Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10714
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorStankevych, Serhii-
dc.contributor.authorСтанкевич, Сергій Володимирович-
dc.contributor.authorGorbunov, Kostiantyn-
dc.contributor.authorГорбунов, Костянтин Олександрович-
dc.contributor.authorZabrodina, Inna-
dc.contributor.authorЗабродіна, Інна Вікторівна-
dc.contributor.authorPopov, Mykola-
dc.contributor.authorПопов, Микола Олексійович-
dc.contributor.authorKalyna, Viktoriia-
dc.contributor.authorКалина, Вікторія Сергіївна-
dc.contributor.authorNovozhylova, Tetiana-
dc.contributor.authorНовожилова, Тетяна Борисівна-
dc.contributor.authorFalalieieva, Tetiana-
dc.contributor.authorФалалєєва, Тетяна Василівна-
dc.contributor.authorOvsiannikova, Tetiana-
dc.contributor.authorОвсяннікова, Тетяна Олександрівна-
dc.contributor.authorPonomarova, Maryna-
dc.contributor.authorПономарьова, Марина Сергіївна-
dc.contributor.authorZolotarov, Andrii-
dc.contributor.authorЗолотарьов, Андрій Петрович-
dc.date.accessioned2024-11-23T06:01:44Z-
dc.date.available2024-11-23T06:01:44Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationStankevych S., Gorbunov K., Zabrodina I., Popov M., Kalyna V., Novozhylova T., Falalieieva T., Ovsiannikova T., Ponomarov M., Zolotarov A. (2024). Identification of the oxidation and hydrolysis products content influence on the rapeseed oil oxidation induction period. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6 (130), 6-13. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10714uk
dc.identifier.issnISSN 1729-3774, ISSN 1729-4061-
dc.identifier.urihttps://journals.uran.ua/eejet/issue/view/18305-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10714-
dc.description.abstractThe object of the study is the dependence of the induction period of rapeseed oil on the content of oxidation and hydrolysis products. A feature of the work is determining the approximation dependence of the induction period of accelerated oxidation of refined rapeseed oil on the content of primary oxidation products and free fatty acids. This is useful when predicting the shelf life of refined rapeseed oil. It was determined that both factors negatively affect the oxidation stability of refined rapeseed oil. An increase in the peroxide value decreases the induction period of model oil samples by 32.8512 units for each additional mmol ½ O/kg. In turn, increasing the acid value of oil samples reduces the induction period by 19.8424 units for each additional mg KOH/g. Different oxidation dynamics of model samples of refined rapeseed oil with tocopherol were revealed, depending on the concentration of primary oxidation and hydrolysis products. The obtained data are explained by the fact that the primary lipid oxidation products are unstable and quickly decompose to form free radicals. These radicals initiate further lipid oxidation, resulting in reduced oil quality. In addition, free fatty acids are more reactive than triglycerides and are more easily oxidized. A feature of the obtained results is the possibility of modeling processes that affect the oxidation stability of refined rapeseed oil. From a practical point of view, the research results allow initiating measures to maintain the safety of oil-containing food products based on refined rapeseed oil. An applied aspect of using the scientific results is the possibility of rationalizing the storage conditions of refined rapeseed oil to maximize its shelf life and increase competitiveness. Об’єктом дослідження є залежність періоду індукції ріпакової олії від вмісту продуктів окиснення та гідролізу. Особливість роботи полягає у визначенні апроксимаційної залежності величини періоду індукції прискореного окиснення рафінованої ріпакової олії від вмісту первинних продуктів окиснення і вільних жирних кислот. Це є доцільним під час прогнозування термінів придатності рафінованої ріпакової олії. Визначено, що обидва фактори негативно впливають на стабільність до окиснення рафінованої ріпакової олії. Збільшення пероксидного числа знижує період індукції модельних зразків олії на 32,8512 одиниць за кожен додатковий ммоль ½ О/кг. В свою чергу, збільшення кислотного числа зразків олії знижує період індукції на 19,8424 одиниць за кожен додатковий мг КОН/г. Виявлено різну динаміку окиснення модельних зразків рафінованої ріпакової олії з токоферолом залежно від концентрації первинних продуктів окиснення та гідролізу. Отримані дані пояснюються тим, що первинні продукти окиснення ліпідів є нестабільними і швидко розкладаються з утворенням вільних радикалів. Ці радикали ініціюють подальше окиснення ліпідів, що призводить до зниження якості олії. Крім того, вільні жирні кислоти є більш реактивними, ніж тригліцерини, та легше окиснюються. Особливістю отриманих результатів є можливість моделювання процесів, що впливають на стабільність до окиснення рафінованої ріпакової олії. З практичної точки зору результати досліджень дозволяють започаткувати заходи у підтримці безпеки олієвмісних харчових продуктів на базі рафінованої ріпакової олії. Прикладним аспектом використання наукового результату є можливість раціоналізації умов зберігання рафінованої ріпакової олії для максимального збільшення її терміну придатності і підвищення конкурентоспроможності.uk
dc.language.isoenuk
dc.publisherTECHNOLOGY CENTER PC® Український державний університет залізничного транспортуuk
dc.subjectrefined rapeseed oiluk
dc.subjectолія ріпакова рафінованаuk
dc.subjectprimary oxidation productsuk
dc.subjectпервинні продукти окисленняuk
dc.subjectfree fatty acidsuk
dc.subjectвільні жирні кислотиuk
dc.subjectaccelerated oxidationuk
dc.subjectприскорене окисленняuk
dc.titleIdentification of the oxidation and hydrolysis products content influence on the rapeseed oil oxidation induction perioduk
dc.title.alternativeВиявлення впливу вмісту продуктів окиснення та гідролізу на період індукції окиснення ріпакової оліїuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.308907-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Identification of the oxidation and hydrolysis products content influence on the rapeseed oil_2024.pdf491,39 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.