Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10627
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorХорошун, І. В.-
dc.contributor.authorKhoroshun, I. V.-
dc.contributor.authorНазаренко, Микола Миколайович-
dc.contributor.authorNazarenko, Mykola-
dc.date.accessioned2024-11-16T05:59:09Z-
dc.date.available2024-11-16T05:59:09Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationХорошун І. В. Особливості формування продуктивності та якості зерна у пшениці озимої / Хорошун І. В., М. М. Назаренко // Аграрні інновації. – 2024. – № 26. – C. 162-166. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10627uk
dc.identifier.issnISSN: 2709-4405 (Print)-
dc.identifier.urihttp://agrarian-innovations.izpr.ks.ua/index.php/agrarian/issue/archive-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10627-
dc.description.abstractВплив різних природно-господарських факторів на генетично обумовлені ознаки сортів в умовах конкретного регіону визначає найбільш придатні сорти для вирощування в певних кліматичних умовах. Мета. Метою було оцінити особливості формування зернової продуктивності та якості в залежності від сортової та середовищної мінливості. Методи: В умовах науково-дослідного поля науково-освітнього центру практичної підготовки Дніпровського державного аграрно-економічного університету проводили оцінку 15 сортів пшениці озимої української селекції від різних науково-дослідних установ України та світу. Ділянки випробування досліду були розміщенні регулярним чином зі схемою посіву у трикратній повторності, площа 10 м2 кожної. Оцінювали врожайність, її структуру, вміст білку в зерні, вміст білкових компонентів. Результати. Параметр врожайності залежав як від реалізації потенціалу сорту, так і від року вирощування. За результатами дослідження, до більш придатних з точки зору високої врожайності відносилися сорти Атрибут, Епітет, Епос, Джубіло, Дженіс, МІП Дарунок, МІП Відзнака. Більш контрастним для ознаки був 2022 рік, 2021 та 2023 різко відрізнялися між собою, але для них властива нижча диференціююча здатність щодо даного набору сортів. Для групування за врожайністю та класифікації сортів в залежності від мінливості за погодними умовами по роках провели кластерний аналіз, котрий виділив за врожайністю сорти Атрибут, Епітет, Епос, Джубіло, Дженіс, МІП Дарунок, МІП Відзнака, ЗУ Шамаль, але один з них, ЗУ Шамаль, не є зовсім стабільними у прояві цієї ознаки. У більш врожайних сортів спостерігається змішане формування врожайності. За аналізом якості зерна сорти Атрибут, Епітет, Епос, Джубіло, МІП Дарунок, МІП Відзнака, ЗУ Шамаль формують і високу продуктивність і гарну якість. Сорт ЗУ Віллем можна використовувати як донор високої якості. Висновки. Досліджуваний набор з 15 сортів показав наявність великої кількості перспективних форм для використання в кліматичних умовах Дніпропетровського регіону. За поєднанням високих врожайних та достатніх якісних параметрів можливе вирощування сортів Атрибут, Епітет, Епос, Джубіло, МІП Дарунок, МІП Відзнака, ЗУ Шамаль. Сорт Атрибут був однозначним лідером за врожайними якостями, сорт ЗУ Шамаль найменш стабільний за ними. The influence of various natural and economic factors on the genetically determined characteristics of varieties in the conditions of a specific region determines the most suitable varieties for cultivation in certain climatic conditions. Purpose. The goal was to evaluate the peculiarities of the formation of grain productivity and quality depending on varietal and environmental variability. Methods: In the conditions of the scientific research field of the scientific and educational center of practical training of the Dnipro State Agrarian and Economic University, the assessment of 15 winter wheat varieties of ukrainian breeding from various scientific research institutions of Ukraine and of the world was carried out. The test plots of the experiment were placed in a regular manner with a seeding scheme in triplicate, an area of 10 m2 each. The yield, its structure, the content of protein in the grain, the content of protein components were evaluated. Results. The yield parameter depended both on the realization of the potential of the variety and on the year of cultivation. According to the results of the study, the varieties Attribute, Epithet, Epos, Jubilo, Janis, MIP Darunok, and MIP Viznaka were more suitable from the point of view of high yield. The year 2022 was more contrasting for the trait, 2021 and 2023 were sharply different from each other, but they are characterized by a lower differentiating ability for this set of varieties. In order to group by yield and classify varieties depending on variability in weather conditions by year, a cluster analysis was conducted, which identified the varieties Attribute, Epithet, Epos, Jubilo, Janis, MIP Darunok, MIP Viznaka, ZU Shamal, but one of them, ZU Shamal, are not completely stable in the manifestation of this trait. In more productive varieties, mixed formation of yield is observed. According to the analysis of grain quality, the varieties Attribute, Epithet, Epos, Jubilo, MIP Darunok, MIP Viznaka, ZU Shamal form both high productivity and good quality. The variety ZU Willem can be used as a high-quality donor. Findings. The studied set of 15 varieties showed the presence of a large number of promising forms for use in the climatic conditions of the Dnipropetrovsk region. With a combination of high yield and sufficient quality parameters, it is possible to grow the varieties Attribute, Epithet, Epos, Jubilo, MIP Darunok, MIP Viznaka, ZU Shamal. The variety Attribute was the unequivocal leader in terms of yield qualities, the variety ZU Shamal was the least stable among them.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherІнститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук Україниuk
dc.subjectпшениця озимаuk
dc.subjectwinter wheatuk
dc.subjectсортuk
dc.subjectvarietyuk
dc.subjectякість зернаuk
dc.subjectgrain qualityuk
dc.subjectврожайністьuk
dc.subjectyielduk
dc.titleОсобливості формування продуктивності та якості зерна у пшениці озимоїuk
dc.title.alternativePeculiarities of productivity and grain quality formation in winter wheatuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doiDOI https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.26.24-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4 (1).pdf357,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.