Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11580
Title: Обґрунтування технології виробництва продукції вівчарства в селянському товаристві з обмеженою відповідальністю «Лада» Кам'янського району Дніпропетровської області
Other Titles: Obgruntuvannia tekhnolohii vyrobnytstva produktsii vivcharstva v selianskomu tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Lada» Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Authors: Христюк, Ігор Валерійович
Khrystiuk, Ihor Valeriiovych
Keywords: овчини
sheepskin
вівці романівської породи
sheep of the Romaniv breed
помісний молодняк
crossbred young animals
баранина
lamb
вовна
wool
Issue Date: 2024
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Христюк І. В. Обґрунтування технології виробництва продукції вівчарства в селянському товаристві з обмеженою відповідальністю «Лада» Кам'янського району Дніпропетровської області : кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «Магістр» : 204 , Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва / Христюк Ігор Валерійович ; наук. керівник Похил В. І. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Біотехнологічний ф-т , Каф. технології виробництва і переробки продукції тваринництва. – Дніпро, 2024. – 77 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11580.
Abstract: Основною метою виконання даної роботи був аналіз технології виробництва продукції вівчарства у СТОВ "Лада" та розробка перспективного плану розвитку галузі на 2025-2026 роки. Встановлена ефективність вирощування відгодівельних баранчиків, отриманих від схрещування баранів-плідників гісарської породи з вівцематками романівської. При народженні жива маса помісних баранчиків становила 3,45 кг, що на 1,17 більше у порівнянні з чистопородними. До віку 4 міс. різниця збільшилася до 3,98 кг, 8 міс. – 4,59 кг. Проведений забій отриманих нащадків в результаті промислового схрещування, виявив їх перевагу за забійною масою над чистопородними на 4,59 кг (14,0 %). Середня маса туші контрольних баранчиків склала 17,1 кг при забійному виході 47,4 %, а у дослідних – 14,8 кг, при забійному виході 46,2 %. Різниця на користь помісей за масою туші склала 2,3 кг, що більше на 15,5 %. За реалізації запропонованого перспективного плану розвитку вівчарства господарство може досягти значних економічних результатів. Збільшиться валове виробництво баранини на 23,56 ц. Рівень собівартості виробництва приросту живої маси зменшиться за рахунок зниження витрат кормів на 2,5 ц корм. од., рентабельність підвищиться на 7,5 %. Osnovnoiu metoiu vykonannia danoi roboty buv analiz tekhnolohii vyrobnytstva produktsii vivcharstva u STOV "Lada" ta rozrobka perspektyvnoho planu rozvytku haluzi na 2025-2026 roky. Vstanovlena efektyvnist vyroshchuvannia vidhodivelnykh baranchykiv, otrymanykh vid skhreshchuvannia baraniv-plidnykiv hisarskoi porody z vivtsematkamy romanivskoi. Pry narodzhenni zhyva masa pomisnykh baranchykiv stanovyla 3,45 kh, shcho na 1,17 bilshe u porivnianni z chystoporodnymy. Do viku 4 mis. riznytsia zbilshylasia do 3,98 kh, 8 mis. – 4,59 kh. Provedenyi zabii otrymanykh nashchadkiv v rezultati promyslovoho skhreshchuvannia, vyiavyv yikh perevahu za zabiinoiu masoiu nad chystoporodnymy na 4,59 kh (14,0 %). Serednia masa tushi kontrolnykh baranchykiv sklala 17,1 kh pry zabiinomu vykhodi 47,4 %, a u doslidnykh – 14,8 kh, pry zabiinomu vykhodi 46,2 %. Riznytsia na koryst pomisei za masoiu tushi sklala 2,3 kh, shcho bilshe na 15,5 %. Za realizatsii zaproponovanoho perspektyvnoho planu rozvytku vivcharstva hospodarstvo mozhe dosiahty znachnykh ekonomichnykh rezultativ. Zbilshytsia valove vyrobnytstvo baranyny na 23,56 ts. Riven sobivartosti vyrobnytstva pryrostu zhyvoi masy zmenshytsia za rakhunok znyzhennia vytrat kormiv na 2,5 ts korm. od., rentabelnist pidvyshchytsia na 7,5 %.
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11580
Appears in Collections:Кафедра технології виробництва і переробки продукції тваринництва. Магістри

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Христюк І. В..pdf676,4 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.