Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7830
Назва: | Economic and mathematical evaluation of Ukrainian agrarian market by branches |
Інші назви: | Економіко-математична галузева оцінка аграрного ринку України |
Автори: | Vasylieva, Natalya Васильєва, Наталя Костянтинівна Vinichenko, Igor Вініченко, Ігор Іванович Katan, Lyudmila Катан, Людмила Ігорівна |
Ключові слова: | Agrarian Market аграрний ринок Production виробництво Consumption споживання Prices ціни Statistic and Econometric Analysis статистичний та економетричний аналіз |
Дата публікації: | 2015 |
Видавництво: | Товариство з обмеженою відповідальністю "Інститут суспільної трансформації", Інститут регіональних досліджень Національної академії наук України |
Бібліографічний опис: | Vasylieva N. Economic and mathematical evaluation of Ukrainian agrarian market by branches / N. Vasylieva, I. Vinichenko, L. Katan // Економічний часопис-ХХІ. - 2015. - № 9-10. - С. 41-44. - Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7830 |
Короткий огляд (реферат): | This research is dedicated to identifying of misbalances on the agrarian market of Ukraine in the areas of grain, vegetable, fruits and berries, meat, milk and egg production. The analysis of their demand and supply dependence during the 2007–2014 period was conducted by means of coefficients of correlation, limit effectiveness and elasticity. It is determined that volumes of production are more sensitive to consumption levels. The worst misbalances are related to meat, fruits and berries, where production does not cover even the limited solvency of the Ukrainian population. Consumption has the greatest impact on vegetable production in crops-growing and meat production in animal-breeding. The stimulation of production development by the price factor is considered by types of agricultural holdings. According to calculations, the increase of wages in agriculture caused the growth of grain and meat production. Growing incomes allowed the population to substitute the consumption of bread with a more useful consumption of vegetables, fruits and berries. However, the consumption levels for fruits and berries, meat and milk in Ukraine do not correspond to the international nutrition standards. It has been found out that the consumer price index demonstrates the strongest correlation with egg consumption, whereas the worst situation is observed regarding the demand for milk. The obtained results are the basis for further development of the mechanisms for addressing imbalances in various branches of the Ukrainian agriculture. Дослідження присвячено визначенню дисбалансів на аграрному ринку України по галузях виробництва зерна, овочів, плодів і ягід, м’яса, молока та яєць. Аналіз залежності їх попиту та пропозиції у 2007–2014 роках проведено за допомогою коефіцієнтів кореляції, граничної ефективності та еластичності. Встановлено, що обсяги виробництва мають більшу чутливість до рівнів споживання. Найгірший дисбаланс виявлено по м’ясу, плодах і ягодах, де виробництво навіть не покриває обмежену купівельну спроможність населення України. Споживання найбільше впливає на виробництво овочів у рослинництві та молока у тваринництві. Стимулювання розвитку виробництва ціновим чинником розглянуто по категоріях господарств. Розрахунки вказують, що підвищення заробітної плати в аграрному секторі призвело до збільшення виробництва зерна та м’яса. Зростаючі доходи дозволили населенню замінити споживання хліба на споживання більш корисних овочів, плодів і ягід. Проте рівень споживання плодів і ягід, м’яса та молока в Україні не відповідає міжнародним нормам раціонального харчування. Встановлено, що індекс споживчих цін найбільше корелює зі споживанням яєць, а найменше – із попитом на молоко. Одержані результати є підґрунтям подальшої розробки механізмів подолання диспропорцій по галузях сільського господарства України. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecchado_2015_9-10_10. https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7830 |
ISSN: | ISSN 1728-6220 (print) ISSN 1728-6239 (online) |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації в наукометричній базі Scopus |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
ecchado_2015_9-10_10.pdf | 251,1 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.