Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/6380
Назва: Вплив кормових добавок за різного вмісту пальмового жиру на вітамінний та ліпідний склад яєць курей-несучок
Інші назви: Effect of feed additives in various content palm fat vitamins and lipid composition eggs laying hens
Автори: Оріщук, Оксана Сергіївна
Orishchuk, O. S.
Orishchuk, O.
Orishchuk, Oksana
Цап, Світлана Володимирівна
Tsap, S.
Tsap, Svitlana
Tsap, S. V.
Tsap, Svitlana V.
Tsap, Svitlana Volodymyrivna
Рубан, Наталія Олександрівна
Ruban, N. A.
Ruban, N. O.
Ключові слова: кури-несучки, кормові добавки, пальмовий жир, раціон, жовток яєць, ліпіди, фосфоліпіди, вітамінноамінокислотно-мінерально-жировий комплекс (ВАМЖК)
laying hens, feed additives, palm fat, diet, eggs, lipids, phospholipids, vitamin- aminoacid-mineral-fat complex (VAMFC)
Дата публікації: 2016
Видавництво: Національний університет біоресурсів і природокористування України
Бібліографічний опис: Оріщук О. С. Вплив кормових добавок за різного вмісту пальмового жиру на вітамінний та ліпідний склад яєць курей-несучок / О. С. Оріщук, С. В. Цап, Н. О. Рубан // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія : Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва / Національний університет біоресурсів і природокористування України. – 2016. – Вип. 236. – С. 100-109. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6380.
Короткий огляд (реферат): Подані результати досліджень з вивчення ефективності використання кормових добавок за різного вмісту пальмового жиру у складі комбікорму курей-несучок та їх вплив на вітамінний і ліпідний склад у жовтку яєць. Вивчено кількісний склад ліпідів та співвідношення їх класів у жовтках яєць курей-несучок у 180-добовому віці, залежно від вмісту пальмового жиру у повнораціонних кормах. Введення 2, 3 та 4 %-го вітамінно-амінокислотно-мінеральножирового комплексу, у кормосуміш птиці призвело до підвищення рівня каротиноїдів та вітаміну А. Результати проведених наукових досліджень показали, що введення пальмового жиру у комбікорм птиці дослідних груп позитивно вплинуло на ліпідний склад жовтка яєць. За введення у раціони курей-несучок II та III дослідних груп 2 і 3 %- го вітамінно-амінокислотно-мінерально-жирового комплексу замість аналогічної кількості соєвої макухи сприяло підвищенню рівня загальних ліпідів у жовтку яєць на 5,8 % та 9,9 %, а етерифікований холестерол переважав контрольну групу на 5,1 % і 4,4 % . Згодовування птиці IV дослідної групи 4 %-м вітамінноамінокислотно-мінерально-жирового комплексу, замість соєвої макухи, спричинило збільшення вмісту загальних ліпідів та етерифікованого холестеролу на 11,22 та 6,28 %. Встановлено, що додавання кормових добавок з введенням пальмового жиру у раціон дослідної птиці, сприяє підвищенню класів фосфоліпідів у жовтках яєць. Presented the results of studies on the effectiveness of the use of feed additives with different content of palm oil in the composition of animal feed of laying hens and their impact on vitamin and lipid composition in egg yolk. Studied the quantitative composition of lipids and the ratio of their classes in the yolks of eggs of hens at 180 days of age, depending on the content of palm oil in complete feed. Insertion 2, 3 and 4% of amino acid-vitamin-mineral-lipid complex, in poultry feed mixtures resulted in higher levels of carotenoids and vitamin A. The results of the research showed, that the Insertion of palm oil in the feed birds experimental groups had a positive effect on the lipid composition of the egg yolk. Insertion to the diets of laying hens II and III experimental groups 2 and 3% vitamin-mineral-amino-acid-lipid complex instead of the same amount of soybean meal helped raising the general level of lipids in the yolk of eggs by 5,8% and 9,9%, and esterified cholesterol dominated control group of 5,1% and 4,42%. Feeding birds IV experimental group 4% of vitamin and amino acidmineral fat instead of soybean meal has led to an increase in the content of total lipids and esterified cholesterol by 11, 22% and 6,28%. It was found, that the addition of feed additives with the introduction of palm fat of poultry in the experimental diet promotes phospholipid classes egg yolks.
Опис: Оріщук Оксана Сергіївна https://orcid.org/0000-0002-6140-870х Цап Світлана Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-2495-949х
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=nvnau_tevppt_2016_236_12
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6380
ISSN: 2222-8578
2518-1041
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
nvnau_tevppt_2016_236_12.pdf516,59 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.