Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/5114
Title: | Results of young pigs evaluation by fattening and meat qualities using the Sazer-Fredin index |
Other Titles: | Результати оцінки молодняку свиней за відгодівельними і м’ясними якостями з використанням індексу Сазера – Фредіна |
Authors: | Khalak, V. I. Халак, В. І. Hutyi, B. V. Гутий, Б. В. Horchanok, A. V. Horchanok, Anna Horchanok, A. Горчанок, Анна Володимирівна Lytvyshchenko, L. Lytvyschenko, L. Litvischenko, L. O. Litvischenko, Lіudmyla Lytvyschenko, L. O. Литвищенко, Людмила Олександрівна |
Keywords: | economic efficiency економічна ефективність young pigs молодняк свиней breed порода fattening and meat qualities відгодівельні та м’ясні якості index індекс variability мінливість |
Issue Date: | Jun-2021 |
Publisher: | Дніпровський ДАЕУ |
Citation: | Results of young pigs evaluation by fattening and meat qualities using the Sazer-Fredin index / V. I. Khalak, B. V. Hutyi, A. V. Horchanok, L. O. Lytvyshchenko // Актуальні проблеми підвищення якості та безпека виробництва й переробки продукції тваринництва : Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. ( Дніпро, 4 черв. 2021 р.) / Дніпровський ДАЕУ. – Дніпро, 2021. – С. 121-124. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/5114. |
Abstract: | The research results of fattening and meat qualities of young pigs of different intrabreed differentiation according to the Sazer - Fredin index are given in the paper, as well as the economic efficiency of research results is calculated. The research was conducted in agricultural formations of Dnipropetrovsk region and Animal Husbandry Laboratory of the Institute of Grain Crops, NASU. The results show that young pigs from the controlled herd corresponds to class I and class «elite» according to the age of achievement of live weight in 100 kg (days), the fatback thickness at the level of 6-7 thoracic vertebrae (mm) and the length of the chilled carcass (cm). Taking into account the intra-breed differentiation according to the Sazer-Fredin index, it was established that the young pigs from group II (I = +0.003 - +3.211 points) exceed peers from group I (I = –1.791 - –0.329 points) in the average daily gain in live weight during the period of control fattening, in the age of achievement of live weight in 100 kg, in the fatback thickness at the level of 6-7 thoracic vertebrae, in the length of the chilled carcass and in the length of the bacon side of the chilled half-carcass by an average 4.03%. The use of young pigs, which have the Sazer-Fredin index ranged from +0.003 to +3.211 points, provides additional products at the level of +1.38%, and its cost is 360.32 UAH / head. Наведено результати досліджень відгодівельних та м’ясних якостей молодняку свиней різної внутріпородної диференціації за індексом Сазера - Фредина, а також розраховано економічну ефективність результатів досліджень. Дослідження проведено в агроформуваннях Дніпропетровської області та лабораторії тваринництва ДУ Інститут зернових культур НААН. Результати досліджень свідчать, що за віком досягнення живої маси 100 кг (діб), товщиною шпику на рівні 6–7 грудних хребців (мм) та довжиною охолодженої туші (см) молодняк свиней підконтрольного стада відповідає І класу та класу «еліта». З урахуванням внутріпородної диференціації за індексом Сазера – Фредина встановлено, молодняк свиней ІІ групи (І = +0,003 – +3,211 бала) переважали ровесників І (І = –1,791 - –0,329 бала) за середньодобовим приростом живої маси за період контрольної відгодівлі, віком досягнення живої маси 100 кг, товщиною шпику на рівні 6-7 грудних хребців, довжиною охолодженої туші і довжиною беконної половини охолодженої півтуші в середньому на 4,03 %. Використання молодняку свиней, у яких індекс А. Сазера – Х. Фредіна коливається у межах від +0,003 до +3,211 бала забезпечує одержання додаткової продукції на рівні +1,38 %, а її вартість дорівнює 360,32 грн/гол. |
Description: | Горчанок Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477 Литвищенко Людмила Олександрівна http://orcid.org/0000-0002-4239-5405 |
URI: | http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/5114 |
Appears in Collections: | Тези конференцій |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕКА ВИРОБНИЦТВА Й ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА (1)-121-124.pdf | 597,45 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.