Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/470
Title: Продуктивное долголетие коров голштинской породы европейской селекции в условиях промышленной технологии
Other Titles: Продуктивне довголіття корів голштинської породи європейської селекції в умовах промислової технології
Productive longevity of European Holstein cows in conditions of industrial technology
Authors: Милостивий, Роман Васильович
Mylostyvyi, Roman
Milostiviy, Roman
Milostivyiy, Roman
Високос, Микола Петрович
Vysokos, Mykola
Калиниченко, Олена Олександрівна
Kalinichenko, Olena
Kalinichenko, Alena
Василенко, Тетяна Олександрівна
Vasylenko, Tetiana
Милостива, Дар’я Федорівна
Mylostyva, Daria
Keywords: корови
cows
походження
origin
довічний удій
lifelong milk yield
молочний жир і білок
milk fat and protein
кореляція
correlation
успадковуваність
heritability
Issue Date: 2017
Publisher: Alex Matsyura Publishing
Citation: Продуктивное долголетие коров голштинской породы европейской селекции в условиях промышленной технологии / [ Р. В. Милостивый, Н. П. Высокос, А. А. Калиниченко и др.] // Ukrainian Journal of Ecology. – 2017. – № 7. – С. 169-179. – Режим доступа : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/470.
Abstract: Изучена пожизненная продуктивность импортного голштинского скота различного происхождения и их потомков в условиях промышленной технологии производства молока. Установлено, что продуктивное долголетие потомков голштинской породы европейской селекции в условиях промышленного комплекса сократилось на 1,0 лактацию (td=5,6 или P≥0,999), составив в среднем 2,6 лактации. Пожизненный удой был ниже на 20,9 % (td=2,6 или P≥0,99), а выход молочного жира и белка – на 23,0 (td=3,3 или P≥0,999) и 24,1 % (td=4,8 или P≥0,999). При этом сила влияния происхождения на пожизненный удой составила 9,5 % (P≥0,95), на содержание жира – 22,7 % (P≥0,999) и белка в молоке – 37,5 % (P≥0,999). Коэффициент вариации (Cv=12,1…79,2 %) этих признаков у животных имеет достаточный уровень для проведения эффективной селекционной работы. Высокие фенотипические и генотипические коэффициенты корреляции между показателями пожизненной продуктивности (r=+0,92…+0,98) указывают на то, что селекция любого из признаков будет иметь положительное влияние на другие. Коэффициенты наследственности продуктивных качеств (h2=0,18…0,23), дают основание считать, что отбор по признакам пожизненной продуктивности положительно скажется на прогрессе в молочном скотоводстве. Вивчена довічна продуктивність імпортної голштинської худоби різного походження та їх нащадків в умовах промислової технології виробництва молока. Встановлено, що продуктивне довголіття нащадків голштинської породи європейської селекції в умовах промислового комплексу скоротилося на 1,0 лактацію (td = 5,6 або P≥0,999), склавши в середньому 2,6 лактації. Довічний удій був нижчим на 20,9% (td = 2,6 або P≥0,99), а вихід молочного жиру і білка – на 23,0 (td = 3,3 або P≥0,999) і 24,1% (td = 4,8 або P≥0,999). При цьому сила впливу походження на довічний удій склала 9,5% (P≥0,95), на вміст жиру – 22,7% (P≥0,999) і білка в молоці – 37,5% (P≥0,999). Коефіцієнт варіації (Cv = 12,1 ... 79,2%) цих ознак у тварин має достатній рівень для проведення ефективної селекційної роботи. Високі фенотипові і генотипові коефіцієнти кореляції між показниками довічної продуктивності (r = + 0,92 ... + 0,98) вказують на те, що селекція будь-якої з ознак матиме позитивний вплив на інші. Коефіцієнти спадковості продуктивних якостей (h2 = 0,18 ... 0,23), дають підставу вважати, що відбір за ознаками довічної продуктивності позитивно позначиться на прогресі в молочному скотарстві. The lifetime productivity of European Holstein cows and their offspring under conditions of industrial milk production technology was studied. It is established that the productive longevity of European Holstein cows offspring in the conditions of the industrial complex was reduced by 1.0 lactation (td = 5.6 or P≥ 0.999), an average of 2.6 lactations. The lifetime milk yield was lower by 20.9% (td = 2.6 or P≥0.99), and the yield of milk fat and protein by 23.0 (td = 3.3 or P≥ 0.999) and 24.1% (Td = 4.8 or P≥ 0.999). At the same time, the influence of origin on lifelong milk yield was 9.5% (P≥0.95), on fat content - 22.7% (P≥0.999) and on milk protein - 37.5% (P≥0.999). The variation coefficient (Cv = 12.1 ... 79.2%) of animals signs has a sufficient level for carrying out effective breeding work. Revealed high phenotypic and genotypic correlation coefficients between the indices of lifetime productivity (r = + 0.92 ... + 0.98) showed that the breeding of any signs will have a positive effect on others ones. The coefficients of productive qualities heredity (h2 = 0.18 ... 0.23), prove that breeding based on the lifetime productivity signs will have a positive effect on the progress in dairy cattle breeding.
URI: http://ojs.mdpu.org.ua/index.php/biol/article/view/_66
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/470
Appears in Collections:Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
17.pdf361,5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.