Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10628
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorХорошун, І. В.-
dc.contributor.authorKhoroshun, I. V.-
dc.contributor.authorНазаренко, Микола Миколайович-
dc.contributor.authorNazarenko, Mykola-
dc.date.accessioned2024-11-16T06:48:12Z-
dc.date.available2024-11-16T06:48:12Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationХорошун І. В. Особливості реалізації врожайних та якісних властивостей у сортів пшениці озимої / І. В. Хорошун , М. М. Назаренко // Таврійський науковий вісник. – 2024. – № 138. – C. 222-228. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10628uk
dc.identifier.issnISSN: 2226-0099 (Print) 2664-6102 (Online)-
dc.identifier.urihttps://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10628-
dc.description.abstractПрогрес у виробництві пшениці демонструє, як інновації та адаптаційні стратегії здатні трансформувати сільське господарство через значні досягнення у селекції нових сортів пшениці, які володіють покращеними характеристиками, такими як стійкість до шкідників, хвороб і несприятливих погодних умов. В умовах науково-дослідного поля науково-освітнього центру практичної підготовки Дніпровського державного аграрно-економічного університету проводили оцінку 15 сортів пшениці озимої української селекції від різних науково-дослідних установ України та світу. Ділянки випробування досліду були розміщенні регулярним чином зі схемою посіву у трикратній повторності, площа 10 м2 кожної. Оцінювали врожайність, її структуру, вміст білку в зерні, вміст білкових компонентів. Оцінювали у 2021–2023-му роках сорти МІП Аеліта, МІП Довіра, Загадка Одеська, Вірність Одеська, Етуаль, Творчість Одеська, Амбіція, Бісквіт, Землероб (Україна), Барентус, Новатус, ЗУ ВЕРМІЛЛОН (Німеччина), ЛГВД 154260СА1, ЛГВД 154260СБ, ЛЕУ 180317 (Франція). Ознаки врожайності залежали як від генетично-обумовленого потенціалу сорту, так і від року вирощування, також достовірною була генотип-середовищна взаємодія. За результатами дослідження, до більш придатних з точки зору високої врожайності відносився сорт Творчість Одеська, потім сорти МІП Аеліта, МІП Довіра, Барентус, Новатус, ЛГВД 154260СБ. Три останні є менш стабільними та включені за результатом 2022 року. Більш контрастним для ознаки був 2022 рік, 2021 та 2023 достовірно відрізнялися між собою, але для них властива нижча диференціююча за ознакою врожайності. Варто виділити за врожайністю сорти як Творчість Одеська, МІП Аеліта, МІП Довіра, що поєднують високу врожайність та гарну якість зерна. Комплексно за білково-клейковинним комплексом виділився сорт Бісквіт. Джерелом високого вмісту білка в зерні пшениці озимої може бути сорт ЗУ ВЕРМІЛЛОН. Досліджувані сорти показали доволі високу нестабільність за врожайністю для умов Степу України. Основною для реалізації високої продуктивності є поєднання продуктивності головного та додаткових колосі, що інтегративно виражається через підвищену МТЗ. За поєднанням високих врожайних та достатніх якісних параметрів можливе вирощування сортів Творчість Одеська, МІП Аеліта, МІП Довіра. Сорти ЗУ ВЕРМІЛЛОН та Бісквіт можна використовувати як донори високої якості. Подальших досліджень для встановлення можливостей реалізації господарчих ознак потребують менш стабільні сорти Барентус, Новатус, ЛГВД 154260СБ. winter wheat varieties Progress in wheat production demonstrates how innovation and adaptation strategies can transform agriculture through significant advances in the breeding of new wheat varieties with improved characteristics such as resistance to pests, diseases and adverse weather conditions. Under the conditions of the scientific research field of the scientific and educational center of practical training of the Dnipro State Agrarian and Economic University, the assessment of 15 winter wheat varieties of ukrainian breeding from various scientific research institutions of Ukraine and of the world was carried out. The test plots of the experiment were placed in a regular manner with a seeding scheme in triplicate, an area of 10 m2 each. The yield, its structure, the content of protein in the grain, the content of protein components were evaluated. In 2021–2023, the varieties MIP Aelita, MIP Dovira, Zahadka Odeska, Virnist Odeska, Etual, Tvorchist Odeska, Ambitsiia, Biskvit, Zemlerob (Ukraine), Barentus, Novatus, ZU VERMILLON (Germany), LGVD 154260СА1, LGVD 154260SB, LEU 180317 (France). The traits of yield depended both on the genetically determined potential of the variety and on the year of cultivation, and the genotypeenvironment interaction was also reliable. According to the results of the study, the most suitable from the point of view of high yield were the variety Tvorchist Odeska, then the varieties MIP Aelita, MIP Dovira, Barentus, Novatus, LHVD 154260SB. The last three are less stable and are included in the 2022 result. The year 2022 was more contrasting for the trait, 2021 and 2023 were reliably different from each other, but they are characterized by a lower differentiating yield trait. It is worth highlighting varieties such as Tvorchist Odeska, MIP Aelita, MIP Dovira, which combine high yield and good grain quality. The variety Biskvit stood out comprehensively for its protein-gluten complex. The variety ZU VERMILLON can be a source of high protein content in winter wheat grains. The studied varieties showed a rather high yield instability for the conditions of the Steppe of Ukraine. The main factor for realizing high productivity is the combination of productivity of the main and additional ears, which is integratively expressed through increased TGW. Due to the combination of high yield and sufficient quality parameters, it is possible to grow the varieties Tvorchist Odeska, MIP Aelita, MIP Dovira. Varieties ZU VERMILLON and Biskvit can be used as high-quality donors. The less stable varieties Barentus, Novatus, LGVD 154260SB need further research to establish the possibilities of implementing economic traits.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherХерсонський державний аграрно-економічний університетuk
dc.subjectпшениця озимаuk
dc.subjectwinter wheatuk
dc.subjectсортuk
dc.subjectvarietyuk
dc.subjectякість зернаuk
dc.subjectgrain qualityuk
dc.subjectyielduk
dc.subjectврожайністьuk
dc.titleОсобливості реалізації врожайних та якісних властивостей у сортів пшениці озимоїuk
dc.title.alternativePeculiarities of realization of yield and quality properties in winter wheat varietiesuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doiDOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.138.28-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3 (2).pdf434,61 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.