Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3420
Title: | Protein metabolism, physicochemical properties and chemical composition of muscle tissue in Large White weaners |
Other Titles: | Білковий обмін, фізико-хімічні властивості та хімічний склад м’язової тканини у великих білих відлучень |
Authors: | Khalak, V. Халак, В. Horchanok, Anna Горчанок, Анна Володимирівна Kuzmenko, O. Кузьменко, О. Lytvyshchenko, Lyudmyla Литвищенко, Людмила Олександрівна Lieshchova, Maryna Лєщова, Марина Олексіївна Кalinichenko, A. Калініченко, А. Liskovich, V. Ліскович, В. Zagoruy, L. Загоруй, Л. |
Keywords: | weaners відлучі breed порода protein metabolism білковий обмін blood serum сироватка крові physicochemical properties фізико-хімічні властивості chemical composition хімічний склад muscle tissue м’язова тканина correlation кореляція |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Melitopol State Pedagogical University |
Citation: | Protein metabolism, physicochemical properties and chemical composition of muscle tissue in Large White weaners / V. Khalak, A. Horchanok, O. Kuzmenko, L. Lytvyshchenko, M. Lieshchova, A. Кalinichenko, V. Liskovich, L. Zagoruy // Ukrainian Journal of Ecology. – 2020. – Vol. 10(4). – P. 127-131. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3420 |
Abstract: | We presented the blood serum biochemical parameters, physicochemical properties and chemical composition of muscle tissue in Large White weaners of British origin. We found that serum biochemical parameters in five months weaners were within the physiological norm (the content of total protein was 71.28 g/l (СV = 8.16%), creatinine concentration was 155.62 µmol L-1 (СV = 14.13%). Studies of physicochemical properties and chemical composition of samples of Longissinus dorsi muscle of Large White young pigs show that the number of high quality samples in terms of moisture holding capacity, % is 12.0%, colour intensity, units of ext.×1000 – 16.0%, tenderness, s – 12.0% and fat content, % – 16.0%. We revealed significant correlations between moisture holding capacity and protein content (r = -0.484, tr = 2.65), moisture holding capacity and hygroscopic moisture content (r = 0.402, tr = 2.11). The correlation between total protein content in blood serum and fat content in muscle tissue was -0.257 (tr = 1.28), whereas the correlation between serum total protein content and calcium content in muscle tissue was 0.375 (tr = 1.94). Ми представили біохімічні показники сироватки крові, фізико-хімічні властивості та хімічний склад м’язової тканини у великих білих відлучень британського походження. Ми виявили, що біохімічні показники сироватки крові у п’ятимісячного відлуча були в межах фізіологічної норми (вміст загального білка становив 71,28 г / л (СV = 8,16%), концентрація креатиніну - 155,62 мкмоль L-1 (СV = 14,13%). фізико-хімічні властивості та хімічний склад зразків м’яза Longissinus dorsi великої білої породи молодняку свиней показують, що кількість високоякісних зразків з точки зору вмістості вологи,% становить 12,0%, інтенсивності забарвлення, одиниць довжини × 1000 - 16,0%, ніжності, s - 12,0% та вміст жиру,% - 16,0%. Ми виявили значущі кореляційні зв'язки між вмістом вологи та вмістом білка (r = -0,484, tr = 2,65), вологоємністю та гігроскопічним вмістом вологи (r = 0,402, tr = Кореляція між загальним вмістом білка в сироватці крові та вмістом жиру в м'язовій тканині становила -0,257 (tr = 1,28), тоді як кореляція між вмістом загального білка в сироватці крові та вмістом кальцію в м'язовій тканині становила 0,375 (tr = 1,94). |
URI: | https://www.ujecology.com/articles/protein-metabolism-physicochemical-properties-and-chemical-composition-of-muscle-tissue-in-large-white-weaners.pdf http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3420 |
ISSN: | 2520-2138 |
Appears in Collections: | Наукові статті |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
protein-metabolism-physicochemical-properties-and-chemical-composition-of-muscle-tissue-in-large-white-weaners.pdf | 244,25 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.