Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/875
Title: | Спосіб культивування M. bovis конверсованих форм за температури 3 °С |
Other Titles: | Method for cultivating M. bovis converted forms at a temperature of 3 ° C |
Authors: | Ткаченко, Олексій Андрійович Tkatschenko, A. A. Tkatschenko, O. A. Tkatschenko, Оleksii Білан, Марина Володимирівна Bilan, Maryna Давиденко, Павло Олександрович Davydenko, Pavel Davydenko, Pavlo Davydenko, P. O. Місків, Віталій Валерійович Miskiv, Vytaliy Зажарський, Володимир Володимирович Zazharskiy, Vladymyr Zazharskiy, Volodymyr Zazharskyi, Vladymyr Zazharskyi, Volodymyr Zazharskiy, V. Zazharskyi, V. Zazharskiy, Volodymyr V. Zazharskiy, V. V. Zazharskyi, V. V. Ковальов, Анатолій Васильович Kovalyov, Anatoliy |
Keywords: | морфологічні ознаки morphological features туберкульоз tuberculosis M. bovis конверсованих форм M. bovis converted forms тинкторіальні властивості tinctorial properties |
Issue Date: | 2012 |
Citation: | Пат. на корисну модель 68635 Україна, МПК C12N 1/20 (2006.01) C12Q 1/02 (2006.01) G01N 33/569 (2006.01) Спосіб культивування M. bovis конверсованих форм за температури 3 °С [ О. А. Ткаченко, М. В. Білан, П. О. Давиденко, В. В. Місків, В. В. Зажарський, А. В. Ковальов ]; заявн. і власник патенту [ О. А. Ткаченко, М. В. Білан, П. О. Давиденко та ін. ]; заявл. 02. 06. 2011; опубл. 10. 04. 2012, Бюл. № 7. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/875. |
Abstract: | Корисна модель належить до ветеринарної мікробіології і може бути використана для підвищення ефективності бактеріологічної діагностики туберкульозу тварин, селекції вакцинних штамів для конструювання препаратів специфічної профілактики хвороби. за допомогою різних сенсорних і регуляторних механізмів мікобактерії в умовах багаторазових пасажів, перебудовуючи роботу свого генетичного апарату, змінюючи морфологічні ознаки та культуральні властивості (відсутній ріст колоній за традиційних температурних режимів культивування у віддалені строки пасажування), зберігають свою життєздатність та набувають властивостей розмножуватися за низьких плюсових температур. Це не вивчена й не описана раніше властивість М.bovis. Такий методичний підхід культивування М. bovis суттєво підвищує ефективність селекції мікроорганізмів, особливо їх дисоційованих та таких форм, які не культивуються (не формують колоній за звичайних температур), що важливо для одержання вакцинних штамів. Тому розроблений спосіб забезпечує достовірно ефективніше культивування М. bovis конверсованих форм за 3 °C, ніж за 37 °C. Під час цього колонії формувалися значно раніше (на 21 добу), інтенсивніше та в більшій кількості. A useful model belongs to veterinary microbiology and can be used to increase the efficiency of bacteriological diagnosis of animal tuberculosis, selection of vaccine strains for the design of drugs for specific prevention of the disease. with the help of various sensory and regulatory mechanisms of mycobacterium in the conditions of multiple passages, rebuilding the work of its genetic apparatus, changing the morphological features and cultural properties (there is no growth of colonies in the traditional temperature regimes of cultivation in the long terms of passage), retain their viability and acquire properties multiplying for low positive temperatures This has not been studied or described previously by the M. bovis property. Such a methodical approach to the cultivation of M. bovis substantially increases the efficiency of the selection of microorganisms, especially their dissociation and non-cultivating forms (which do not form colonies at normal temperatures), which is important for the production of vaccine strains. Therefore, the developed method provides for the more efficient cultivation of M. bovis converted forms at 3 ° C than at 37 ° C. During this colony they formed much earlier (at 21 days), more intensively and in greater numbers. |
URI: | http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/875 |
Appears in Collections: | Патенти |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.