Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/6338
Title: | Managing the Potential of Agro-Industrial Enterprises in the Consumer Market |
Other Titles: | Управління потенціалом агропромислових підприємств на споживчому ринку |
Authors: | Vinichenko, Igor Вініченко, Ігор Іванович Tkachenko, Serhii Ткаченко, Сергій Михайлович Kurbatska, Larysa Курбацька, Лариса Миколаївна Volovyk, Dmytro Воловик, Дмитро Володимирович Shevchuk, Olena Шевчук, Олена Юріївна Surzhenko, Nonna Сурженко, Нонна Вікторівна |
Keywords: | land and resource potential земельний та ресурсний потенціал land relations земельні відносини rent рента yield врожайність cost price собівартість income дохід profitability рентабельність |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Поліський національний університет, ТОВ «УКР ЖИТ НГ» |
Citation: | Vinichenko, I., Tkachenko, S., Kurbatska, L., Volovyk, D., Shevchuk, O., & Surzhenko, N. (2021). Managing the potential of agroindustrial enterprises in the consumer market. Scientific Horizons, 24(5), 108-120. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6338 |
Abstract: | The article implements aspects of managing the potential of agro-industrial enterprises in the consumer market. A comprehensive methodological approach to diagnosing the model of assessing the management of the potential of agro-industrial enterprises is proposed, which on the basis of the mathematical apparatus of fuzzy theories allows to optimize its level in the chain of aggregate components, reduce the pressure of factors to limit the competitive position of businesses in the consumer market. It is proved that economic diagnostics allows to reveal causal relations in managerial dysfunctions and to pass to the model of sustainable development of the enterprise and effective use of its potential. A group (integrated) system of economic system diagnostics is proposed, which combines the properties of traditional “rigid” models and algorithms that assess the state of management of agro-industrial enterprises and the reasons for their dysfunction in many uncontrolled flows of resources, with the probability of failure. It is substantiated that the main component in managing the potential of the enterprise is the availability of potential resources, the totality and interaction of which opens up promising opportunities to achieve management goals. The directions of estimating the value of the potential of the agro-industrial enterprise are determined. An expert assessment of the integrated factor coefficient of economic stability of the potential of agricultural holdings of the meat-processing unit of Ukraine has been carried out. The graph-analytical levels of type manifestations of the potential and the profile of its components at the enterprises of agro-industrial production of meat processing unit are determined. Standardized coefficients for rating of agricultural holdings of the meat-processing unit of Ukraine according to their potential have been calculated. The forecast level of indicators and the integrated coefficient of effective management of the potential of agro-industrial enterprises are established. У статті реалізовано аспекти управління потенціалом агропромислових підприємств на споживчому ринку. Запропоновано комплексний методологічний підхід до діагностики моделі оцінки управління потенціалом агропромислових підприємств, що на основі математичного апарату нечітких теорій дозволяє оптимізувати її рівень у ланцюжку сукупних компонентів, зменшити тиск чинників та обмежити конкурентні позиції бізнесу на споживчому ринку. Доведено, що економічна діагностика дозволяє виявити причинно-наслідкові зв’язки в управлінських дисфункціях та перейти до моделі сталого розвитку підприємства та ефективного використання його потенціалу. Запропоновано групову (інтегровану) систему діагностики економічних систем, яка поєднує в собі властивості традиційних «жорстких» моделей та алгоритмів, що оцінюють стан управління агропромисловими підприємствами та причини їх дисфункції у багатьох неконтрольованих потоках ресурсів, з ймовірністю збою. Обґрунтовано, що основною складовою управління потенціалом підприємства є наявність потенційних ресурсів, сукупність та взаємодія яких відкриває перспективні можливості для досягнення цілей управління. Визначено напрями оцінки вартості потенціалу агропромислового підприємства. Проведено експертну оцінку інтегрального коефіцієнта економічної стабільності потенціалу агрохолдингів м'ясопереробних підприємств України. Визначено графічно-аналітичні рівні типових проявів потенціалу та профілю його складових на підприємствах агропромислового виробництва м'ясопереробної галузі. Розраховано стандартизовані коефіцієнти рейтингування сільськогосподарських господарств м'ясопереробних підприємств України за їх потенціалом. Встановлено прогнозний рівень показників та інтегральний коефіцієнт ефективного управління потенціалом підприємств агропромислового комплексу. |
URI: | https://sciencehorizon.com.ua/en/journals/tom-24-5-2021/upravlinnya-potentsialom-agropromislovikh-pidpriyemstv-na-spozhivchomu-rinku http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6338 |
ISSN: | ISSN: 2663-2144 (Print) ISSN: 2709-8877 (Online) |
Appears in Collections: | Наукові публікації в наукометричній базі Scopus |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Scientific Horizons_Vol.24, No.5_108-120.pdf | 1,35 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.