Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10452
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorDynnikova, K. D.-
dc.contributor.authorДиннікова, К. Д.-
dc.contributor.authorLesnovska, O. V.-
dc.contributor.authorLesnovskay, O. V.-
dc.contributor.authorLesnovska, E. V.-
dc.contributor.authorLesnovskay, E. V.-
dc.contributor.authorLesnovska, O. W.-
dc.contributor.authorLesnovska, E. W.-
dc.contributor.authorLesnovskay, O. W.-
dc.contributor.authorLesnovska, O. W.-
dc.contributor.authorLesnovska, Olena-
dc.contributor.authorLesnovskaya, O. V.-
dc.contributor.authorLesnovska, O.-
dc.contributor.authorЛесновська, Олена Володимирівна-
dc.contributor.authorIzhboldina, O. O.-
dc.contributor.authorIzhboldina, O.-
dc.contributor.authorIzhboldina, Е. А.-
dc.contributor.authorIzhboldina, Н.-
dc.contributor.authorIzhboldina, Е.-
dc.contributor.authorIzhboldina, Olena-
dc.contributor.authorІжболдіна, Олена Олександрівна-
dc.contributor.authorSanzhara, R. A.-
dc.contributor.authorSanzhara, R.-
dc.contributor.authorSanzhara, Roman-
dc.contributor.authorSanjara, R. A.-
dc.contributor.authorSangara, R. A.-
dc.contributor.authorCанжара, Роман Андрійович-
dc.contributor.authorMylostyvyi, Roman-
dc.contributor.authorMilostiviy, Roman-
dc.contributor.authorMilostivyiy, Roman-
dc.contributor.authorMylostyvyi, R. V.-
dc.contributor.authorMylostyvyi, Roman V.-
dc.contributor.authorMylostyvy, R.-
dc.contributor.authorMylostyvyi, R.-
dc.contributor.authorMilostivyi, R.-
dc.contributor.authorМилостивий, Роман Васильович-
dc.contributor.authorGutyj, B. V.-
dc.contributor.authorГутий, Б. В.-
dc.date.accessioned2024-10-16T09:18:40Z-
dc.date.available2024-10-16T09:18:40Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationDynnikova, K. D., Lesnovskay, O. V., Izhboldina, O. O., Sangara, R. A., Mylostyvyi, R. V., & Gutyj, B. V. (2022). Effect of complete pelleted alfalfa forages on growth and adaptation of horses. Theoretical and Applied Veterinary Medicine, 10(3), 27-32. URI : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10452.uk
dc.identifier.issn2663-1164 (online)-
dc.identifier.issn2663-1156 (print)-
dc.identifier.urihttps://bulletin-biosafety.com/index.php/journal/article/view/343/346-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10452-
dc.descriptionЛесновська Олена Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-9027-6734 Іжболдіна Олена Олександрівна https://orcid.org/0000-0002-8816-2228 Cанжара Роман Андрійович https://orcid.org/0000-0002-7660-2476 Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813uk
dc.description.abstractThe successful development of horse breeding requires the search for new technological solutions, the use of which will improve the quality and reduce the cost of compound feed. At the same time, it is important to breed and maintain horses with high adaptive capacity, capable of withstanding the action of negative environmental factors without reducing their performance. Sport horses require special treatment and an individual approach in the selection of diet and breeding conditions. We investigated the effect of granulated feed containing alfalfa and mineral-vitamin complex. Haemoglobin level in the studied animals amounted to 152.6 g/L, 8.1% higher than in control peers. The 15.1% higher content of erythrocytes in blood in horses of the experimental group may indicate more intensive blood saturation. The analysis of variance revealed a significant and highly probable influence of feed on haemoglobin content, number of erythrocytes and leukocytes in the horses’ blood, the share of influence for which was the greatest and ranged from 56.4 to 66.0%. It was found that the greatest positive correlation was observed between the amount of consumed dried alfalfa and the level of haemoglobin, colour index, number of erythrocytes and leukocytes in the blood of young horses (r=0.32 ± 0.10; 0.26 ± 0; r=0.43 ± 0.25; r=0.41 ± 0.09, respectively). It was also found that horses in the experimental group were more heat tolerant compared to the control group horses indicating their greater adaptability. The experimental horses’ body temperature measured immediately after their walk was 38.2 °C, which was 0.8% lower than in the control group. One hour after the walk, their body temperature was almost the same as at rest (37.9 °C). In horses of the control group during the same period, the body temperature was 38.0 °C, which is 0.4 °C higher than their temperature at rest before the walk. The use in the diets of the studied animals of full-fed pelleted forages allowed raising animals of strong physiques, having more intensive metabolism and more pronounced adaptive and compensatory abilities in comparison with their peers of the control group. Для успішного розвитку конярства необхідний пошук нових технологічних рішень, використання яких дасть змогу поліпшити якість і зменшити вартість комбікормів. Водночас актуальним є виведення та утримання коней з високою адаптаційною здатністю, здатних протистояти дії негативних факторів середовища без зниження їхньої продуктивності. Спортивні коні потребують особливого ставлення та індивідуального підходу в підборі раціону та умов утримання. Ми досліджували вплив гранульованого комбікорму, що містив люцерну та мінерально-вітамінний комплекс. Дослідженнями встановлено позитивний вплив використання повноцінного гранульованого корму з люцерни в годівлі коней української верхової породи на інтенсивність їх росту і розвитку та адаптаційні якості. Жива маса піддослідних тварин на початку досліджень становила 190,0 кг, в подальшому підвищення живої маси молодняку коней дослідної групи порівняно з контролем становило 8,8–10,1% залежно від віку. Відмічено позитивний вплив кормового продукту на гематологічні показники крові тварин. За переважною більшістю вивчені показники відповідали фізіологічній нормі. Рівень гемоглобіну у дослідних тварин становив 152,6 г/л, що на 8,1% більше за контрольних ровесників. Перевага за вмістом еритроцитів в крові у коней дослідної групи (на 15,1%) свідчить про більш інтенсивне насищення крові киснем. Дисперсійним аналізом виявлено значний і переважно високо вірогідний вплив споживання корму на вміст гемоглобіну, кількості еритроцитів і лейкоцитів крові коней, частка впливу на які становила від 56,4 до 66,0%. Найбільший позитивний корелятивний зв’язок встановлено між кількістю споживання дослідного корму із висушеної трави люцерни та рівнем гемоглобіну, кольорового показника, кількістю еритроцитів та лейкоцитів в крові молодняку (r=0,32 ± 0,10; 0,26 ± 0; r=0,43 ± 0,25; r=0,41 ± 0,09). Також виявлено, що коні дослідної групи були більш теплостійкими ніж контрольні тварини, що свідчить про більшу їх адаптаційну здатність. Температура тіла коней відразу після прогулянки у коней дослідної групи становила 38,2 °C, що на 0,8% нижче, ніж у контрольних коней. Через годину після прогулянки температура їх тіла була майже такою самою, як і у стані спокою (37,9 °С). У коней контрольної групи в цей час була відмічена температура тіла на рівні 38,0 °C, або на 0,4 °C вище, ніж у стані спокою. Застосування повноцінного гранульованого корму в раціонах годівлі дослідних тварин дало можливість сформувати тварин міцної конституції з більш інтенсивним обміном речовин та більш вираженими адаптивними і компенсаторними можливостями порівняно з однолітками контрольної групи.uk
dc.language.isoenuk
dc.publisherДніпровський ДАЕУuk
dc.subjecthaematological indicesuk
dc.subjectгематологічні показникиuk
dc.subjectyoung horsesuk
dc.subjectмолоднякuk
dc.subjectdietuk
dc.subjectраціонuk
dc.subjectweight dynamicsuk
dc.subjectдинаміка вагиuk
dc.subjectbody measurements and indicesuk
dc.subjectпроміри та індекси тілаuk
dc.subjectheat resistanceuk
dc.subjectтермостійкістьuk
dc.titleEffect of complete pelleted alfalfa forages on growth and adaptation of horsesuk
dc.title.alternativeВплив повнораціонного гранульованого корму з люцерни на ріст та адаптацію конейuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.32819/2022.10014-
Розташовується у зібраннях:Theoretical and Applied Veterinary Medicine

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Диннікова.pdf386,89 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.