Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/6292
Title: | Технологічні аспекти висадки овочевих і баштанних рослин ущільненим посівом у підзоні Північного Степу України |
Other Titles: | Technological aspects of vegetable and melon plants planting with compacted sowing in the Northern Steppe subzone of Ukraine |
Authors: | Семенченко, Олена Леонідівна Semenchenko, Olena |
Keywords: | томат, tomat кавун kavun кабачок kabachok ущільнені посіви ushchilneni posivy алелопатична взаємодія рослин alelopatychna vzaiemodiia roslyn |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | Baltic Research Institute of Transformation |
Citation: | Семенченко О. Л. Технологічні аспекти висадки овочевих і баштанних рослин ущільненим посівом у підзоні Північного Степу України / О. Л. Семенченко // Development trends of the world agriculture in the XXIst century: the view of the modern scientific community=Тенденції розвитку світового сільського господарства у ХХІ столітті: погляд сучасної наукової спільноти : наук. монографія. – Рига, Латвія : “Baltija Publishing”, 2022. – С. 258- 274. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6292 |
Abstract: | Проблематика дослідження. Одним з перспективних напрямів інтенсифікації овочівництва та баштанництва є більш ефективне використання біокліматичного потенціалу рослин за рахунок їх сумісних агрофітоценозів. Одночасне вирощування декількох рослин на одній площі має не тільки науковий, а й практичний інтерес для виробників, адже при вдалому підборі сумісних рослин та розробці технологічних аспектів такого вирощування ущільнені посіви за продуктивністю здатні значно перевищувати чисті (одновидові) посіви. Сучасні ринкові умови спрямовані на високу якість овочевої та баштанної продукції. «Екоовочі» (органічні) впевнено займають свій сегмент ринку, адже попит на дану продукцію почав стрімко зростати, що пов’язано з прагненням споживача вживати якісну, смачну та безпечну свіжу овочеву та баштанну продукцію. В країнах ЄС органічна продукція становить 10 % від загального виробництва овочів проте за ціновою політикою ці овочі на 15 % дорожчі. В Україні виробництво екологічно безпечної продукції тільки починає набирати обертів, дослідження з даного питання проводять науковці ІОБ НААН України. Метою польових та лабораторних досліджень було визначення сумісності вирощування овочевих та баштанних рослин в ущіль- нених посівах. Зокрема кабачка, кавуна, томата, для підвищення ефективності використання посівних площ і збільшення виходу продукції з одиниці площі. Визначення врожайності плодів залежно від ущільнювача, розробка елементів технології вирощування в ущільнених посівах на краплинному зрошенні в умовах північного Степу України. Problematyka doslidzhennia. Odnym z perspektyvnykh napriamiv intensyfikatsii ovochivnytstva ta bashtannytstva ye bilsh efektyvne vykorystannia bioklimatychnoho potentsialu roslyn za rakhunok yikh sumisnykh ahrofitotsenoziv. Odnochasne vyroshchuvannia dekilkokh roslyn na odnii ploshchi maie ne tilky naukovyi, a y praktychnyi interes dlia vyrobnykiv, adzhe pry vdalomu pidbori sumisnykh roslyn ta rozrobtsi tekhnolohichnykh aspektiv takoho vyroshchuvannia ushchilneni posivy za produktyvnistiu zdatni znachno perevyshchuvaty chysti (odnovydovi) posivy. Suchasni rynkovi umovy spriamovani na vysoku yakist ovochevoi ta bashtannoi produktsii. «Ekoovochi» (orhanichni) vpevneno zaimaiut svii sehment rynku, adzhe popyt na danu produktsiiu pochav strimko zrostaty, shcho poviazano z prahnenniam spozhyvacha vzhyvaty yakisnu, smachnu ta bezpechnu svizhu ovochevu ta bashtannu produktsiiu. V krainakh YeS orhanichna produktsiia stanovyt 10 % vid zahalnoho vyrobnytstva ovochiv prote za tsinovoiu politykoiu tsi ovochi na 15 % dorozhchi. V Ukraini vyrobnytstvo ekolohichno bezpechnoi produktsii tilky pochynaie nabyraty obertiv, doslidzhennia z danoho pytannia provodiat naukovtsi IOB NAAN Ukrainy. Metoiu polovykh ta laboratornykh doslidzhen bulo vyznachennia sumisnosti vyroshchuvannia ovochevykh ta bashtannykh roslyn v ushchil- nenykh posivakh. Zokrema kabachka, kavuna, tomata, dlia pidvyshchennia efektyvnosti vykorystannia posivnykh ploshch i zbilshennia vykhodu produktsii z odynytsi ploshchi. Vyznachennia vrozhainosti plodiv zalezhno vid ushchilniuvacha, rozrobka elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia v ushchilnenykh posivakh na kraplynnomu zroshenni v umovakh pivnichnoho Stepu Ukrainy. |
URI: | http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/view/218/5910/12347-1 http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6292 |
ISBN: | ISBN 978-9934-26-203-6 |
Appears in Collections: | Монографії, розділи монографій |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Монографiя_моя_частина_2022.pdf | 999,37 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.