig products / O. Kuzmenko, V. Bomko, A. Horchanok, S. Babenko, O. Tytariova, M. Slomchynskyi, V. Khalak, S. Polishchuk, O. Cherniavskyi, N. Prysiazhniuk, L. Lytvyshchenko // Ukrainian Journal of Ecology. – 2020. – Vol. 10, № 3. – P. 181-186. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3419 |
Abstract: | We presented our results on prebiotic containing mannan oligosaccharides (MOS) effectiveness as an immune response modifier in young pigs during their fattening. We found that MOS content at a dose of 0.06% from mixed feed contributed to increase in pig average daily growth by 7.5% and reduced the feed costs on growth gain by 6.3%. We observed that the animal productivity, feed costs per 1 kg of growth gain, slaughter weight, slaughter yield, and pig carcass weight were higher after introduction of prebiotics to mixed feed. We suggested the usage of the prebiotic with mannan oligosaccharides as immune response modifier for young pigs diet during the fattening increase the nutrient contents in slaughter products (meat, lard, and liver). Ми представили наші результати щодо ефективності пребіотиків, що містять олігосахариди маннану (MOS), як модифікатора імунної відповіді у молодих свиней під час їх відгодівлі. Ми виявили, що вміст MOS у дозі 0,06% у комбікормі сприяв збільшенню середньодобового приросту свиней на 7,5% та зменшенню витрат на корм із приростом на 6,3%. Ми спостерігали, що продуктивність тварин, витрати корму на 1 кг приросту, забойна вага, забій та вага туші свиней були вищими після введення пребіотиків у комбікорм. Ми запропонували використовувати пребіотик з олігосахаридами маннану як модифікатор імунної відповіді для раціону молодняку свиней під час відгодівлі для збільшення вмісту поживних речовин у продуктах забою (м’ясо, сало та печінка). |
URI: | https://www.ujecology.com/abstract/development-and-reproductive-qualities-of-sows-of-different-breeds-innovative-and-traditional-methods-of-assessment-54065.html http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3419 |
ISSN: | 2520-2138 |
Appears in Collections: | Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
effect-of-mannan-oligosaccharides-on-productivity-and-quality-of-slaughter-pig-products.pdf | 464,24 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.