Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3801
Title: Морфофункціональний стан печінки та показники білково-ліпідного обміну молодняка гусей за впливу лецитину в умовах селянського (фермерського) господарства «Рой» Синельниківського району Дніпропетровської області
Other Titles: Morphological and functional state of the liver and indicators of protein-lipid metabolism of young geese under the influence of lecithin in the conditions of the peasant farm "Roy" of Sinelnikivsky district of the Dnipropetrovsk region
Authors: Микитюк, Олександр Сергійович
Mikityuk, Оlexander Sergiyovych
Keywords: біохімічні показники крові
blood biochemical parameters
печінка
liver
гістологічні дослідження
histological studies
гусенята
goslings
лецитин
lecithin
Issue Date: 2020
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Микитюк О. С. Морфофункціональний стан печінки та показники білково-ліпідного обміну молодняка гусей за впливу лецитину в умовах селянського (фермерського) господарства «Рой» Синельниківського району Дніпропетровської області : магістер. дипломна робота : 211, Ветеринарна медицина / Микитюк Олександр Сергійович ; наук. керівник Логвінова В. В. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Ф-т ветеринарної медицини , Каф. нормальної та патологічної анатомії с.-г. тварин. – Дніпро, 2020. – 54 с. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3801.
Abstract: У результаті проведених досліджень встановлена висока біологічна цінність лецитину соняшнику. Введення його у кількості 0,5 % у комбікорм молодняку гусей сприяє інтенсифікації обмінних процесів, підвищує продуктивність птиці, не викликає виражених патологічних змін органів, позитивно впливає на морфофункціональний стан печінки та біохімічні показники крові. Відмічено активний приріст живої маси, що виявлялося вищими показниками абсолютного і середньодобового приросту маси, але не впливало на збереженість поголів’я. Введення до раціону гусей лецитину соняшнику сприяло збільшенню передзабійної живої маси, маси патраної тушки та маси їстівних частин. As a result of the studies, the high biological value of sunflower lecithin was established. The introduction of it in an amount of 0.5% into the feed of young geese contributes to the intensification of metabolic processes, increases the productivity of the poultry, does not cause pronounced pathological changes in organs, positively affects the morphological and functional state of the liver and biochemical blood parameters. An active increase in live weight was noted, which was manifested by high absolute and average daily weight gain, but did not affect the safety of the poultry. The introduction of sunflower lecithin into the diet of geese contributed to an increase in slaughter live weight, the mass of gutted carcass and the mass of edible parts.
URI: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3801
Appears in Collections:Кафедра анатомії, гістології і патоморфології тварин. Магістри

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Микитюк О.С..pdf1,08 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.