Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8527
Title: Chemical aspects of the composition of industrial hemp seed products
Other Titles: Хімічні аспекти складу продуктів насіння технічної коноплі
Authors: Oseyko, Mykola
Осейко, Микола
Sova, Nataliia
Сова, Наталія Анатоліївна
Lutsenko, Maryna
Луценко, Марина
Kalyna, Viktoriia
Калина, Вікторія Сергіївна
Keywords: Hemp
конопля
Seed
насіння
Kernel
Ядро
Oil
олія
Functional
функціональний
Amino acid
амінокислота
Issue Date: 2019
Publisher: Національний університет харчових технологій
Citation: Chemical aspects of the composition of industrial hemp seed products / Mykola Oseyko , Nataliia Sova , Maryna Lutsenko, Viktoriia Kalyna // Ukrainian Food Journal. – 2019. – Vol. 8, Iss. 3. – Р. 544-559. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8527
Abstract: Introduction. The purpose of the paper is to study theoretical and experimental aspects of the chemical composition and quality of hemp seed products, including oxidation processes in oils, seeds and processing products. Materials and methods. Research materials are industrial hemp seeds of «Hlesiia» variety, pressed oil and oil compositions, hemp seeds kernel. The quality of the investigated materials was evaluated according to standard and industry methods and to Codex Alimentarius. Results and discussion. The obtained hemp oils by the content of fatty acids, phospholipids, vitamins A and E have high biological value, and by the content of tocopherols significantly outweigh sunflower, sesame and amaranth oils. The sample of MM60 pressed oil is preferred for antioxidant resistance. The ratio of essential fatty acids is close to ideal: Omega-6 and Omega-3 as 3.0:1 – 3.7:1, while in linseed oil – 1:3.6. Hemp oil also contains biologically valuable gammalinolenic acid. Spectrophotometric method confirmed the presence of carotenoids and chlorophylls in pressed hemp oil. Vitamin A content in oil is 78 mg/kg, vitamin E (total) – 562.8 mg/kg. Hemp oil is better stored at 8±2 °C without light access by chemical indicators. The obtained hemp oil and oil compositions are of good quality. The composition with a peroxide and acid value of less than 1 and a higher oil output is preferred. The quality of hemp seeds (without the shell) improves compared to the output seeds. The content of oil and protein increased 1.5 times, macro and microelements: phosphorus 1.5 times, ferro 1.25 times, zinc and cobalt 2 times. Hemp seeds without the shell have a high content of essential amino acids and a high content of lysine, which is usually deficient. Conclusions. It is recommended the hemp oil and hemp seeds kernel in the production of functional food. вступ. Метою роботи є вивчення теоретичних та експериментальних аспектів хімічного складу та якості продуктів насіння конопель, у тому числі процесів окиснення в олії, насінні та продуктах переробки. Матеріали та методи. Матеріалом дослідження є насіння конопель технічних сорту «Глесія», олія пресована та олійні композиції, ядро насіння конопель. Якість досліджуваних матеріалів оцінювали за стандартними та галузевими методиками та за Кодексом Аліментаріус. Результати і обговорення. Отримані конопляні олії за вмістом жирних кислот, фосфоліпідів, вітамінів А та Е мають високу біологічну цінність, а за вмістом токоферолів значно переважають соняшникову, кунжутну та амарантову олії. Зразок пресованої олії ММ60 є кращим для стійкості до антиоксидантів. Співвідношення незамінних жирних кислот близько до ідеального: Омега-6 і Омега-3 як 3,0:1 – 3,7:1, а в лляній олії – 1:3,6. Конопляна олія також містить біологічно цінну гаммаліноленову кислоту. Спектрофотометричним методом підтверджено наявність каротиноїдів і хлорофілів у пресованій конопляній олії. Вміст вітаміну А в олії становить 78 мг/кг, вітаміну Е (загальний) – 562,8 мг/кг. За хімічними індикаторами конопляна олія краще зберігається при 8±2 °С без доступу світла. Отримана конопляна олія та масляні композиції якісні. Кращою є композиція з пероксидним і кислотним числом менше 1 і більш високим виходом масла. Якість насіння конопель (без оболонки) покращується порівняно з вихідним насінням. Збільшився вміст олії та протеїну в 1,5 раза, макро і мікроелементів: фосфору в 1,5 раза, ферро в 1,25 раза, цинку і кобальту в 2 рази. Насіння коноплі без оболонки мають високий вміст незамінних амінокислот і високий вміст лізину, якого зазвичай не вистачає. Висновки. Рекомендується конопляна олія та ядро насіння конопель у виробництві функціонального харчування.
URI: https://nuft.edu.ua/doi/doc/ufj/2019/3/11.pdf
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8527
ISSN: ISSN 2313–5891 (Online) ISSN 2304–974X (Print)
Appears in Collections:Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
11 (1).pdf609,97 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.