Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8853
Title: | Обґрунтування технології виробництва макаронних виробів збагачених коренеплодами скороцерни |
Other Titles: | Obgruntuvannia tekhnolohii vyrobnytstva makaronnykh vyrobiv zbahachenykh koreneplodamy skorotserny |
Authors: | Самсоненко, Сніжана Сергіївна Samsonenko, Snizhana Serhiivna |
Keywords: | скорцонера skortsonera дослідження doslidzhennia макаронні вироби makaronni vyroby нетрадиційна сировина netradytsiina syrovyna харчові добавки kharchovi dobavky змішування zmishuvannia сушіння sushinnia якість yakist обгрунтування obhruntuvannia |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Дніпровський ДАЕУ |
Citation: | Самсоненко С. С. Обґрунтування технології виробництва макаронних виробів збагачених коренеплодами скороцерни : пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Магістр» : 181, Харчові технології / Самсоненко Сніжана Сергіївна ; наук. керівник Кошулько В. С. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний ф-т , Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2023. – 74 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8853. |
Abstract: | Метою роботи є розробка технологій макаронних виробів профілактичного призначення, на основі застосування продуктів переробки кореня скорцонери, що містять харчові волокна. Об’єкт дослідження − технологія виробництва макаронних виробів функціонального призначення. Предмет дослідження − макаронні вироби з нетрадиційною інуліновмісною рослинною сировиною. Вибір вихідного сировинного джерела комплексу харчових волокон – скорцонери обумовлений цінністю хімічного складу, широкою поширеністю та високою врожайністю культури на півдні України. Включення в харчовий раціон продуктів переробки кореня скорцонери, що містять інулін, пектин та клітковину, сприятиме покращенню функції шлунково-кишкового тракту та дозволить забезпечити гіпоглікемічний та пребіотичний ефект. У зв’язку з вищевикладеним, необхідно провести комплексні дослідження з розробки технологій продуктів переробки кореня скорцонери та технологій макаронних виробів профілактичного призначення з використанням продуктів переробки; корені скорцонери, що містять біологічно активні речовини. Metoiu roboty ye rozrobka tekhnolohii makaronnykh vyrobiv profilaktychnoho pryznachennia, na osnovi zastosuvannia produktiv pererobky korenia skortsonery, shcho mistiat kharchovi volokna. Obiekt doslidzhennia − tekhnolohiia vyrobnytstva makaronnykh vyrobiv funktsionalnoho pryznachennia. Predmet doslidzhennia − makaronni vyroby z netradytsiinoiu inulinovmisnoiu roslynnoiu syrovynoiu. Vybir vykhidnoho syrovynnoho dzherela kompleksu kharchovykh volokon – skortsonery obumovlenyi tsinnistiu khimichnoho skladu, shyrokoiu poshyrenistiu ta vysokoiu vrozhainistiu kultury na pivdni Ukrainy. Vkliuchennia v kharchovyi ratsion produktiv pererobky korenia skortsonery, shcho mistiat inulin, pektyn ta klitkovynu, spryiatyme pokrashchenniu funktsii shlunkovo-kyshkovoho traktu ta dozvolyt zabezpechyty hipohlikemichnyi ta prebiotychnyi efekt. U zviazku z vyshchevykladenym, neobkhidno provesty kompleksni doslidzhennia z rozrobky tekhnolohii produktiv pererobky korenia skortsonery ta tekhnolohii makaronnykh vyrobiv profilaktychnoho pryznachennia z vykorystanniam produktiv pererobky; koreni skortsonery, shcho mistiat biolohichno aktyvni rechovyny. |
URI: | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8853 |
Appears in Collections: | Кафедра харчових технологій. Магістри |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Самсоненко С.С..pdf | 1,94 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.