Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7192
Title: Оптимізація технології вирощування кукурудзи на зерно в умовах фермерського господарства «Оріана» Кропивницького району Кіровоградської області
Other Titles: Optymizatsiia tekhnolohii vyroshchuvannia kukurudzy na zerno v umovakh fermerskoho hospodarstva «Oriana» Kropyvnytskoho raionu Kirovohradskoi oblasti
Authors: Бойко, Максим Володимирович
Boiko, Maksym Volodymyrovych
Keywords: прибуток
prybutok
рослинництво
roslynnytstvo
рослини
roslyny
кукурудза
kukurudza
регулятори росту
rehuliatory rostu
виробництво
vyrobnytstvo
технологія вирощування
tekhnolohiia vyroshchuvannia
урожайність
urozhainist
економічна ефективність
ekonomichna efektyvnist
показники якості
pokaznyky yakosti
Issue Date: 2022
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Бойко М. В. Оптимізація технології вирощування кукурудзи на зерно в умовах фермерського господарства «Оріана» Кропивницького району Кіровоградської області : магістер. дипломна робота : 201, Агрономія / Бойко Максим Володимирович ; наук. керівник Котченко М. В. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т, Агрономічний ф-т, Каф. рослинництва. – Дніпро, 2022. – 60 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7192.
Abstract: Кукурудза є однією із найбільш цінних агропромислових культур. При дотриманні всіх агротехнічних заходів вона формує досить високу урожайність. Останніми роками кукурудза займає ще стійкішу позицію на аграрному світовому ринку зернових культур. У галузі зерновиробництва природно-економічне становище України дозволяє не тільки забезпечувати внутрішні потреби, але і значно нарощувати експортний потенціал цієї культури. Але в дійсності при створенні стабільного та сприятливого середовища, включаючи інфраструктуру ринку, в агровиробничій практиці вирощуванні кукурудзи на зерно зараз існують численні перепони технологічного характеру. У світовому виробництві зерна продовольча і кормова кукурудза посідає одне з лідируючих місць. Варто підкреслити, що протягом останнього періоду урожайність зернової кукурудзи, порівняно із іншими культурами, в нашій країні досягла максимального значення. Головна ознака рослин кукурудзи це краща властивість до здатності засвоєння променів світла при фіксації однією молекулою СО2 з чотирма атомами вуглецю. Тому вона віднесена до групи С4. Кукурудза є високопродуктивною культурою і за обсягом утворення сухої маси у період вегетації з 220 кг/га на день та до 110 кг/га у фазу 8-го листка, початку формування качана та достиганням. Метою проведення, представлених у роботі досліджень є спостереження фенологічних процесів, закономірностей формування зерна кукурудзи нових товарних гібридів, його якості при використанні сучасних високопродуктивних регуляторів росту, шляхами удосконалення технології виробництва культури із застосуванням економічно ефективних та екологічно доцільних елементів технології. Kukurudza ye odniieiu iz naibilsh tsinnykh ahropromyslovykh kultur. Pry dotrymanni vsikh ahrotekhnichnykh zakhodiv vona formuie dosyt vysoku urozhainist. Ostannimy rokamy kukurudza zaimaie shche stiikishu pozytsiiu na ahrarnomu svitovomu rynku zernovykh kultur. U haluzi zernovyrobnytstva pryrodno-ekonomichne stanovyshche Ukrainy dozvoliaie ne tilky zabezpechuvaty vnutrishni potreby, ale i znachno naroshchuvaty eksportnyi potentsial tsiiei kultury. Ale v diisnosti pry stvorenni stabilnoho ta spryiatlyvoho seredovyshcha, vkliuchaiuchy infrastrukturu rynku, v ahrovyrobnychii praktytsi vyroshchuvanni kukurudzy na zerno zaraz isnuiut chyslenni perepony tekhnolohichnoho kharakteru. U svitovomu vyrobnytstvi zerna prodovolcha i kormova kukurudza posidaie odne z lidyruiuchykh mists. Varto pidkreslyty, shcho protiahom ostannoho periodu urozhainist zernovoi kukurudzy, porivniano iz inshymy kulturamy, v nashii kraini dosiahla maksymalnoho znachennia. Holovna oznaka roslyn kukurudzy tse krashcha vlastyvist do zdatnosti zasvoiennia promeniv svitla pry fiksatsii odniieiu molekuloiu SO2 z chotyrma atomamy vuhletsiu. Tomu vona vidnesena do hrupy S4. Kukurudza ye vysokoproduktyvnoiu kulturoiu i za obsiahom utvorennia sukhoi masy u period vehetatsii z 220 kh/ha na den ta do 110 kh/ha u fazu 8-ho lystka, pochatku formuvannia kachana ta dostyhanniam. Metoiu provedennia, predstavlenykh u roboti doslidzhen ye sposterezhennia fenolohichnykh protsesiv, zakonomirnostei formuvannia zerna kukurudzy novykh tovarnykh hibrydiv, yoho yakosti pry vykorystanni suchasnykh vysokoproduktyvnykh rehuliatoriv rostu, shliakhamy udoskonalennia tekhnolohii vyrobnytstva kultury iz zastosuvanniam ekonomichno efektyvnykh ta ekolohichno dotsilnykh elementiv tekhnolohii.
URI: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/7192
Appears in Collections:Кафедра рослинництва . Магістри

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Бойко М. В..pdf636,31 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.