Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10352
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПастушок, Р. С.-
dc.contributor.authorPastushok, R. S.-
dc.contributor.authorКучер, С. О.-
dc.contributor.authorKucher, S. O.-
dc.contributor.authorМилостивий, Роман Васильович-
dc.contributor.authorMylostyvyi, Roman-
dc.contributor.authorMilostiviy, Roman-
dc.contributor.authorMilostivyiy, Roman-
dc.contributor.authorMylostyvyi, R. V.-
dc.contributor.authorMylostyvyi, Roman V.-
dc.contributor.authorMylostyvy, R.-
dc.contributor.authorMylostyvyi, R.-
dc.contributor.authorMilostivyi, R.-
dc.contributor.authorCанжара, Роман Андрійович-
dc.contributor.authorSanzhara, R. A.-
dc.contributor.authorSanzhara, R.-
dc.contributor.authorSanzhara, Roman-
dc.contributor.authorSanjara, R. A.-
dc.contributor.authorГутий, Б. В.-
dc.contributor.authorGutyj, B. V.-
dc.date.accessioned2024-10-07T16:55:22Z-
dc.date.available2024-10-07T16:55:22Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationДоцільність використання білкових компонентів у складі “Канді” при підготовці бджіл до зимівлі / [ Р. С. Пастушок, С. О. Кучер, Р. В. Милостивий, Р. А. Санжара, Б. В. Гутий ] // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Серія : Сільськогосподарські науки = Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series : Agricultural sciences / Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. – 2024. – Т. 26. – № 101. – С. 13-17. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10352.uk
dc.identifier.issn2519-2698 (Print)-
dc.identifier.issn2707-5834 (Online)-
dc.identifier.urihttps://nvlvet.com.ua/index.php/agriculture/article/view/5185/5314-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10352-
dc.descriptionМилостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813 Cанжара Роман Андрійович https://orcid.org/0000-0002-7660-2476uk
dc.description.abstractМед є цінним продуктом харчування та ефективним засобом для лікування, і його застосування широко поширене у харчовій, фармацевтичній та парфумерній галузях. Попит на натуральний мед та інші продукти бджільництва в розвинених країнах перевищує їх пропозицію. Підвищення продуктивності у сфері бджільництва залежить від породи, якості робочих бджіл та інтенсивності відкладення яєць бджолиною маткою. У бджолиній сім’ї існує дуже тісний взаємозв’язок між функціональністю її членів. Вирощування сильних бджолиних сімей і виробництво якісних маток залежить від догляду та харчування, що забезпечується спільними зусиллями робочих бджіл. Ефективна й здорова бджолина сім’я гарантує високу продуктивність як у період активної, так і пасивної фаз життєдіяльності, включаючи успішне переживання зими. Протягом усього року кожній бджолиній родині потрібні якісні та достатні обсяги білкового та вуглеводного корму. Оптимальне харчування бджіл визначає прибутковість пасічного господарства та врожайність меду. При виборі кормів для підгодівлі необхідно бути обережним, щоб уникнути стимуляції покидання бджолами вулика у пошуках їжі. Важливо пам’ятати, що використання сиропу не рекомендується, оскільки він може мати негативний вплив і призвести до загибелі бджіл. Зазвичай зимова підгодівля проводиться за допомогою “Канді”. Ефективність використання саме цього типу підкормки власного виробництва в різних рецептурах досліджена у нашій роботі. При стимулюючій підгодівлі з наявністю у складі пилку спостерігався вищий рівень середньодобової несучості у бджолиних маток в розрізі груп. Так, несучість бджоломаток при згодовуванні “Канді”+ 2,5 % пилку досягла піку 3 жовтня, склавши 1799,2 яйця/добу, при згодовуванні звичайного “Канді” 21 вересня – 1575,0 яйця/добу. Порівняно з початковим рівнем вона збільшилася 1,83 і 1,64 раза відповідно. Встановлено, що максимальний рівень середньодобової несучості бджоломаток спостерігався у бджолиних сім’ях (материнських, батьківських і сімей-виховательок), де для стимулюючої підгодівлі використовувалася паста “Канді” з додаванням 2,5 % пилку. Саме ці бджолині сім’ї демонстрували більш якісну підготовку до зимівлі й можуть бути ефективно використані в наступному сезоні для раннього виведення якісних бджолиних маток. Позитивний ефект використання корму з білковим компонентом у його складі було зафіксовано, незважаючи на наявність достатнього запасу перги у бджільних сім’ях. Honey is a valuable foodstuff and an effective remedy, and its use is widespread in the food, pharmaceutical and perfume industries. The demand for natural honey and other bee products in developed countries exceeds their supply. Increase in productivity in beekeeping depends on the breed, quality of worker bees and the intensity of egg laying by the queen bee. In a bee family, there is a very close relationship between the functionality of its members. Growing strong bee families and producing quality mothers depends on the care and nutrition provided by the cooperative efforts of the worker bees. An efficient and healthy bee family guarantees high productivity during both the active and passive phases of life, including successful winter survival. Throughout the year, each bee family requires high quality and sufficient amounts of protein and carbohydrate food. Optimal bee nutrition determines the profitability of the apiary and honey yield. Care must be taken when selecting feed to avoid stimulating bees to leave the hive in search of food. It is important to remember that the use of syrup is not recommended as it can have a negative effect and lead to the death of the bees. Usually winter feeding is carried out with the help of “Kandy”. The effectiveness of using this particular type of self-produced feeding in different formulations has been investigated in our work. At stimulating feeding with pollen in its composition, a high level of average daily egg production was observed in bee mothers in the groups. Thus, egg production of bee mothers when fed “Kandy” + 2.5 % pollen reached its peak on October 3, amounting to 1799.2 eggs/day, while when fed regular “Kandy” on September 21 – 1575.0 eggs/day. Compared to the initial level, it increased 1.83 and 1.64 times, respectively. It was found that the maximum level of average daily egg production of female bees was observed in bee families (maternal, paternal and nursing), where “Kandi” paste with 2.5 % pollen was used for stimulating feeding. It was these bee families that demonstrated better preparation for wintering and can be effectively used in the next season for early hatching of quality bee mothers. The positive effect of using forage with a protein component in its composition was recorded despite the presence of a sufficient supply of perga in bee families.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицькогоuk
dc.subjectпідготовка до зимівліuk
dc.subjectpreparation for winteringuk
dc.subjectбджолиuk
dc.subjectbeesuk
dc.subjectбджолині маткиuk
dc.subjectqueen beesuk
dc.subjectнарощування сімейuk
dc.subjectcolony buildinguk
dc.titleДоцільність використання білкових компонентів у складі “Канді” при підготовці бджіл до зимівліuk
dc.title.alternativeThe feasibility of using protein components in the composition of “Kandy” in preparation of bees for winteringuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.32718/nvlvet-a10102-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5185-Article Text-9172-1-10-20240908 (2).pdf454,59 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.