Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4927
Title: Оцінка якості та безпечності овечого молока та молозива
Other Titles: Quality and safety assessment of sheep milk and colostrum
Authors: Зажарська, Надія Миколаївна
Zazharska, Nadiia
Zazharska, N. M.
Zazharska, N.
Zazhars’ka, N. M.
Zazharskaya, N. N.
Zazharskaya, N.
Zazharska, N. N.
Кібець, Катерина Геннадіївна
Kibets, K. H.
Keywords: лактація
lactation
вівцематки
ewes
молоко
milk
молозиво
colostrum
імуноглобуліни
immunoglobulins
кількість соматичних клітин
somatic cell count
Issue Date: 2020
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Зажарська Н. М. Оцінка якості та безпечності овечого молока та молозива / Н. М. Зажарська, К. Г. Кібець // Theoretical and Applied Veterinary Medicine / Дніпровський ДАЕУ. – 2020. – Т. 8. – № 3. – С. 202-205. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4927.
Abstract: Овече молоко містить значну кількість білка, заліза, кальцію, вітамінів А, В та Е, а також фосфору і магнію, порівняно з коров’ячим. Мета досліджень – виявити зміни фізико-хімічних показників, концентрації імуноглобулінів в овечому молоці та молозиві залежно від дня лактації. Матеріалом дослідження були 73 проби молока та молозива вівцематок породи мериноландшафт приватного підприємства «Укрсільгоспром» Дніпропетровської області. Встановлено, що за органолептичними показниками проби овечого молозива перших днів після окоту суттєво відрізнялися від молока подальших днів лактації. Колір молозива у перші дні був кремово-жовтим, у всіх інших пробах варіював від білого до жовтуватого; запах – приємний, специфічний для овечого молока, без сторонніх ароматів (домішок). Смак молозива – солонуватий. Консистенція молозива перших трьох днів – в’язка, особливо у перший день, у наступні – однорідна, без слизу, не тягуча. Встановлено, що показники кислотності овечого молозива (1–7-ма доба лактації) варіювали від 13,8 °Т до 34,0 °Т, густини – від 23,2 °А до 94,1 °А. На другу добу лактації вівцематок кількість соматичних клітин (706 ± 221 тис./мл) та імуноглобулінів (18,72 ± 5,19 мг/мл) знизились майже вдвічі порівняно з першою добою (1 293 ± 231 тис./мл і 37,79 ± 7,45 мг/мл відповідно). Електропровідність – єдиний показник, що підвищився в 1,5 раза на другу добу лактації (4,23 ± 0,29 мС/м). На п’яту добу лактації майже вдвічі знизились показники жиру (7,13 ± 0,83%), густини (34,90 ± 1,82 ºА), кислотності (16,7 ± 0,8 ºТ) порівняно до характеристик молозива першої доби. В першу добу після окоту спостерігається найвища кислотність (33,9 ± 5,8°Т), що спричинено максимальною кількістю імуноглобулінів (37,79 ± 7,45 мг/мл) у молозиві. Після окоту кількість імуноглобулінів значно знижується, на шосту добу – 4,92 ± 1,88 мг/мл (Р < 0,001 порівняно з показником першої доби). Отримані результати дають змогу виробникам овечого молока та сиру скоротити витримування молозивного періоду і змішувати секрет зі збірним молоком вже на п’яту добу лактації вівцематок. Sheep’s milk contains a significant amount of protein, iron, calcium, vitamins A, B and E, as well as phosphorus and magnesium, compared to cow’s milk. The purpose of research was to identify changes in physicochemical parameters, concentrations of immunoglobulins in sheep’s milk and colostrum depending on the day of lactation. The material of the study was 73 samples of ewes milk and colostrum of the Merinolandschaf breed sheep at the private enterprise «Ukrsilgosprom» in Dnipropetrovsk region. It was found that, in terms of organoleptic parameters, the samples of sheep colostrum of the first days after lambing differed significantly from the milk of the subsequent days of lactation. The color of colostrum in the first days was creamy yellow, in all other samples it varied from white to yellowish; smell – pleasant, specific to sheep’s milk, without foreign odors. The taste of colostrum was salty. The consistency of colostrum for the first three days was viscous, especially on the first day, on the following days, it was homogeneous, without mucus, not viscous. It was found that the acidity of sheep colostrum (1–7 days of lactation) ranged from 13.8°T to 34.0°T, density – from 23.2 °A to 94.1 °A. On the second day of ewes lactation, the number of somatic cells (706 ± 221×103 cells / ml) and immunoglobulins (18.72 ± 5.19 mg/ml) decreased by almost half compared with the first day (1 293 ± 231×103 cells / ml and 37.79 ± 7.45 mg/ml, respectively). Electrical conductivity was the only indicator that increased 1.5 times on the second day of lactation (4.23 ± 0.29 mS/m). On the fifth day of lactation, fat indicators (7.13 ± 0.83 %), density (34.90 ± 1.82 °A), acidity (16.7 ± 0.8 °T) almost halved in comparison with characteristics of the first-day colostrum. On the first day after lambing, the highest acidity was observed (33.9 ± 5.8 °T), which was caused by the maximum amount of immunoglobulins (37.79 ± 7.45 mg/ml) in colostrum. After lambing the number of immunoglobulins significantly decreased, on the 6th day – 4.92 ± 1.88 mg/ml (P < 0.001 compared with the first day). The obtained results allow producers of sheep’s milk and cheese to reduce the withstand of the colostrum period and to mix a secret with collected ewe’s milk on the 5th day of lactation.
Description: Зажарська Надія Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-8328-6440
URI: https://bulletin-biosafety.com/index.php/journal/article/view/283
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4927
ISSN: 2663-1156 (Print)
2663-1164 (Online)
Appears in Collections:Theoretical and Applied Veterinary Medicine

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
24.pdf410,2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.