Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10435
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorУманець, Р. М.-
dc.contributor.authorUmanets, R. M.-
dc.contributor.authorБаланчук, Л. В.-
dc.contributor.authorBalanchuk, L. V.-
dc.contributor.authorНедашківський, В. М.-
dc.contributor.authorNedashkivskyi, V. M.-
dc.contributor.authorЧудак, Р. А.-
dc.contributor.authorChudak, R. A.-
dc.contributor.authorЦап, Світлана Володимирівна-
dc.contributor.authorTsap, S.-
dc.contributor.authorTsap, Svitlana-
dc.contributor.authorTsap, S. V.-
dc.contributor.authorTsap, Svitlana V.-
dc.contributor.authorTsap, Svitlana Volodymyrivna-
dc.contributor.authorКривий, М. М.-
dc.contributor.authorKryvyi, M. M.-
dc.contributor.authorКоробань, М. П.-
dc.contributor.authorKoroban, M. P.-
dc.date.accessioned2024-10-15T10:33:30Z-
dc.date.available2024-10-15T10:33:30Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationНетрадиційні джерела протеїну у годівлі африканського сома Clarias gariepinus / [ Р. М. Уманець, Л. В. Баланчук, В. М. Недашківський, Р. А. Чудак, С. В. Цап та ін. ] // Наукові доповіді НУБіП України. – 2023.– № 6(106). – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10435.uk
dc.identifier.issn2223-1609-
dc.identifier.urihttps://journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/48584-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10435-
dc.descriptionЦап Світлана Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-2495-949хuk
dc.description.abstractАквакультура є однією з галузей у світі, що найбільш швидко розвивається. Вона постачає половину рибної продукції, яка щорічно споживається у світі. Тому майбутній світовий попит можна задовольнити лише за рахунок розширення та інтенсифікації виробництва продукції аквакультури, що у свою чергу, потребує збільшення виробництва кількості повнораціонних комбікормів. Це спонукає до необхідності дедалі частіше використовувати альтернативні кормові інгредієнти для забезпечення значної потреби риб у протеїні та енергії, що з одного боку є викликом для виробників кормів, а з іншого актуальною темою для дослідників. Нині нажаль, не достатньо досліджень стосовно нових кормів для риби, особливо щодо можливості використання нетрадиційних джерел протеїну у комбікормах. Як відомо, одним із альтернативних способів забезпечення високої продуктивності та зниження собівартості продукції аквакультури є заміна рибного борошна більш дешевим рослинним протеїном. Основною проблемою є збереження його біологічної цінності. Рослинний білок відрізняється нижчим вмістом окремих амінокислот, зокрема незамінних, а потреба риби у них у кілька разів перевищує потребу теплокровних тварин. Отже, така заміна не повинна призвести до зниження біологічної цінності раціону. У статті висвітленні узагальнені результати світових наукових досліджень, щодо можливості заміни рибного борошна різноманітними джерелами протеїну у комбікормах для африканського сома Clarias gariepinus. Застосування альтернативних джерел білка та заміна ними дефіцитного та досить вартісного рибного борошна, зараз поступово набуває актуальності в галузі аквакультури. Aquaculture is one of the fastest-growing industries in the world. It supplies half of the world's fish products consumed annually. Therefore, the future global demand can be satisfied only by expanding and intensifying aquaculture production, which, in turn, requires an increase in the production of complete ration compound feeds. This prompts the need to increasingly use alternative feed ingredients to satisfy the significant protein and energy needs of fish, which is a challenge for feed producers on the one hand and a relevant topic for researchers on the other. Currently, unfortunately, there’s not enough research on new fish feeds, especially with the possibility of using non-traditional protein sources in compound feeds. It’s well known that one of the alternative ways to ensure high productivity and reduce the cost of aquaculture products is to replace fish meal with cheaper vegetable protein. The main problem is to preserve its biological value. Vegetable protein is characterized by a lower content of certain amino acids, including irreplaceable ones, and fish necessity for them in several times higher than warm-blooded animals. Therefore, such a replacement shouldn’t lead to a decrease in the biological value of the diet. The article summarizes the results of global scientific research on the possibility of replacing fish meal with various sources of protein in compound feeds for African catfish, Clarias gariepinus. The use of alternative protein sources and their replacement of deficient and rather expensive fish meal are now gradually gaining relevance in the aquaculture industry.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherНУБіП Україниuk
dc.subjectнетрадиційні джерела протеїнуuk
dc.subjectnon-traditional sources of proteinuk
dc.subjectаквакультураuk
dc.subjectaquacultureuk
dc.subjectгодівля рибuk
dc.subjectfish feedinguk
dc.subjectафриканський сомuk
dc.subjectAfrican catfishuk
dc.subjectClarias gariepinusuk
dc.subjectClarias gariepinusuk
dc.subjectкомбікормиuk
dc.subjectcompound feedsuk
dc.titleНетрадиційні джерела протеїну у годівлі африканського сома Clarias gariepinusuk
dc.title.alternativeNon-traditional sources of protein in the feeding of african catfish Clarias gariepinusuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.010-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
48584-353767-1-PB.pdf968,94 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.