Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10729
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБулейко, Алла Андріївна-
dc.contributor.authorBuleyko, A. A.-
dc.contributor.authorBuleyko, Alla-
dc.contributor.authorBuleyko, А.-
dc.contributor.authorBuleiko, Alla-
dc.date.accessioned2024-11-25T12:35:35Z-
dc.date.available2024-11-25T12:35:35Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationБулейко А. А. Дослідження впливу живлення риб на прикладі коропа (Cyprinus carpio L.) в умовах забруднення хімічними речовинами водного середовища / А. А. Булейко // Ecology and Noospherology / ДНУ ім.О. Гончара. – 2024. –Т. 35. – № 1. – С. 72-77. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10729.uk
dc.identifier.issn1726-1112 (Print)-
dc.identifier.issn2310-4309 (Online)-
dc.identifier.urihttps://en.dp.ua/index.php/en/article/view/1472/223-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10729-
dc.descriptionБулейко Алла Андріївна http://orcid.org/0000-0002-1476-7232uk
dc.description.abstractУстановлено вплив хімічних речовин водного середовища на живлення риб, що призводить до поступового забруднення водного середовища і порушення умов проживання та розробки методів для поліпшення харчових властивостей риби, що є важливою галуззю науки, яка об'єднує біологію риб, ґрунтове вивчення харчування та раціонального управління рибними ресурсами та екологічну стійкість. За останні роки проведено значну кількість досліджень, спрямованих на розуміння взаємозв'язків між живленням риб, їх розвитком та якістю рибопродукції, вплив хімічних речовин на ці процеси в умовах сьогодення на прикладі коропа (Cyprinus carpio L.). Аналізуючи дані було виявлено, що якість риб'ячого живлення залежить від якості та складу води, що впливає на ріст, розвиток та здоров'я риб. Враховуючи потреби в поживних речовинах, таких як білки, жири, вітаміни та мінерали, вдале живлення може покращити якість рибопродукції. Особлива увага приділяється ролі білків у метаболізмі риб на прикладі цьоголітки коропа (Cyprinus carpio L.), зростанню та розвитку, а також адаптації цікавим дослідженням складу тканинних білків цьоголіток коропа при інтоксикації кадмієм та свинцем. Для експерименту були використані цьоголітки коропа (Cyprinus carpio L.), який є широко поширеним об'єктом ставкової культури в Україні. Детальний аналіз указує на те, що врахування впливу токсичних речовин на живлення риб є необхідним для забезпечення їхнього здоров'я та оптимальної рибопродукції. Розробка нових стратегій живлення та використання спеціальних добавок стає ключовим аспектом не лише для покращення якості продукції, але й для забезпечення відповідності стандартам безпеки та екологічної стійкості у галузі аквакультури та рибного господарства. Такі дослідження визначають нові шляхи для створення стійких та здорових рибних популяцій, сприяючи в узгодженому розвитку агропромислового сектору та збереженню екосистем водних ресурсів. The study of the influence of chemicals in the aquatic environment on the nutrition of fish, which lead to gradual pollution of the aquatic environment and violation of living conditions, and the development of methods for improving the nutritional properties of fish, which is an important branch of science that combines fish biology, in-depth study of nutrition and rational management, has been established fish resources and environmental sustainability. In recent years, a significant amount of research has been conducted aimed at understanding the relationships between fish nutrition, their development and the quality of fish products, the influence of chemicals on these processes in today's conditions using the example of carp (Cyprinus carpio L.). Analyzing the data, it was found that the quality of fish nutrition depends on the quality and composition of water, which affects the growth, development and health of fish. Considering the requirements of nutrients such as proteins, fats, vitamins and minerals, good nutrition can improve the quality of fish production. Special attention is paid to the role of proteins in the metabolism of fish using the example of cyprinus carp (Cyprinus carpio L.), growth and development, as well as adaptation to the interesting study of the composition of tissue proteins of carp during cadmium and lead intoxication. This year's carp (Cyprinus carpio L.), which is a widespread object of pond culture in Ukraine, was used for the experiment. A detailed analysis indicates that taking into account the effect of toxic substances on fish nutrition is necessary to ensure their health and optimal fish production. The development of new feeding strategies and the use of special additives is becoming a key aspect not only for improving the quality of products, but also for ensuring compliance with safety standards and environmental sustainability in the field of aquaculture and fisheries. Such research identifies new ways to create sustainable and healthy fish populations, contributing to the coordinated development of the agroindustrial sector and the preservation of aquatic ecosystems.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherДНУ ім. О. Гончараuk
dc.subjectводні ресурсиuk
dc.subjectaquatic resourcesuk
dc.subjectхімічні речовиниuk
dc.subjectchemical substancesuk
dc.subjectводне середовищеuk
dc.subjectwater environmentuk
dc.subjectекологічна стійкістьuk
dc.subjectenvironmental sustainabilityuk
dc.subjectкадмійuk
dc.subjectcadmiumuk
dc.subjectсвинецьuk
dc.subjectleaduk
dc.titleДослідження впливу живлення риб на прикладі коропа (Cyprinus carpio L.) в умовах забруднення хімічними речовинами водного середовищаuk
dc.title.alternativeStudy of the influence of fish feeding on the example of carp (Cyprinus carpio L.) under conditions of chemical pollution of the aquatic environmentuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doi10.15421/032412-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1472-Article Text-1767-1-10-20240917.pdf309,74 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.