Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7305
Title: | Оптимізація розміщення сільськогосподарських культур в польовій сівозміні в умовах приватного підприємства «Ліон» Кам҆янського району Дніпропетровської області |
Other Titles: | Optymizatsiia rozmishchennia silskohospodarskykh kultur v polovii sivozmini v umovakh pryvatnoho pidpryiemstva «Lion» Kam҆ianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti |
Authors: | Фостаченко, Олег Олександрович Fostachenko, Oleh Oleksandrovych |
Keywords: | технології вирощування tekhnolohii vyroshchuvannia оптимізація розміщення сільськогосподарських культур optymizatsiia rozmishchennia silskohospodarskykh kultur польові сівозміни polovi sivozminy пшениця озима м’яка pshenytsia ozyma miaka ресурсозберігаючі агроприйоми resursozberihaiuchi ahropryiomy |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | Дніпровський ДАЕУ |
Citation: | Фостаченко О. О. Оптимізація розміщення сільськогосподарських культур в польовій сівозміні в умовах приватного підприємства «Ліон» Кам҆янського району Дніпропетровської області : магістер. дипломна робота : 201, Агрономія / Фостаченко Олег Олександрович ; наук. керівник Позняк В. В. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т, Агрономічний ф-т, Каф. загального землеробства та ґрунтознавства. – Дніпро, 2022. – 61 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7305. |
Abstract: | Удосконалення елементів технології вирощування пшениці озимої м’якої за рахунок застосування диференційованого використання ресурсозберігаючих агроприйомів в умовах північного Степу. Теоретична і практична значимість роботи полягає в процесі отриманні оновлених більш доцільних поєднань систем та способів вирощування пшениці озимої за різних попередників та застосування мінеральних добрив, що впливають на структуру врожайності, а також економічну ефективність у технологіях вирощування різного рівня інтенсивності вирощування. Встановлено в умовах вирощування попередник чорний пар сприяв підвищенню густоти стояння рослин і масі 1000 зерен; при використанні не парового попередника встановлене підвищення кількості зерен у колосі. Найбільш значні збільшення врожайності забезпечує внесення невисоких (базових) і підвищених доз мінеральних добрив Найбільш високим ступенем економічної ефективності характеризується, агротехнологія базового типу вирощування пшениці м'якої озимої (що передбачає внесення невеликих доз мінеральних добрив - N32P39K39) по попереднику чорний пар має найбільший показник рентабельності (56,8 %). Udoskonalennia elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia pshenytsi ozymoi miakoi za rakhunok zastosuvannia dyferentsiiovanoho vykorystannia resursozberihaiuchykh ahropryiomiv v umovakh pivnichnoho Stepu. Teoretychna i praktychna znachymist roboty poliahaie v protsesi otrymanni onovlenykh bilsh dotsilnykh poiednan system ta sposobiv vyroshchuvannia pshenytsi ozymoi za riznykh poperednykiv ta zastosuvannia mineralnykh dobryv, shcho vplyvaiut na strukturu vrozhainosti, a takozh ekonomichnu efektyvnist u tekhnolohiiakh vyroshchuvannia riznoho rivnia intensyvnosti vyroshchuvannia. Vstanovleno v umovakh vyroshchuvannia poperednyk chornyi par spryiav pidvyshchenniu hustoty stoiannia roslyn i masi 1000 zeren; pry vykorystanni ne parovoho poperednyka vstanovlene pidvyshchennia kilkosti zeren u kolosi. Naibilsh znachni zbilshennia vrozhainosti zabezpechuie vnesennia nevysokykh (bazovykh) i pidvyshchenykh doz mineralnykh dobryv Naibilsh vysokym stupenem ekonomichnoi efektyvnosti kharakteryzuietsia, ahrotekhnolohiia bazovoho typu vyroshchuvannia pshenytsi miakoi ozymoi (shcho peredbachaie vnesennia nevelykykh doz mineralnykh dobryv - N32P39K39) po poperednyku chornyi par maie naibilshyi pokaznyk rentabelnosti (56,8 %). |
URI: | http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/7305 |
Appears in Collections: | Кафедра загального землеробства та ґрунтознавства . Магістри |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Фостаченко О. О..pdf | 634,8 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.