Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4835
Title: | Ветеринарно-санітарна оцінка продуктів забою свійських кролів за еймеріозу і спірохетозу в умовах Дніпропетровської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів |
Other Titles: | Veterinary and sanitary assessment of slaughter products of domestic rabbits for eimeriosis and spirochetosis in the conditions of the Dnipropetrovsk Regional State Laboratory of the State Service of Ukraine for Food Safety and Consumer Protection |
Authors: | Рабаєва, А. О. Rabaeva, A. |
Keywords: | м’ясо meat альбуміни albumins глобуліни globulins приріст живої маси live weight gain забійний вихід slaughter yield кролі rabbits асоціація еймерій та спірохет association of eimeria and spirochetes експертиза expertise |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Дніпровський ДАЕУ |
Citation: | Рабаєва А. О. Ветеринарно-санітарна оцінка продуктів забою свійських кролів за еймеріозу і спірохетозу в умовах Дніпропетровської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів : магістер. дипломна робота : 212, Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза / Рабаєва А. О. ; наук. керівник Дуда Ю. В. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Ф-т ветеринарної медицини , Каф. паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи. – Дніпро, 2021. – 68 с. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4835. |
Abstract: | Під час виконання дипломної роботи ми проаналізували процес первинної переробки тварин, проведення ветеринарно-санітарної експертизи продуктів забою кроликів в умовах у кролівничому господарстві ТОВ «Олбест». Визначили вплив Treponema cuniculi та Eimeria sp. на біологічну цінність м’яса кроликів; проведено ветеринарно-санітарну експертизу продуктів забою за еймеріозу в асоціації зі спірохетозом, яким було надано ветеринарно-санітарну оцінку. У кролів, хворих на асоціативну хворобу, рівень загального протеїну був нижче на 14,59% (Р<0,05) за рахунок низького вмісту альбумінів на 15,69% (Р<0,05), на фоні високого вмісту α-глобулінів – на 39,82% (Р<0,01) і γ-глобулінів – на 20,70% (Р<0,05), ніж у здорових. Тушки хворих були віднесені до худої, приріст живої маси у цих тварин був нижче показника контролю майже в 1,5 рази (Р<0,01), забійний вихід – на 15,23% (Р<0,05), маса ліверу – на 47,61% (Р<0,01) і нирок – на 21,71% (Р<0,05). М'ясо хворих кролів значно поступалося м'ясу здорових тварин і характеризувалося темно-червоним кольором, гідремічностю, недостатньою знекровлені, мутнуватим і менш ароматним бульйоном за проби варінням. During the performance of the diploma work, we analyzed the process of primary processing of animals, the veterinary and sanitary examination of rabbit slaughter products in the conditions in the rabbit farm of LLC "Olbest". Determined the influence of Treponema cuniculi and Eimeria sp. on the biological value of rabbit meat; conducting a veterinary and sanitary examination of slaughter products for eimeriosis in association with spirochetosis, which were provided with a veterinary and sanitary assessment. In rabbits with associative disease, the level of total protein was lower by 14.59% (P <0.05) due to the low albumin content by 15.69% (P <0.05) against the background of a high content of α-globulins - by 39.82% (P <0.01) and γ-globulins - by 20.70% (P <0.05) than in healthy people. The carcasses of the patients were classified as lean, the increase in live weight in these animals was almost 1.5 times lower than the control indicator (P <0.01), the slaughter yield was 15.23% (P <0.05), the weight of the liver was by 47.61% (P <0.01) and kidneys - by 21.71% (P <0.05). The meat of sick rabbits was significantly inferior to the meat of healthy animals and was characterized by a dark red color, hydraemicity, insufficient exsanguination, a cloudy and less aromatic broth after cooking samples. |
URI: | http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4835 |
Appears in Collections: | Кафедра паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи. Магістри |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Рабаєва А.О..pdf | 1,39 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.