Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8399
Title: | Технологія годівлі корів дійного стада в умовах молочно-виробничого комплексу “Єкатеринославський” Дніпровського району Дніпропетровської області |
Other Titles: | Tekhnolohiia hodivli koriv diinoho stada v umovakh molochno-vyrobnychoho kompleksu “Iekaterynoslavskyi” Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti |
Authors: | Котік, Ю. О. Kotik, Yu. O. |
Keywords: | швіцькі корови shvitski korovy технологія годівлі корів tekhnolohiia hodivli koriv утримання молочних корів utrymannia molochnykh koriv виробництво молока vyrobnytstvo moloka |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Дніпровський ДАЕУ |
Citation: | Котік Ю. О. Технологія годівлі корів дійного стада в умовах молочно-виробничого комплексу “Єкатеринославський” Дніпровського району Дніпропетровської області : кваліфікаційна робота на здобуття ОС «Бакалавр» : 204 , Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва / Котік Ю. О. ; наук. керівник Литвищенко Л. О. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Ф-т біотехнологічний , Каф. технології виробництва продукції тваринництва. – Дніпро, 2023. – 51 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8399. |
Abstract: | В останні роки в багатьох країнах світу спостерігається зростання молочної продуктивності корів. Так, в Європі річний удій на корову у 2022 році становив 5413 кг, в Північній Америці – 4816 кг. Найбільш висока молочна продуктивність досягнута в Ізраїлі – 10421 кг, США – 8431, Швеції – 7734, Данія – 7344 кг. Технологія виробництва молока має ґрунтуватися на інтенсивному кормовиробництву і організації повноцінної годівлі тварин. Ефективність виробництва молока в Україні безпосередньо залежить від впровадження в галузь молочного скотарства сучасних прогресивних техніко-технологічних рішень годівлі корів. Матеріалом для кваліфікаційної роботи були дані, зібрані під час комплексного аналізу роботи промислового комплексу МВК «Єкатеринославський» з виробництва молока швіцьких корів у період 2022–2023 рр. Метою досліджень було дати аналіз технології годівлі швіцьких корів і ризиків використання високоенергетичних кормів повнораціонної кормосуміші у виникнення метаболічних захворювань. Практика показує, що тварини добре споживають та ефективно використовують корми за такої структури раціонів: грубі (сіно, сінаж) – 15–20 %, соковиті – 45–50 % зокрема силос доброї якості – 25–35 %, концентровані корми – 45–50 %, залежно від рівня добового удою. Під час роздоювання на 100 кг живої маси коровам згодовують приблизно 1,0–1,5 кг сіна високої якості, 4–5 кг сінажу багаторічних трав та кукурудзяного силосу, 4–6 кг корнеклубнеплодів. Орієнтовний раціон високопродуктивних корів на основі кукурудзяного силосу (надій – 34 кг): сінаж – 10 кг, кукурудзяний силос – 25, сухий жом – 10, зерно — 3, зернова кукурудза — 1,5, соєвий шрот — 3,4, ріпакова макуха — 2,0 кг. Раціон містить 22,6 кг сухої речовини. У розрахунку на 1 кг молока в першу третину лактації витрачають по 400–450 г суміші концентрованих кормів, збагачених макро- та мікроелементами, вітамінами під час балансування раціонів за цукрово-протеїнового співвідношення та інших поживних речовин. Раціони корів контролюють також за вмістом мінеральних речовин. Балансування раціонів за мікроелементами дає змогу утримувати резервну лужність крові корів на оптимальному рівні (470–495 мг%) в усі періоди експлуатації на промисловому комплексі. Незбалансованість раціонів тварин за мінеральними та вітамінними речовинам приводить до зниження продуктивності та зменшення кількості споживання кормів, підвищення схильності до захворювань та пригніченого стану тварини. Аналіз споживання загально змішаного раціону швіцькими первістками в сухій речовині показала певну динаміку залежно від стадії лактації. Так, на початку лактації, тобто після відновного періоду після отелення, середньодобові удої первісток іще були не високими і складали в середньому 20,6 кг. При цьому середнє споживання сухої речовини корму цими тваринами не перевищувало 14,7 кг упродовж доби. Ось тому, конверсія корму на початку лактації корів першої лактації становила в середньому 1,4 кг. У цілому, конверсія корму у швіцьких первісток упродовж лактації досить динамічна і має тенденцію лише до зниження. Найвищий показник конверсії корму на початку лактації (1,4 кг), а найнижчий у третю третину лактаційної функції (0,94 кг). Навіть в період роздою корів першої лактації і реалізації напруженої лактаційної функції показник конверсії корму (1,16 кг) нижчий значення початку лактації. При цьому, рівень удою які і споживання корму молодими тваринами упродовж лактації спочатку зростає, а потім знижується, а конверсія корму лише знижується. Комфортність умов утримання молочних корів оцінюють за тривалістю їх відпочинку, під час якого відбувається дуже важливий життєвий прояв – пережовування спожитого корму, тобто жуйка. Упродовж доби на відпочинок корови витрачають майже 72 % часу. Найбільш бажаними елементами поведінки корів від час відпочинку є стан тварин, коли вони лежать або лежать і жують жуйку. Це пояснюється тим, що у цей час у вимені відбувається інтенсивне молоко утворення. Тварини відпочивають лежачи у боксах споживання корму, а саме через 1,5–2 години після видоювання. Проведений нами аналіз даних показав, що при хворобах, пов’язаних з порушенням метаболічного обміну, значно змінюються показники клінічного статусу швіцьких корів (табл. 5, 6). Аналіз даних табл. 3.14 показав, що температурні показники тіла знаходились в межах фізіологічної норми, тобто в межах 37,5–39,5 оС, але середнє їх значення зменшилось на 0,46 оС порівняно до здорових тварин. Разом з тим показники пульсу і частота дихання упродовж хвилини збільшились на 22 та 12 рази відповідно. кількість бета-гідроксид барбітуратів (кетонових тіл) значно збільшуються як у крові, так і в молоці тварин. У крові корів на третьому-четвертому тижні лактації кількість бета-гідроксид барбітуратів за субклінічного кетозу в 2,2 раза, а за клінічного – у 4,2 раза збільшується. Разом з тим, вміст глюкози у крові зменшується за субклінічного та клінічного кетозу тварин відповідно у 1,3 і 1,7 раза. Дослідження вмісту кетонів у молоці показує, що їх кількість також підвищується. За захворювання корів на кетоз у білках молока зменшується вміст практично всіх незамінних амінокислот. Так, така незамінна амінокислота як валін має менший на 22,6 % вміст у порівнянні зі здоровими тварина. При захворюванні корів на кетоз вміст лейцину зменшений на 39,4 %, метіоніну зменшується на 80,7 %, а аргініну – на 33,3 %. Виключення становить лише лейцин. Разом з тим необхідно відмітити, що при захворюванні корів на кетоз виникають зміни також у кількості замінних амінокислот. Так, вміст замінних амінокислот в молоці корів зменшується, окрім аспарагінової кислоти та сирину. Вміст таких амінокислот як пролін та гістидін зменшився відповідно на 20,9 та 22,3 %. Також на 4 і 13,2 % відповідно зменшився вміст таких амінокислот як гліцин та глютамінова кислота. Суттєве зменшення вмісту відзначається за такими амінокислотами як лізин та тирозин – на 40,8 і 69,5 % відповідно. V ostanni roky v bahatokh krainakh svitu sposterihaietsia zrostannia molochnoi produktyvnosti koriv. Tak, v Yevropi richnyi udii na korovu u 2022 rotsi stanovyv 5413 kh, v Pivnichnii Amerytsi – 4816 kh. Naibilsh vysoka molochna produktyvnist dosiahnuta v Izraili – 10421 kh, SShA – 8431, Shvetsii – 7734, Daniia – 7344 kh. Tekhnolohiia vyrobnytstva moloka maie gruntuvatysia na intensyvnomu kormovyrobnytstvu i orhanizatsii povnotsinnoi hodivli tvaryn. Efektyvnist vyrobnytstva moloka v Ukraini bezposeredno zalezhyt vid vprovadzhennia v haluz molochnoho skotarstva suchasnykh prohresyvnykh tekhniko-tekhnolohichnykh rishen hodivli koriv. Materialom dlia kvalifikatsiinoi roboty buly dani, zibrani pid chas kompleksnoho analizu roboty promyslovoho kompleksu MVK «Iekaterynoslavskyi» z vyrobnytstva moloka shvitskykh koriv u period 2022–2023 rr. Metoiu doslidzhen bulo daty analiz tekhnolohii hodivli shvitskykh koriv i ryzykiv vykorystannia vysokoenerhetychnykh kormiv povnoratsionnoi kormosumishi u vynyknennia metabolichnykh zakhvoriuvan. Praktyka pokazuie, shcho tvaryny dobre spozhyvaiut ta efektyvno vykorystovuiut kormy za takoi struktury ratsioniv: hrubi (sino, sinazh) – 15–20 %, sokovyti – 45–50 % zokrema sylos dobroi yakosti – 25–35 %, kontsentrovani kormy – 45–50 %, zalezhno vid rivnia dobovoho udoiu. Pid chas rozdoiuvannia na 100 kh zhyvoi masy korovam zghodovuiut pryblyzno 1,0–1,5 kh sina vysokoi yakosti, 4–5 kh sinazhu bahatorichnykh trav ta kukurudzianoho sylosu, 4–6 kh korneklubneplodiv. Oriientovnyi ratsion vysokoproduktyvnykh koriv na osnovi kukurudzianoho sylosu (nadii – 34 kh): sinazh – 10 kh, kukurudzianyi sylos – 25, sukhyi zhom – 10, zerno — 3, zernova kukurudza — 1,5, soievyi shrot — 3,4, ripakova makukha — 2,0 kh. Ratsion mistyt 22,6 kh sukhoi rechovyny. U rozrakhunku na 1 kh moloka v pershu tretynu laktatsii vytrachaiut po 400–450 h sumishi kontsentrovanykh kormiv, zbahachenykh makro- ta mikroelementamy, vitaminamy pid chas balansuvannia ratsioniv za tsukrovo-proteinovoho spivvidnoshennia ta inshykh pozhyvnykh rechovyn. Ratsiony koriv kontroliuiut takozh za vmistom mineralnykh rechovyn. Balansuvannia ratsioniv za mikroelementamy daie zmohu utrymuvaty rezervnu luzhnist krovi koriv na optymalnomu rivni (470–495 mh%) v usi periody ekspluatatsii na promyslovomu kompleksi. Nezbalansovanist ratsioniv tvaryn za mineralnymy ta vitaminnymy rechovynam pryvodyt do znyzhennia produktyvnosti ta zmenshennia kilkosti spozhyvannia kormiv, pidvyshchennia skhylnosti do zakhvoriuvan ta pryhnichenoho stanu tvaryny. Analiz spozhyvannia zahalno zmishanoho ratsionu shvitskymy pervistkamy v sukhii rechovyni pokazala pevnu dynamiku zalezhno vid stadii laktatsii. Tak, na pochatku laktatsii, tobto pislia vidnovnoho periodu pislia otelennia, serednodobovi udoi pervistok ishche buly ne vysokymy i skladaly v serednomu 20,6 kh. Pry tsomu serednie spozhyvannia sukhoi rechovyny kormu tsymy tvarynamy ne perevyshchuvalo 14,7 kh uprodovzh doby. Os tomu, konversiia kormu na pochatku laktatsii koriv pershoi laktatsii stanovyla v serednomu 1,4 kh. U tsilomu, konversiia kormu u shvitskykh pervistok uprodovzh laktatsii dosyt dynamichna i maie tendentsiiu lyshe do znyzhennia. Naivyshchyi pokaznyk konversii kormu na pochatku laktatsii (1,4 kh), a nainyzhchyi u tretiu tretynu laktatsiinoi funktsii (0,94 kh). Navit v period rozdoiu koriv pershoi laktatsii i realizatsii napruzhenoi laktatsiinoi funktsii pokaznyk konversii kormu (1,16 kh) nyzhchyi znachennia pochatku laktatsii. Pry tsomu, riven udoiu yaki i spozhyvannia kormu molodymy tvarynamy uprodovzh laktatsii spochatku zrostaie, a potim znyzhuietsia, a konversiia kormu lyshe znyzhuietsia. Komfortnist umov utrymannia molochnykh koriv otsiniuiut za tryvalistiu yikh vidpochynku, pid chas yakoho vidbuvaietsia duzhe vazhlyvyi zhyttievyi proiav – perezhovuvannia spozhytoho kormu, tobto zhuika. Uprodovzh doby na vidpochynok korovy vytrachaiut maizhe 72 % chasu. Naibilsh bazhanymy elementamy povedinky koriv vid chas vidpochynku ye stan tvaryn, koly vony lezhat abo lezhat i zhuiut zhuiku. Tse poiasniuietsia tym, shcho u tsei chas u vymeni vidbuvaietsia intensyvne moloko utvorennia. Tvaryny vidpochyvaiut lezhachy u boksakh spozhyvannia kormu, a same cherez 1,5–2 hodyny pislia vydoiuvannia. Provedenyi namy analiz danykh pokazav, shcho pry khvorobakh, poviazanykh z porushenniam metabolichnoho obminu, znachno zminiuiutsia pokaznyky klinichnoho statusu shvitskykh koriv (tabl. 5, 6). Analiz danykh tabl. 3.14 pokazav, shcho temperaturni pokaznyky tila znakhodylys v mezhakh fiziolohichnoi normy, tobto v mezhakh 37,5–39,5 oS, ale serednie yikh znachennia zmenshylos na 0,46 oS porivniano do zdorovykh tvaryn. Razom z tym pokaznyky pulsu i chastota dykhannia uprodovzh khvylyny zbilshylys na 22 ta 12 razy vidpovidno. kilkist beta-hidroksyd barbiturativ (ketonovykh til) znachno zbilshuiutsia yak u krovi, tak i v molotsi tvaryn. U krovi koriv na tretomu-chetvertomu tyzhni laktatsii kilkist beta-hidroksyd barbiturativ za subklinichnoho ketozu v 2,2 raza, a za klinichnoho – u 4,2 raza zbilshuietsia. Razom z tym, vmist hliukozy u krovi zmenshuietsia za subklinichnoho ta klinichnoho ketozu tvaryn vidpovidno u 1,3 i 1,7 raza. Doslidzhennia vmistu ketoniv u molotsi pokazuie, shcho yikh kilkist takozh pidvyshchuietsia. Za zakhvoriuvannia koriv na ketoz u bilkakh moloka zmenshuietsia vmist praktychno vsikh nezaminnykh aminokyslot. Tak, taka nezaminna aminokyslota yak valin maie menshyi na 22,6 % vmist u porivnianni zi zdorovymy tvaryna. Pry zakhvoriuvanni koriv na ketoz vmist leitsynu zmenshenyi na 39,4 %, metioninu zmenshuietsia na 80,7 %, a arhininu – na 33,3 %. Vykliuchennia stanovyt lyshe leitsyn. Razom z tym neobkhidno vidmityty, shcho pry zakhvoriuvanni koriv na ketoz vynykaiut zminy takozh u kilkosti zaminnykh aminokyslot. Tak, vmist zaminnykh aminokyslot v molotsi koriv zmenshuietsia, okrim asparahinovoi kysloty ta syrynu. Vmist takykh aminokyslot yak prolin ta histydin zmenshyvsia vidpovidno na 20,9 ta 22,3 %. Takozh na 4 i 13,2 % vidpovidno zmenshyvsia vmist takykh aminokyslot yak hlitsyn ta hliutaminova kyslota. Suttieve zmenshennia vmistu vidznachaietsia za takymy aminokyslotamy yak lizyn ta tyrozyn – na 40,8 i 69,5 % vidpovidno. |
URI: | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8399 |
Appears in Collections: | Кафедра технології виробництва і переробки продукції тваринництва. Бакалаври |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Котік Ю. О..pdf | 498,92 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.