Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3419
Title: Effect of mannan oligosaccharides on productivity and quality of slaughter pig products
Other Titles: Вплив маннанових олігосахаридів на продуктивність та якість продуктів забою свиней
Authors: Kuzmenko, O.
Кузьменко, О.
Bomko, V.
Бомко, В.
Horchanok, Anna
Горчанок, Анна Володимирівна
Babenko, S.
Бабенко, С.
Tytariova, O.
Титарьова, О.
Slomchynskyi, M.
Сломчинський, М.
Khalak, V.
Халак, В.
Polishchuk, S.
Поліщук, С.
Cherniavskyi, O.
Чернявський, О.
Prysiazhniuk, N.
Присяжнюк, Н.
Lytvyshchenko, Lyudmyla
Литвищенко, Людмила Олександрівна
Keywords: Young pigs
молодняк свиней
Fattening
відгодівля
Mixed feed
комбікорм
Nutrients
поживні речовини
Prebiotic
пребіотик
Mannan oligosaccharides
олігосахариди маннану
Slaughter products
продукти забою
Issue Date: 2020
Publisher: Melitopol State Pedagogical University
Citation: Effect of mannan oligosaccharides on productivity and quality of slaughter pig products / O. Kuzmenko, V. Bomko, A. Horchanok, S. Babenko, O. Tytariova, M. Slomchynskyi, V. Khalak, S. Polishchuk, O. Cherniavskyi, N. Prysiazhniuk, L. Lytvyshchenko // Ukrainian Journal of Ecology. – 2020. – Vol. 10, № 3. – P. 181-186. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3419
Abstract: We presented our results on prebiotic containing mannan oligosaccharides (MOS) effectiveness as an immune response modifier in young pigs during their fattening. We found that MOS content at a dose of 0.06% from mixed feed contributed to increase in pig average daily growth by 7.5% and reduced the feed costs on growth gain by 6.3%. We observed that the animal productivity, feed costs per 1 kg of growth gain, slaughter weight, slaughter yield, and pig carcass weight were higher after introduction of prebiotics to mixed feed. We suggested the usage of the prebiotic with mannan oligosaccharides as immune response modifier for young pigs diet during the fattening increase the nutrient contents in slaughter products (meat, lard, and liver). Ми представили наші результати щодо ефективності пребіотиків, що містять олігосахариди маннану (MOS), як модифікатора імунної відповіді у молодих свиней під час їх відгодівлі. Ми виявили, що вміст MOS у дозі 0,06% у комбікормі сприяв збільшенню середньодобового приросту свиней на 7,5% та зменшенню витрат на корм із приростом на 6,3%. Ми спостерігали, що продуктивність тварин, витрати корму на 1 кг приросту, забойна вага, забій та вага туші свиней були вищими після введення пребіотиків у комбікорм. Ми запропонували використовувати пребіотик з олігосахаридами маннану як модифікатор імунної відповіді для раціону молодняку свиней під час відгодівлі для збільшення вмісту поживних речовин у продуктах забою (м’ясо, сало та печінка).
URI: https://www.ujecology.com/abstract/development-and-reproductive-qualities-of-sows-of-different-breeds-innovative-and-traditional-methods-of-assessment-54065.html
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3419
ISSN: 2520-2138
Appears in Collections:Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
effect-of-mannan-oligosaccharides-on-productivity-and-quality-of-slaughter-pig-products.pdf464,24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.