Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8712
Title: Development of the technology for the production of germinated flax seeds using plasmochemically activated aqueous solutions
Other Titles: Розробка технології виробництва пророщеного насіння льону з використанням плазмохімічно активованих водних розчинів
Authors: Kovaliova, Olena
Ковальова, Олена Сергіївна
Vasylieva, Natalia
Васильєва, Наталія Костянтинівна
Stankevych, S.
Станкевич, С. В.
Zabrodina, I.
Забродіна, І. В.
Mandych, O.
Мандич, О. В.
Hontar, T.
Гонтар, Т. Б.
Haliasnyi, I.
Галясний, І. В.
Kotliar, O.
Котляр, О. В.
Yanchyk, O.
Янчик, О. Г.
Bogatov, O.
Богатов, О. І.
Keywords: flax seeds
лляне насіння
plasma chemical activation
плазмохімічна активація
germination
пророщування
germinated seeds
пророщене насіння
biologically active substances
біологічно-активні речовини
Issue Date: 2023
Publisher: ЦЕНТР ПК ТЕХНОЛОГІЙ Український державний університет залізничного транспорту
Citation: Kovaliova, O., Vasylieva, N., Stankevych, S., Zabrodina, I., Mandych, O., Hontar, T., Haliasnyi, I., Kotliar, O., Yanchyk, O., Bogatov, O. (2023). Development of a technology for the production of germinated flaxseed using plasma-chemically activated aqueous solutions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (124)), 6-19. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8712
Abstract: The result of the conducted research is the development of a technology for the production of germinated flax seeds using plasma-chemically activated aqueous solutions. The object of research was linseed. An urgent technological problem is the intensification of the process of bioactivation of flaxseed and its high-quality disinfection. The expediency of using plasma chemically activated aqueous solutions as an intensifier of the technological process of linseed germination and an effective disinfectant of food raw materials has been experimentally proven. It is shown that the use of plasma chemical activation of technological solutions allows not only to accelerate the germination of flax seeds, but also contributes to a more active accumulation of biologically valuable components in flax raw materials. The composition of flax seeds as a raw material derivative was analyzed. Sprouted flaxseed, which is considered as a high-value component of food products, was studied separately. An increase in the moisture content of linseed during the dehumidification process by 0.7–1.7 % was recorded. Seedling development increases by 2–9 mm. Increases energy and ability to germinate by 5-12 %. The biomass of germinated seeds increases by 39–56 %. In the process of germination, the content of proteins in flaxseed increases from 21.88 to 23.71 %, reducing sugars from 2.37 to 4.02 %. The total content of amino acids increases from 3.64 to 10.38 % – compared to the control, and compared to the raw material, it increases 10 times. A significant accumulation of vitamins was noted: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C, E. In addition, plasma-chemically activated solutions disinfect germinated flax seeds qualitatively. The technology can be applied in the production of enrichment components of food products. The developed technology will receive special attention in the production of functional food products. Результатом проведених досліджень є розробка технології виробництва пророщеного насіння льону з використанням плазмохімічно активованих водних розчинів. Об’єктом досліджень стало лляне насіння. Нагальною технологічною проблемою є інтенсифікація процесу біоактивації лляного насіння та його якісне знезараження. Експериментально доведена доцільність використання плазмохімічно активованих водних розчинів як інтенсифікатора технологічного процесу проростання лляного насіння та дієвого дезінфектанту харчової сировини. Показано, що застосування плазмохімічної активації технологічних розчинів дозволяє не тільки пришвидшити проростання лляного насіння, а й сприяє більш активному накопиченню біологічно цінних складових в лляній сировині. Проаналізовано склад насіння льону, як похідної сировини. Окремо досліджено пророщене лляне насіння, яке в подальшому розглядається як високоцінний компонент харчових продуктів. Зафіксовано збільшення вологості лляного насіння в процесі відволожування на 0,7–1,7 %. Розвиток проростка збільшується на 2–9 мм. Підвищується енергія та здатність до проростання на 5–12 %. Біомаса пророщеного насіння збільшується на 39–56 %. У лляному насінні в процесі пророщування підвищується вміст білків з 21,88 до 23,71 %, редукуючих цукрів з 2,37 до 4,02 %. Загальний вміст амінокислот збільшується з 3,64 до 10,38 % – в порівнянні з контролем, а в порівнянні з сировиною підвищується в 10 разів. Відмічено значне накопичення вітамінів: В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9, С, Е. Крім того, плазмохімічно активовані розчини якісно дезінфікують пророщене насіння льону. Технологія може бути застосована в при виробництві збагачувальних компонентів харчових продуктів. Особливу увагу розроблена технологія отримає при виробництві функціональних продуктів харчування.
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8712
ISSN: ISSN 1729-3774
Appears in Collections:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1.Стаття Scopus.pdf321,16 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.