Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8720
Title: Technological methods of improving rapeseed feed and reducing their toxicity
Other Titles: Технологічні прийоми покращення кормів ріпаку та зниження їх токсичності
Authors: Mykytyn, Mykola
Микитин, Микола
Melnyk, Uliana
Мельник, Уляна
Hotvianska, Anna
Готвянська, Анна Сергіївна
Kovalenko, Vitalii
Коваленко, Віталій
Bondarenko, Oksana
Бондаренко, Оксана Володимирівна
Bordun, Roman
Бордун, Роман
Keywords: rapeseed meal
ріпаковий шрот
antinutrients
антинутрієнти
technological methods of processing
технологічні способи переробки
protein
білок
oil
олія
amino acid
амінокислота
Issue Date: 2023
Publisher: Державний природознавчий музей НАН України
Citation: Technological methods of improving rapeseed feed and reducing their toxicity / Mykola Mykytyn, Uliana Melnyk, Anna Hotvianska, Vitalii Kovalenko, Oksana Bondarenko, Roman Bordun // Modern Phytomorphology . – 2023. – Vol. – 17. – P. 125-133. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8720
Abstract: The study aimed to analyze technological ways to improve rapeseed feed and determine its effectiveness. At the same time, biochemical, computational and analytical research methods were used. It is shown that cake and meal obtained from the processing of cruciferous oilseeds into oil are valuable sources of protein in the diets of farm animals and poultry, but along with nutrients they contain a number of antinutrients. The composition of antinutrients of rapeseed meal – glucosinolates, sinapine, tannins, saponins and others – has been determined, in connection with which their use in feeding farm animals and poultry has to be limited. The ways to improve the nutritional value of by-products of rapeseed processing are analyzed, the main of which are breeding and technology. It is noted that a decrease in the content of glucosinolates already to one degree or another takes place in the process of processing seeds into oil at industrial enterprises. For the subsequent reduction of the content of antinutrients, physical, chemical, enzymatic and microbiological methods of processing are also proposed, which are based on their chemical or thermal decomposition to non-toxic or low-toxic compounds, inactivation of the enzyme myrosinase, polymerization of decomposition products, their metabolization by microorganisms, etc. Мета дослідження – аналіз технологічних шляхів удосконалення кормів ріпаку та визначення їх ефективності. При цьому використовувалися біохімічні, обчислювальні та аналітичні методи дослідження. Показано, що макуха і шрот, отримані при переробці насіння хрестоцвітих на олію, є цінними джерелами протеїну в раціонах сільськогосподарських тварин і птиці, але поряд з поживними речовинами містять ряд антинутрієнтів. Визначено склад антинутрієнтів ріпакового шроту - глюкозинолатів, синапіну, дубильних речовин, сапонінів та ін., у зв'язку з чим необхідно обмежити їх використання в годівлі сільськогосподарських тварин і птиці. Проаналізовано шляхи підвищення харчової цінності побічних продуктів переробки ріпаку, основними з яких є селекційно-технологічні. Відзначено, що зниження вмісту глюкозинолатів тією чи іншою мірою має місце вже в процесі переробки насіння на олію на промислових підприємствах. Для подальшого зниження вмісту антинутрієнтів також запропоновано фізичні, хімічні, ферментативні та мікробіологічні методи обробки, які ґрунтуються на їх хімічному або термічному розкладанні до нетоксичних або малотоксичних сполук, інактивації ферменту мірозинази, полімеризації. продуктів розпаду, їх метаболізму мікроорганізмами тощо.
URI: https://www.phytomorphology.com/abstract/technological-methods-of-improving-rapeseed-feed-and-reducing-their-toxicity-104058.html
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8720
ISSN: ISSN 2226-3063/ eISSN 2227-9555
Appears in Collections:Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
technological-methods-of-improving-rapeseed-feed-and-reducing-their-toxicity.pdf661,63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.