Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8949
Title: Veterinary, economic and social aspects of cattle welfare : a review
Other Titles: Добробут великої рогатої худоби з позиції ветеринарного, економічного та соціального аспектів : літературний огляд
Authors: Mylostyvyi, Roman
Milostiviy, Roman
Milostivyiy, Roman
Mylostyvyi, R. V.
Mylostyvyi, Roman V.
Mylostyvy, R.
Mylostyvyi, R.
Milostivyi, R.
Милостивий, Роман Васильович
Keywords: animal protection
захист тварин
animal welfare
благополуччя тварин
cattle
велика рогата худоба
health
здоров’я
housing
утримнаня
environmental enrichment
збагачення середовища
Issue Date: 2023
Publisher: SSRILDVSE, NGO OHI
Citation: Mylostyvyi R. V. Veterinary, economic and social aspects of cattle welfare : a review / R. V .Mylostyvyi // One Health Journal / SSRILDVSE, NGO OHI. – 2023. – Vol. 1. – № ІV. – P. 28-36. – URI : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8949.
Abstract: The paper presents a review of the literature on cattle welfare. The objective of this review is to outline the veterinary, economic, and social aspects of cattle welfare and highlight the current problems, global trends, and solutions. The global major scientific reference databases (Web of Science, ScienceDirect, Scopus) were reviewed. The review brought the following findings: a change in scientific and practical approaches to the understanding and assessment of the welfare of productive animals that requires not only health maintenance, stress prevention, or the ability of animals to express natural behavior. Animal welfare gains more anthropometric traits, including such concepts as 'pleasure' or 'happiness'. The concept of 'positive welfare' has become a more popular trend in scientific research on animal welfare. The review identified positive trends of possible modification of production systems, to make them more diverse and animal welfare friendly. The research found livestock products consumers growing concerned about animal welfare and housing conditions. The concept of welfare is more commercialized, which encourages livestock producers to adhere to ethical production standards. However, the demand of consumers to meet high standards of animal welfare does not have sufficient economic leverage. Only a few are willing to pay more for the better welfare of the animals or to refuse to consume animal products from production systems with poor welfare conditions. This review was intended to draw the attention of scientists, farmers, and consumers to the problems of the humane treatment of productive animals. And to assist stakeholders in finding their place in the process of creating better conditions for animals that are used for food, helping people with their existence or with their lives. У статті наведено аналіз зарубіжних літературних джерел щодо добробуту великої рогатої худоби. Метою літературного огляду було розкрити ветеринарні, економічні та соціальні аспекти добробуту в скотарстві, сучасний стан проблеми та світові тенденції щодо напрямів її вирішення, висвітлених у англомовних наукових літературних джерелах, використовуючи найбільші світові реферативні бази даних наукової літератури (Web of Science, ScienceDirect, Scopus). Виявлено зміщення акцентів у наукових і практичних підходах щодо сприйняття і оцінки стану добробуту продуктивних тварин, які значно виходять за межі лише підтримання здоров’я, попередження стресу чи можливості реалізації тваринами природної поведінки. Добробут тварин набуває все більше антропометричного змісту, включаючи такі поняття як «задоволення» або «щастя». Поняття «позитивний добробут» стає своєрідним трендом в наукових дослідженнях добробуту тварин. Встановлені позитивні тенденції щодо модифікації виробничих систем у напрямі диверсифікації умов існування тварин, вони стають більш дружніми по відношенню до добробуту тварин. Виявлено зростаючу стурбованість споживачів тваринницької продукції умовами утримання та добробутом тварин. Все більше це поняття набуває комерційного відтінку, що заохочує виробників тваринницької продукції дотримуватися етичних стандартів виробництва. Проте наративи та гучні заяви суспільства щодо необхідності дотримання високих стандартів добробуту тварин поки що не мають достатніх економічних важелів, оскільки лише незначна частина суспільства готова платити дорожче за кращий добробут, або ж свідомо відмовитися від тваринницької продукції, отриманої від тварин у виробничих системах з незадовільним добробутом. Цей літературний огляд покликаний привернути увагу науковців, практиків та суспільства до проблем, пов’язаних із гуманним ставленням до продуктивних тварин, знайти для кожного з них своє місце у створенні кращих умов для тих, хто підтримує задоволення харчових потреб людства своїм існуванням або ж ціною власного життя.
Description: Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813
URI: https://onehealthjournal.org.ua/index.php/main/article/view/2023-IV-03
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8949
ISSN: 2786-7420
2786-7439
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023-IV-03 (2).pdf938,4 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.