Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9299
Назва: Особливості гістологічної будови печінки курей-несучок за використання вітамінно-амінокислотно-мінерально-жирового комплексу
Інші назви: Features of histological structure of liver of laying hens with use of vitamin-amino-acid-mineral-fat complex
Автори: Оріщук, Оксана Сергіївна
Orishchuk, O. S.
Orishchuk, O.
Orishchuk, Oksana
Orischuk, O.
Цап, Світлана Володимирівна
Tsap, S.
Tsap, Svitlana
Tsap, S. V.
Tsap, Svitlana V.
Tsap, Svitlana Volodymyrivna
Ключові слова: гістологія
histology
кури-несучки
laying hens
печінка
liver
морфологія
morphology
Дата публікації: 2015
Видавництво: Дніпропетровський ДАЕУ
Бібліографічний опис: Оріщук О. С. Особливості гістологічної будови печінки курей-несучок за використання вітамінно-амінокислотно-мінерально-жирового комплексу / О. С. Оріщук, С. В. Цап // Науково-технічний бюлетень НДЦ біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК / Дніпропетровський ДАЕУ. – 2015. – Т. 3. – № 1. – C. 34-40. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9299.
Короткий огляд (реферат): Визначена ефективність використання вітамінно-амінокислотно-мінерально-жирового комплексу (ВАМЖК) у складі комбікорму та його вплив на гістологічну будову тканин печінки курей-несучок. Встановлено, що згодовування кормової добавки з введенням пальмового жиру у складі комбікорму піддослідної птиці не викликало негативного впливу на гістологічні показники печінки курей-несучок у II дослідній групі, тоді як в III та IV дослідних групах відмічаються деструктивні зміни з дискомплексацією паренхіми печінки. The aim of our researches was to investigate the histological structure of the liver of laying hens when feeding them with mixed feed consisting vitamin-amino-acid-mineral- fat complex with addition to its composition of palm fat. Test subject laying hens were fed with full ration mixed feed, balanced by all nutrients according to recommended standards for cross NOVOgen brown. Adding 2%, 3% and 4% VAAMFC instead of soybean meal significantly affected the overall caloricity of mixed feed for laying hens from research groups. It should be noted that poultry II, III and IV experimental groups prevailed control group by this indicator at 2.5%, 3.4% and 5.1%. At the same time, inclusion to the basic diet of VAAMFC led to a slight reduction of crude protein in diets of chickens from experimental groups. Protein content in control was 18.63% in II, III, IV experimental groups – 18.47%, 18.40 and 18.32%. Addition to mixed feed of experimental groups of feed additive – VAAMFC in the amount of 2%, 3%, 4% resulted to increase of crude fat level. Thus, in the control group, this figure was 5.01 gm, while in experimental – 5,8-6,5 gm. The liver is one of the most important glands, which provides a full existence and functioning of the whole organism, so the study of histological structure under the influence of different feed additives, makes it possible to determine the structural-functional structure of the body. Thus, during histology researches of liver of laying hens from I, II, III and IV experimental groups it was found that the microscopic structure of the particles is preserved. However, in chickens from III group destructive changes with (dyskomplexatio – такого слова словари не знают) parenchyma of liver is noted. The vast majority of hepatocytes bulked up with irregularly colored cytoplasm, which indicates the presence of granular dystrophy of organ. The appearance of tiny fat droplets in the cytoplasm of hepatocytes of chickens from IV experimental group shows a slight breach in lipid metabolism.
Опис: Оріщук Оксана Сергіївна https://orcid.org/0000-0002-6140-870х Цап Світлана Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-2495-949х
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biosafety-center.com/2015-3-%e2%84%961/
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9299
ISSN: 2409-9023
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Т3. №1. 2015 (1)-34-40.pdf1,76 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.