Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8176
Title: Продовольча безпека України, як один із пріоритетів розвитку глобальної економіки
Other Titles: Food security of Ukraine as one of the priorities for the development of the global economy
Authors: Дідур, Катерина Миколаївна
Didur, Kateryna
Keywords: агропромисловий комплекс
agro-industrial complex
глобальна економіка
global economy
глобальні кризи
global crises
національна продовольча безпека
national food security
озимі культури
winter crops
продовольство
food
продовольча криза
food crisis
сільськогосподарське виробництво
agricultural production
сільське господарство
agriculture
Issue Date: 2023
Publisher: Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`
Citation: Дідур К. М. Продовольча безпека України, як один із пріоритетів розвитку глобальної економіки / К. М. Дідур // Ефективна економіка. – 2023. – № 5. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8176
Abstract: Питанням досягнення продовольчої безпеки присвячено багато наукових робіт соціального, економічного, управлінського, біологічного, інформаційного, інституціонального характеру, а це означає, що проблема гарантування продовольчої безпеки каїни є не тільки важливою й актуальною, але й складною, багаторівневою та багатоаспектною. Механізм формування продовольчої безпеки країни покладається на суб’єкти державної влади, котрі безпосередньо відповідають перед власним населенням за його необхідне забезпечення в достатній кількості якісними продуктами харчування. Ключову роль в досягненні продовольчої безпеки країни відіграє агропромисловий комплекс України. В статті проаналізовано думки вчених щодо трактування соціально-економічної категорії «продовольча безпека» та узагальнено три наукові підходи до визначення сутності даної категорії. В роботі проаналізовано сутнісні аспекти продовольчої безпеки країни та визначено й охарактеризовано наступні: політичний, економічний, соціальний. В роботі визначено місце продовольчої безпеки в загальній структурі економічної безпеки держави. Обґрунтовано чотири основні виміри продовольчої безпеки: наявність, доступність, стабільність, використання. Визначено показники, які характеризують ступінь продовольчої безпеки держави. Проаналізовано причини, які безпосередньо можуть викликати продовольчу залежність країни. Досліджено значення та задання продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO). Визначено сучасний стан продовольчого забезпечення України через війну з росією. Проаналізовано сучасну роль України в досягненні світової продовольчої безпеки. В дослідженні висвітлено заходи, які пропонує вжити Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (Food and Agriculture Organization, FAO, ФАО) для уникнення світової продовольчої кризи, яка зумовлена сьогоднішньою російсько-українською війною. Розроблено ключові напрямки, які сприятимуть вирішенню глобальної проблеми світового продовольчого забезпечення та зменшенню негативних наслідків від продовольчої кризи. Many scientific works of a social, economic, managerial, biological, informational, institutional nature are devoted to the issue of achieving food security, which means that the problem of guaranteeing food security of cayenne is not only important and relevant, but also complex, multi-level and multi-faceted. The mechanism for the formation of the country's food security relies on the subjects of state power, which are directly responsible to their own population for its necessary provision of sufficient quality food products. The agro-industrial complex of Ukraine plays a key role in achieving the country's food security. The article analyzes the opinions of scientists regarding the interpretation of the socio-economic category “food security” and summarizes three scientific approaches to determining the essence of this category. The work analyzed the essential aspects of the country's food security and defined and characterized the following: political, economic, social. The work defines the place of food security in the general structure of the economic security of the state. Four main dimensions of food security are substantiated: availability, availability, stability, use. Indicators characterizing the degree of food security of the state have been determined. The reasons that can directly cause the country's food dependence have been analyzed. The importance and tasks of the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) have been studied. The current state of Ukraine's food supply due to the war with Russia has been determined. The current role of Ukraine in achieving world food security is analyzed. The study highlights the measures proposed by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) to avoid the global food crisis caused by today’s Russian-Ukrainian war. Key directions have been developed that will contribute to solving the global problem of world food supply and reducing the negative consequences of the food crisis.
URI: https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/1573/1582
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8176
ISSN: 2307-2105
Appears in Collections:Ефективна економіка

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття.pdf514,94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.