Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10179
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorДонець, Леся Яківна-
dc.contributor.authorDonets, Lesia-
dc.contributor.authorРодіна, Ольга Вікторівна-
dc.contributor.authorRodina, Olha-
dc.contributor.authorКурбацька, Лариса Миколаївна-
dc.contributor.authorKurbatska, Larysa-
dc.date.accessioned2024-09-18T07:02:05Z-
dc.date.available2024-09-18T07:02:05Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationДонець, Л. Я., Родіна, О. В., & Курбацька, Л. М. (2024). Тенденції розвитку ринку молока в Україні. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління, (11). – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10179uk
dc.identifier.issneISSN 2786-5738-
dc.identifier.urihttps://reicst.com.ua/pmt/article/view/2024-11-03-04-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10179-
dc.description.abstractДля українського ринку молока, як і для більшості ринків агропродовольчої продукції з початком військово агресії змінилися правила гри на внутрішньому і зовнішньому ринках. Молоко є одним із продуктів харчування та сировиною, яка забезпечує певний рівень продовольчої безпеки в країні. За останні десятки років молочна галузь стикнулася із проблемами, такими як скорочення поголів'я великої рогатої худоби, зменшення обсягів виробництва молока та втрата позицій на внутрішньому ринку (дисбаланс між попитом і пропозицією). Тому у сучасних умовах нестабільної економічної та політичної ситуації в Україні, коли ринок стає не лише площиною обміну товарів, але й стратегічно важливим ланцюгом постачання продуктів харчування, аналіз стану ринку молока стає важливою задачею. За результатами проведеної оцінки з’ясовано ряд основних тенденцій (негативних, позитивних), які склалася на ринку молока. Моніторинг показав, що більша частина молока виробляється господарствами населення, тому необхідно розглянути одним із пріоритетних напрямків – це державну підтримку основних виробників молока на ринку та створення умов і можливостей для підтримки поступової трансформації у молочні кооперативи. На основі проведених досліджень та для стабілізації ситуації запропоновано комплексний підхід, включаючи економічну підтримку, вдосконалення правового середовища для регулювання ринку молока та державну підтримку для сприяння збільшення обсягів виробництва молока. Тільки такий підхід може сприяти покращенню ситуації та створенню стійкої та конкурентоспроможної молочної галузі в Україні. Перспективами подальших наукових досліджень є оцінка впливу запропонованих напрямків на ефективність функціонування ринку молока в Україні. Тип статті – емпірина. For the Ukrainian milk market, as well as for most agri-food markets, the rules of the game in the domestic and foreign markets have changed since the beginning of military aggression. Milk is one of the food products and raw materials that provides a certain level of food security in the country. Over the past decades, the dairy industry has faced problems such as a reduction in the number of cattle, a decrease in milk production and a loss of position in the domestic market (imbalance between supply and demand). Therefore, in the current conditions of unstable economic and political situation in Ukraine, when the market becomes not only a plane of exchange of goods, but also a strategically important food supply chain, the analysis of the state of the milk market becomes an important task. According to the results of the assessment, a number of main trends (negative, positive) that have developed in the milk market have been identified. The monitoring showed that most of the milk is produced by households, so it is necessary to consider one of the priority areas – state support for the main milk producers in the market and the creation of conditions and opportunities to support the gradual transformation into dairy cooperatives. On the basis of the conducted research and to stabilize the situation, a comprehensive approach is proposed, including economic support, improvement of the legal environment for regulating the milk market and state support to promote an increase in milk production. Only such an approach can contribute to improving the situation and creating a sustainable and competitive dairy industry in Ukraine. The type of article is empirical.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherНауково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій м. Чернігівuk
dc.subjectринок молокаuk
dc.subjectmilk marketuk
dc.subjectвиробництвоuk
dc.subjectproductionuk
dc.subjectекспортно-імпортний потенціалuk
dc.subjectexport-import potentialuk
dc.subjectдержавна підтримкаuk
dc.subjectstate supportuk
dc.subjectрозвитокuk
dc.subjectdevelopmentuk
dc.subjectагропродовольча сфераuk
dc.subjectagro-food sectoruk
dc.titleТенденції розвитку ринку молока в Україніuk
dc.title.alternativeTrends of development of milk market in Ukraineuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-11-03-04-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1_2024_Родіна-Курбацька.pdf340,3 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.