Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/5924
Назва: Передумови виникнення та особливості кризових явищ сільськогосподарських підприємств
Інші назви: Background of crises and features agricultural enterprises
Автори: Самілик, Тамара Миколаївна
Samilyk, Tamara
Комська, М. М.
Komska, M.
Ключові слова: виробництво
рroduction
економічний цикл
economic cycle
криза
crisis
особливості сільського господарства
features of agriculture
ринок
market
сільськогосподарські підприємства
agricultural enterprises
соціально-економічна система
socio-economic system
Дата публікації: 2021
Видавництво: Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Бібліографічний опис: Самілик Т. М. Передумови виникнення та особливості кризових явищ сільськогосподарських підприємств / Т. М. Самілик, М. М. Комська // Агросвіт. – 2021. – № 13-14. – С. 41-44. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/5924
Короткий огляд (реферат): Визначено, що усі економічні системи розвиваються в ритмі циклічної динаміки через фази зародження, появи, розвитку, зрілості, падіння (кризи) та переходу в новий стан. Найбільш складний та суперечливий період у динаміці будь-якої системи — це фаза кризи. Поняття криза має багато рівнів і трактувань. Сільське господарство, яке включене в єдину систему суспільного поділу праці, об'єктивно піддається впливу криз, притаманних економіці країни у цілому. Встановлено, що сільське господарство має особливу природу, відмінну від інших секторів економіки. Галузь не тільки виробляє сільськогосподарську продукцію, але й забезпечує продовольчу безпеку, скорочуючи ризики, пов'язані з несподіваними подіями та можливою нестачею продовольства в майбутньому, сприяє збереженню землі й навколишнього середовища, створенню красивих ландшафтів і підтримання життя сільського населення за допомогою виробничої діяльності в гармонії з природою. Сільське господарство має галузеві особливості, що визначають специфіку кризових явищ у діяльності сільськогосподарських підприємств. It is determined economic systems develop in the rhythm of cyclical dynamics through the phases of origin, emergence, development, maturity, decline (crisis) and transition to a new state. The most difficult and controversial period in the dynamics of any system is the crisis phase. The concept of crisis has many levels and interpretations. Agriculture, which is included in a single system of social division of labor, is objectively affected by the crises inherent in the economy as a whole. Crisis phenomena in the agricultural economy are extreme in nature, act as a form of exacerbation of contradictions, and have an abrupt nature of development. They have two sides of influence on the economic development of the country as a whole, industry and enterprise. One of them is destructive, associated with the destruction of the formed abnormal proportions of production. The other side is health, which contributes to the technical renewal of the industry. We believe that the crisis in the agricultural sector should be investigated using a two-tiered approach. The crisis of agricultural production at the macro level is a critical deterioration of the agro-industrial sector. The crisis at the micro level is a violation in the spheres of production, marketing, management, finance, which leads to the deterioration of financial and economic characteristics of the agricultural enterprise in the dynamics and its destruction as an economic system. It is established that among the typical signs of the crisis of the enterprise, scientists identify the following: reduced profitability of the enterprise, credit resources are used mainly to repay interest and repay previously obtained loans, much more often there are unfavorable production situations, disrupted supply of raw materials and finished products. development of the enterprise and any adverse event can create a real threat of its bankruptcy. The study found that agriculture has a special nature, different from other sectors of the economy. The industry not only produces agricultural products, but also ensures food security by reducing the risks associated with unexpected events and possible food shortages in the future, preserving the land and the environment, creating beautiful landscapes and sustaining the rural population through productive activities in harmony with nature. Agriculture has sectoral features that determine the specifics of the crisis in the activities of agricultural enterprises.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://www.agrosvit.info/?op=1&z=3464&i=5
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/5924
ISSN: 2306-6792
Розташовується у зібраннях:Агросвіт

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7 (2).pdf365,82 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.