Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10496
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПашков, К. В.-
dc.contributor.authorPashkov, K. V.-
dc.date.accessioned2024-10-21T12:17:46Z-
dc.date.available2024-10-21T12:17:46Z-
dc.date.issued2024-05-
dc.identifier.citationПашков К. В. Поведінкова активність і рівень емоційності щурів за споживання раціону з надлишком жиру / К. В. Пашков ; наук. керівники: А. А. Богомаз, М. О. Лєщова // Актуальні аспекти біології тварин, ветеринарної медицини та ветеринарно-санітарної експертизи : матеріали ІХ Міжнар. наук.-практ. конф. викладачів і здобувачів вищої освіти ( Дніпро, 28-29 трав. 2024 р. ) / Дніпровський ДАЕУ. – Дніпро, 2024. – С. 106-107. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10496.uk
dc.identifier.urihttps://drive.google.com/file/d/1w5Vo5VaL_fIOe5pX0zk7B7KPIBR3-sN1/view-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10496-
dc.description.abstractЖири в раціоні харчування організму необхідні для забезпечення його енергією, жирними кислотами і вітамінами. Особливо важливими є поліненасичені жирні кислоти, які окрім джерела енергії, є складовими клітинних мембран і попередниками біологічно активних речовин. Необхідними вони є і для розвитку та нормального функціонування головного мозку, оскільки сприяють покращенню здатності до навчання, сприйняття інформації та пам’яті. Повідомляють, що дефіцит поліненасичених жирних кислот у раціоні харчування викликає розвиток стресу, депресії, склерозу та сприяє передчасному старінню організму [1]. Тому кількість жиру в раціоні безумовно має вплив на функціональну активність нервової системи. Метод «Відкрите поле» (open field test) – це один з основних і найпопулярніших тестів оцінювання поведінки та визначення рівня емоційності у тварин, які показують функціональну активність нервової системи. Його часто застосовують у токсикологічних і фармакологічних дослідженнях [2]. Тому метою нашого дослідження було оцінити в тесті «відкрите поле» поведінкову активність і рівень емоційності білих лабораторних щурів, які протягом 30-добового експерименту отримували раціон із надлишком жиру. Раціон із надлишком жиру, який отримували лабораторні щури протягом 30 діб достовірно викликав посилення емоційного статусу за показником актів грумінгу (Р≤0,05). Зниження рухової і орієнтовної активності, а також емоційного рівня може вказувати на виникнення тривожності у тварин, що отримують високожировий раціон. Zhyry v ratsioni kharchuvannia orhanizmu neobkhidni dlia zabezpechennia yoho enerhiieiu, zhyrnymy kyslotamy i vitaminamy. Osoblyvo vazhlyvymy ye polinenasycheni zhyrni kysloty, yaki okrim dzherela enerhii, ye skladovymy klitynnykh membran i poperednykamy biolohichno aktyvnykh rechovyn. Neobkhidnymy vony ye i dlia rozvytku ta normalnoho funktsionuvannia holovnoho mozku, oskilky spryiaiut pokrashchenniu zdatnosti do navchannia, spryiniattia informatsii ta pamiati. Povidomliaiut, shcho defitsyt polinenasychenykh zhyrnykh kyslot u ratsioni kharchuvannia vyklykaie rozvytok stresu, depresii, sklerozu ta spryiaie peredchasnomu starinniu orhanizmu [1]. Tomu kilkist zhyru v ratsioni bezumovno maie vplyv na funktsionalnu aktyvnist nervovoi systemy. Metod «Vidkryte pole» (open field test) – tse odyn z osnovnykh i naipopuliarnishykh testiv otsiniuvannia povedinky ta vyznachennia rivnia emotsiinosti u tvaryn, yaki pokazuiut funktsionalnu aktyvnist nervovoi systemy. Yoho chasto zastosovuiut u toksykolohichnykh i farmakolohichnykh doslidzhenniakh [2]. Tomu metoiu nashoho doslidzhennia bulo otsinyty v testi «vidkryte pole» povedinkovu aktyvnist i riven emotsiinosti bilykh laboratornykh shchuriv, yaki protiahom 30-dobovoho eksperymentu otrymuvaly ratsion iz nadlyshkom zhyru. Ratsion iz nadlyshkom zhyru, yakyi otrymuvaly laboratorni shchury protiahom 30 dib dostovirno vyklykav posylennia emotsiinoho statusu za pokaznykom aktiv hruminhu (R≤0,05). Znyzhennia rukhovoi i oriientovnoi aktyvnosti, a takozh emotsiinoho rivnia mozhe vkazuvaty na vynyknennia tryvozhnosti u tvaryn, shcho otrymuiut vysokozhyrovyi ratsion.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherДніпровський ДАЕУuk
dc.subjectжириuk
dc.subjectzhyryuk
dc.subjectжири в раціоні харчуванняuk
dc.subjectzhyry v ratsioni kharchuvanniauk
dc.subjectповедінкова активністьuk
dc.subjectpovedinkova aktyvnistuk
dc.titleПоведінкова активність і рівень емоційності щурів за споживання раціону з надлишком жируuk
dc.title.alternativePovedinkova aktyvnist i riven emotsiinosti shchuriv za spozhyvannia ratsionu z nadlyshkom zhyruuk
dc.typeConference abstractsuk
Розташовується у зібраннях:Тези конференцій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2024_Мат_ІХ_Міжн_конф_Актуал_аспект_ДДАЕУ_2024 (2)-106-107.pdf476,6 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.