Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8853
Title: Обґрунтування технології виробництва макаронних виробів збагачених коренеплодами скороцерни
Other Titles: Obgruntuvannia tekhnolohii vyrobnytstva makaronnykh vyrobiv zbahachenykh koreneplodamy skorotserny
Authors: Самсоненко, Сніжана Сергіївна
Samsonenko, Snizhana Serhiivna
Keywords: скорцонера
skortsonera
дослідження
doslidzhennia
макаронні вироби
makaronni vyroby
нетрадиційна сировина
netradytsiina syrovyna
харчові добавки
kharchovi dobavky
змішування
zmishuvannia
сушіння
sushinnia
якість
yakist
обгрунтування
obhruntuvannia
Issue Date: 2023
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Самсоненко С. С. Обґрунтування технології виробництва макаронних виробів збагачених коренеплодами скороцерни : пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Магістр» : 181, Харчові технології / Самсоненко Сніжана Сергіївна ; наук. керівник Кошулько В. С. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний ф-т , Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2023. – 74 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8853.
Abstract: Метою роботи є розробка технологій макаронних виробів профілактичного призначення, на основі застосування продуктів переробки кореня скорцонери, що містять харчові волокна. Об’єкт дослідження − технологія виробництва макаронних виробів функціонального призначення. Предмет дослідження − макаронні вироби з нетрадиційною інуліновмісною рослинною сировиною. Вибір вихідного сировинного джерела комплексу харчових волокон – скорцонери обумовлений цінністю хімічного складу, широкою поширеністю та високою врожайністю культури на півдні України. Включення в харчовий раціон продуктів переробки кореня скорцонери, що містять інулін, пектин та клітковину, сприятиме покращенню функції шлунково-кишкового тракту та дозволить забезпечити гіпоглікемічний та пребіотичний ефект. У зв’язку з вищевикладеним, необхідно провести комплексні дослідження з розробки технологій продуктів переробки кореня скорцонери та технологій макаронних виробів профілактичного призначення з використанням продуктів переробки; корені скорцонери, що містять біологічно активні речовини. Metoiu roboty ye rozrobka tekhnolohii makaronnykh vyrobiv profilaktychnoho pryznachennia, na osnovi zastosuvannia produktiv pererobky korenia skortsonery, shcho mistiat kharchovi volokna. Obiekt doslidzhennia − tekhnolohiia vyrobnytstva makaronnykh vyrobiv funktsionalnoho pryznachennia. Predmet doslidzhennia − makaronni vyroby z netradytsiinoiu inulinovmisnoiu roslynnoiu syrovynoiu. Vybir vykhidnoho syrovynnoho dzherela kompleksu kharchovykh volokon – skortsonery obumovlenyi tsinnistiu khimichnoho skladu, shyrokoiu poshyrenistiu ta vysokoiu vrozhainistiu kultury na pivdni Ukrainy. Vkliuchennia v kharchovyi ratsion produktiv pererobky korenia skortsonery, shcho mistiat inulin, pektyn ta klitkovynu, spryiatyme pokrashchenniu funktsii shlunkovo-kyshkovoho traktu ta dozvolyt zabezpechyty hipohlikemichnyi ta prebiotychnyi efekt. U zviazku z vyshchevykladenym, neobkhidno provesty kompleksni doslidzhennia z rozrobky tekhnolohii produktiv pererobky korenia skortsonery ta tekhnolohii makaronnykh vyrobiv profilaktychnoho pryznachennia z vykorystanniam produktiv pererobky; koreni skortsonery, shcho mistiat biolohichno aktyvni rechovyny.
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8853
Appears in Collections:Кафедра харчових технологій. Магістри

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Самсоненко С.С..pdf1,94 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.