Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11406
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Lieshchova, M. O. | - |
dc.contributor.author | Lieshchova, M. А. | - |
dc.contributor.author | Lieshchova, M. | - |
dc.contributor.author | Lieshchova, Maryna | - |
dc.contributor.author | Lieshchova, Marina | - |
dc.contributor.author | Leshchova, M. O. | - |
dc.contributor.author | Lieshova, M. | - |
dc.contributor.author | Лєщова, Марина Олексіївна | - |
dc.contributor.author | Brygadyrenko, V. V. | - |
dc.contributor.author | Бригадиренко, В. В. | - |
dc.date.accessioned | 2025-03-11T09:44:50Z | - |
dc.date.available | 2025-03-11T09:44:50Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Lieshchova, M. A., & Brygadyrenko, V. V. (2023). Effect of Echinacea purpurea and Silybum marianum seeds on the body of rats with an excessive fat diet. Biosystems Diversity, 31(1), 90-99. URI : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11406. | uk |
dc.identifier.issn | 2520-2529 | - |
dc.identifier.issn | 2519-8513 | - |
dc.identifier.uri | https://ecology.dp.ua/index.php/ECO/article/view/1187 | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11406 | - |
dc.description | Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152 | uk |
dc.description.abstract | The impact of excess fat and high-calorie intake on the human body is an acute problem for many economically developed countries. Modelling the effects on the health of rats of supplementing their diet with crushed seeds of Echinacea purpurea (L.) Moench and Sylibum marianum (L.) Gaertn was carried out in a laboratory experiment. In the control group of animals, body weight increased by 700 mg/day, with the addition of E. purpurea seeds – by 1394 mg/day and with the addition of S. marianum seeds – by only 155 mg/day. A hypercaloric diet supplemented with E. purpurea caused a significant decrease in the relative weight of the liver, thymus, spleen, stomach, and brain. The supplementation with S. marianumseeds to the diet of animals significantly reduced only the relative weight of the thymus. Adding E. purpurea to the diet caused a strong increase in blood alkaline phosphatase activity, an increase in the cholesterol content, and a sharp increase in the atherogenic index. The seeds of S.marianumincreased the alkaline phosphatase activity, reduced the glucose concentration, and triglycerides, significantly reduced the atherogenic index and lowered the C-reactive protein concentration in the rats’ blood when compared with the control group. The seeds of E. purpurea contributed to an increase in the erythrocyte and lymphocyte number in the blood, and the seeds of S.marianum – to a decrease in the thrombocyte concentration. The research results show the possibility of wider use of S. marianumfruits as a dietary supplement in the diet of patients with hypertension and impaired liver function. Вплив надлишку жиру та високої калорійності на організм людини є гострою проблемою для багатьох економічно розвинених країн. У лабораторному експерименті було проведено моделювання впливу на здоров’я щурів додавання в їх раціон подрібнених насіння Echinacea purpurea (L.) Moench і Sylibum marianum (L.) Gaertn. У тварин контрольної групи маса тіла зросла на 700 мг/добу, при додаванні насіння E. purpurea – на 1394 мг/добу, а при додаванні насіння S. marianum – лише на 155 мг/добу. Гіперкалорійна дієта з додаванням E. purpurea викликала значне зниження відносної ваги печінки, тимуса, селезінки, шлунка та мозку. Додавання насіння S. marianum до раціону тварин значно зменшувало лише відносну масу тимуса. Додавання E. purpurea до раціону викликало сильне підвищення активності лужної фосфатази крові, підвищення вмісту холестерину та різке підвищення індексу атерогенності. Насіння S. marianum підвищувало активність лужної фосфатази, знижувало концентрацію глюкози, тригліцеридів, значно знижувало індекс атерогенності та знижувало концентрацію С-реактивного білка в крові щурів порівняно з контрольною групою. Насіння E. purpurea сприяло збільшенню кількості еритроцитів і лімфоцитів у крові, а насіння S. marianum – зниженню концентрації тромбоцитів. Результати досліджень свідчать про можливість ширшого використання плодів S. marianum як харчової добавки в раціоні хворих на гіпертонічну хворобу та порушення функції печінки. | uk |
dc.language.iso | en | uk |
dc.publisher | Oles Honchar Dnipropetrovsk National University | uk |
dc.subject | milk thistle | uk |
dc.subject | розторопша | uk |
dc.subject | relative mass of the organs | uk |
dc.subject | відносна маса органів | uk |
dc.subject | increase in the body weight | uk |
dc.subject | збільшення маси тіла | uk |
dc.subject | high-fat diet | uk |
dc.subject | дієта з високим вмістом жирів | uk |
dc.title | Effect of Echinacea purpurea and Silybum marianum seeds on the body of rats with an excessive fat diet | uk |
dc.title.alternative | Вплив насіння ехінацеї пурпурової та кремнію маріанового на організм щурів із надлишковою жировою дієтою | uk |
dc.type | Article | uk |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.15421/012310 | - |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
1187-Article Text-2123-1-10-20230425.pdf | 645,93 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.