Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11879
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Зажарська, Наталія Володимирівна | - |
dc.contributor.author | Zazharska, Natalia | - |
dc.contributor.author | Zazharska, Nataliia Volodymyrivna | - |
dc.contributor.author | Zazharska, N. V. | - |
dc.contributor.author | Бібен, Іван Андрійович | - |
dc.contributor.author | Biben, I. | - |
dc.contributor.author | Biben, I. A. | - |
dc.contributor.author | Biben, Ivan | - |
dc.date.accessioned | 2025-05-13T11:10:26Z | - |
dc.date.available | 2025-05-13T11:10:26Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Зажарська Н. В. Засоби для преддоїльної та післядоїльної обробки вимені корів / Н. В. Зажарська, І. А. Бібен // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія : «Ветеринарна медицина» / Сумський НАУ. – 2023. – № 4(63). – С. 43-50. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11879. | uk |
dc.identifier.issn | 2708–3799 print | - |
dc.identifier.issn | 2708–3802 online | - |
dc.identifier.uri | https://snaubulletin.com.ua/index.php/vm/article/view/1001/917 | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11879 | - |
dc.description | Зажарська Наталія Володимирівна https://orcid.org/0009-0004-4425-7884 Бібен Іван Андрійович https://orcid.org/0000-0002-5580-5135 | uk |
dc.description.abstract | Однією з ключових процедур, яка впливає на продуктивність та якість молока, є підготовка корів до доїння. Виконання цієї роботи має велике значення, оскільки воно впливає як на швидкість виділення молока підчас доїння, так і на якість продукту. Безпечність молока безпосередньо залежить від гігієни доїння та стану здоров’я корів. Санітарна обробка вимені є ефективним профілактичним заходом для більшості тварин. Належна гігієна доїння включає очищення та дезінфекцію вимені, допомагає уникнути захворювань вимені корів, забезпечує виробництво безпечного та якісного молока, і таким чином сприяє забезпеченню безпечності продуктів харчування для споживачів. Санітарну обробку перед доїнням раніше виконували за допомогою миття вимені та сосків водою, потім за допомогою дезінфікуючих засобів. Сучасні вимоги наголошують, що соски повинні бути продезінфіковані та висушені перед доїнням. У молочної худоби зазвичай застосовують дезінфекцію сосків наприкінці доїння, щоб обмежити колонізацію молока патогенними мікроорганізмами через сосковий канал. Вибір антисептика для догляду за вименем повинен ґрунтуватися на підтвердженій ефективності, яка є необхідною для реєстрації продукту як ветеринарного лікарського засобу. Підбір відповідного антисептика має на меті забезпечити ефективний захист вимені корів від бактеріальних інфекцій. Санація молочної залози повинна забезпечувати не лише антисептичну дію, але й підтримувати здоров’я молочних залоз. Забезпечення оптимальних умов для молочної продукції передбачає підтримку гігієни, запобігання захворювань вимені корів і збереження якості молока. Препарати, які використовуються після доїння, можуть подразнювати шкіру соска та дисбалансувати його мікробну популяцію. Тому вибір антисептика має враховувати не лише ефективність у знищенні бактерій, але і спроможність зберігати та покращувати стан молочних залоз. Діюча речовина, яка найчастіше є у складі засобів для гігієнічної обробки дійок перед доїнням – йод, хлоргексидин, молочна кислота, гліколева кислота. Багато дослідників наголошують на дотриманні належного протоколу доїння. Дезінфекція сосків до і після доїння є звичайною практикою профілактики маститу, яка є частиною програми боротьби з маститом у молочних стадах. One of the key procedures that affects the productivity and quality of milk is the preparation of cows for milking. Performing this work is of great importance, as it affects both the milk flow rate during milking and the quality of the product. The safety of milk directly depends on milking hygiene and the health of cows. Sanitary treatment of the udder is an effective preventive measure for most animals. Proper milking hygiene includes cleaning and disinfecting the udder, helps to avoid cow udder diseases, ensures the production of safe and high-quality milk, and thus contributes to ensuring food safety for consumers. Sanitation before milking was previously performed by washing the udder and teats with water, then using disinfectants. Modern requirements emphasize that teats must be disinfected and dried before milking. In dairy cattle, teat disinfection is usually used at the end of milking to limit the colonization of milk by pathogenic microorganisms through the teat canal. The choice of antiseptic for udder care should be based on proven efficacy, which is necessary for registration of the product as a veterinary medicinal product. The purpose of selecting the appropriate antiseptic is to provide effective protection of the cow’s udder against bacterial infections. Sanitation of the mammary gland should provide not only an antiseptic effect, but also maintain the health of the mammary gland. Ensuring optimal conditions for dairy products involves maintaining hygiene, preventing cow udder diseases and maintaining milk quality. Preparations used after milking can irritate the skin of the teat and unbalance its microbial population. Therefore, choosing an antiseptic should take into account not only the effectiveness in killing bacteria, but also the ability to preserve and improve the condition of the mammary glands. The active ingredient, which is most often included in products for the hygienic treatment of milking cows before milking, is iodine, chlorhexidine, lactic acid, glycolic acid. Many researchers emphasize following a proper milking protocol. Disinfection of teats before and after milking is a common mastitis prevention practice as part of a mastitis control program in dairy herds. | uk |
dc.language.iso | uk | uk |
dc.publisher | Сумський НАУ | uk |
dc.subject | соматичні клітини | uk |
dc.subject | somatic cells | uk |
dc.subject | корови | uk |
dc.subject | cows | uk |
dc.subject | гігієна | uk |
dc.subject | hygiene | uk |
dc.subject | дезінфектанти | uk |
dc.subject | disinfectants | uk |
dc.subject | підготовка до доїння | uk |
dc.subject | preparation for milking | uk |
dc.subject | бактеріальне забруднення | uk |
dc.subject | bacterial contamination | uk |
dc.subject | мікробіота | uk |
dc.subject | microbiota | uk |
dc.title | Засоби для преддоїльної та післядоїльної обробки вимені корів | uk |
dc.title.alternative | Means for pre-milking and post-milking processing of cow udders | uk |
dc.type | Article | uk |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2023.4.7 | - |
Розташовується у зібраннях: | Публікації аспірантів |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
1001-Article Text-1811-2-10-20250502.pdf | 297,43 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.