Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/5238
Title: French winter wheat varieties under ukrainian north steppe condition
Other Titles: Французькі сорти озимої пшениці в умовах північного степу України
Authors: Назаренко, Микола Миколайович
Nazarenko, Mykola
Семенченко, Олена Леонідівна
Semenchenko, Olena
Іжболдін, Олександр Олександрович
Izhboldin, Olexandr
Keywords: озима пшениця
winter wheat
сорт
variety
урожайність зерна
grain productivity
якість
quality
Issue Date: 2021
Publisher: Університет Чорногорії
Citation: Nazarenko M, Semenchenko O., Izhboldin O., Hladkikh Y. French winter wheat varieties under ukrainian north steppe condition // Agriculture and Forestry.– 2021. – Vol. 67 (2). P. 89–102.- Режим доступу: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/5238
Abstract: Основною метою досліджень було оцінити сортовий матеріал хлібної озимої пшениці західноєвропейського екотипу (тип сорту), отриманий з лабораторії екофізіології та біорізноманіття зернових культур INRA (Франція). Параметрами оцінки були зимостійкість, якість зерна, врожайність та його структура в умовах Північного Степу України (порівняно з національним стандартом та провідним місцевим сортом) та складають фенологічний опис матеріалу. В контексті зміни клімату та більш помірних озимих умов у степовій зоні України питання пріоритетів у оцінці нових генотипів озимої пшениці викликало інтерес. Виявлено, що раннє дозрівання як спосіб уникнути ранньої посухи на ключових етапах розвитку більше не є ключовим пріоритетом. Виявлено перевагу деяких західних сортів щодо місцевих у виробництві зерна, що пояснюється принципово новим підходом до формування врожайності за окремими складовими структури врожайності. Також показані недоліки (переважно за якістю зерна) цих зразків. Виявлено нові джерела генетичного матеріалу для програм селекції за якістю зерна озимої пшениці. Охарактеризовано структурні відмінності у покращенні озимої пшениці як культури між місцевими та зарубіжними підходами. The main purpose of research was to assess the variety material of bread winter wheat of the Western European ecotype (variety type), obtained from the Laboratory of Ecophysiology and Biodiversity of Cereals INRA (France). The parameters of evolution are winter resistance, grain quality, yield and its structure under the North Steppe of Ukraine conditions (at compare with the national standard and leading local variety) and make a phenological description of the material. In the context of climate change and more moderate winter conditions at the Steppe zone of Ukraine, the issue of priorities in estimation of new genotypes of winter wheat was of interest. Early maturity as a way to avoid early drought at key development stages was found to be no longer as a key priority. The advantage of some western varieties concerning local ones by grain production has been revealed, which is due to a fundamentally new approach to yield formation by individual components of the yield structure. The disadvantages (mainly by grain quality) for these samples are also shown. New sources of genetic material for breeding programs by grain quality in winter wheat have been identified. Structural differences in improving winter wheat as a crop between local and foreign approaches are characterized.
URI: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/5238
ISSN: 0554-5579 (Printed) , 1800-9492 (Online)
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1 (1).pdf432,01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.