Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8596
Title: | Young pig fattening and meat quality due to varying formation intensities in early ontogenesis and two genotypes ofthe melanocortin receptor 4 (Mc4r) gene |
Other Titles: | Відгодівля молодняку та якість м’яса за рахунок різної інтенсивності формування в ранньому онтогенезі та двох генотипів гена рецептора меланокортину 4 (Mc4r) |
Authors: | Khalak, V. Халак, В. Voloshchuk, V. Волощук, В. Gutyj, B. Гутий, Б. Zasucha, L. Засуха, Л. Onyshchenko, A. Онищенко, А. Ilchenko, M. Ільченко, М. Ofilenko, N. Офіленко, Н. Pokhil, Volodymyr Pokhil, V. Pokhil, V. I. Pokhyl, V. Pokhyl, V. I. Pohyl, V. Pohyl, V. I. Pohil, V. Pohil, V. I. Pokhyl, Volodymyr Ivanovych Pokhil, Vladimir Похил, Володимир Іванович Pundyk, V. Пундик, В. Bezaltychna, O. Безалтична, О. Stadnytska, О. Стадницька, О. |
Keywords: | economic efficiency економічна ефективність young pigs молодняк свиней genotype генотип intensity of formation інтенсивність формування ontogenesis онтогенез fattening and meat qualities відгодівельні та м'ясні якості correlation кореляція |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Croatian Veterinary Institute, Zagreb |
Citation: | Khalak, V., Voloshchuk, V., Stadnytska, О., Gutyj, B., Zasucha, L., Onyshchenko, A., Ilchenko, M., Ofilenko, N., Pokhyl, V., Pundyk, V., & Bezaltychna, O. (2023). Young pig fattening and meat quality due to varying formation intensities in early ontogenesis and two genotypes ofthe melanocortin receptor 4 (Mc4r) gene. Veterinarska Stanica, 54(6), 613–624. URI : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8596. |
Abstract: | The aim of this study was to investigate young pig fattening and meat quality due to the varying formation intensities in early on- togenesis and two genotypes based on the mel- anocortin receptor 4 (Mc4r) gene. To calculate the correlations between traits and the econom- ic efficiency of using animals of experimental groups in industrial complex conditions, the assessment of animals for fattening and meat quality examined the following characteris- tics: average daily live weight gain during the control fattening period in grams; age of reaching 100 kg live weight in days, chilled car- cass length in centimetres; length of the bacon half of the cooled carcass in centimetres; lard thickness at the thoracic vertebrae T6-T7 in millimetres. Further, the biometric processing of research results and calculation of the eco- nomic efficiency was performed. Young pigs of the controlled population met the requirements of the 1st class and the elite class for fattening and meat qualities. In examining the interbreed differentiation of large white breed animals, the melanocortin 4 receptor (Mc4r) gene determined that the Mc4rAG genotype outperformed the Mc4r AA genotype for average daily live weight gain, age at live weight of 100 kg, lard thickness at T6-T7, and chilled carcass length by an average of 4.50%. The difference between groups for the Tyler B's index was 11.82 points, and according to the average daily increase in live weight, the disparity between young pigs of interbreed differentiation according to the formation intensity index was 4.69%, the age of reaching 100 kg live weight was 3.10%, and the chilled carcass length was 1.23%. The num- ber of reliable connections between fattening and meat qualities, and the formation inten- sity and Tyler B indices was 75.0%, indicating their promise for use in selection and breeding work. The maximum increase in additional production was obtained from young pigs of the Mc4r AG genotype (+2.71%) and of group I, in which the formation intensity index ranged from 0.935 to 1.087 points (+2.65%). Метою даного дослідження було вивчення відгодівлі та якості м’яса молодняку свиней у зв’язку з різною інтенсивністю формування в ранньому онтогенезі та двома генотипами на основі гена рецептора меланокортину 4 (Mc4r). Для розрахунку кореляційних зв’язків між ознаками та економічною ефективністю використання тварин дослідних груп в умовах промислового комплексу при оцінці тварин на відгодівлі та якості м’яса досліджували такі показники: середньодобовий приріст живої маси за контрольний період відгодівлі у грамів; вік досягнення 100 кг живої маси в днях, довжина охолодженої туші в сантиметрах; довжина беконної половини охолодженої тушки в сантиметрах; товщина сала на грудних хребцях Т6-Т7 в міліметрах. Далі була проведена біометрична обробка результатів дослідження та розрахунок економічної ефективності. Молодняк контрольованого поголів’я за відгодівельними та м’ясними якостями відповідав вимогам І класу та класу еліта. При дослідженні міжпородної диференціації тварин великої білої породи ген рецептора меланокортину 4 (Mc4r) визначив, що генотип Mc4rAG перевершує генотип Mc4r AA за середньодобовим приростом живої маси, віком живої маси 100 кг, товщиною сала на Т6. -Т7, а довжина охолодженої туші в середньому на 4,50%. Різниця між групами за індексом Тайлера Б становила 11,82 бала, а за середньодобовим приростом живої маси розбіжність між молодняком міжпородної диференціації за показником інтенсивності формування становила 4,69 %, віком досягнення живої маси 100 кг. становила 3,10%, а довжина охолодженої туші – 1,23%. Кількість достовірних зв’язків між відгодівельними та м’ясними якостями, інтенсивністю формування та індексами Тайлера В становила 75,0 %, що свідчить про перспективність їх використання в селекційно-племінній роботі. Максимальний приріст додаткової продукції отримано від молодняку свиней генотипу Mc4r AG (+2,71%) та І групи, у яких показник інтенсивності формування коливався від 0,935 до 1,087 бала (+2,65%). |
Description: | Похил Володимир Іванович https://orcid.org/0000-0002-2994-879X |
URI: | https://hrcak.srce.hr/en/301977 https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8596 |
ISSN: | 1849-1170 0350-7149 |
Appears in Collections: | Наукові публікації в наукометричній базі Scopus |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Khalak_Young pigs' fattening.pdf | 998,36 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.