Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12282
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorOseyko, Mykola-
dc.contributor.authorОсейко, Микола Іванович-
dc.contributor.authorSova, Nataliia-
dc.contributor.authorСова, Наталія Анатоліївна-
dc.contributor.authorYefimov, Valentyn-
dc.contributor.authorЄфімов, Валентин Геннадійович-
dc.contributor.authorPetrachenko, Dmytro-
dc.contributor.authorПетраченко, Дмитро Олександрович-
dc.date.accessioned2025-08-16T07:59:30Z-
dc.date.available2025-08-16T07:59:30Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationOseyko M., Sova N., Yefimov V., Petrachenko D. (2024). Chemical composition of seeds of industrial Ukrainian hemp varieties. Ukrainian Food Journal, 13(3), 542–556. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12282uk
dc.identifier.issnISSN 2304–974X (Print)-
dc.identifier.issnISSN 2313–5891 (Online)-
dc.identifier.urihttps://ufj.nuft.edu.ua/indexpreen.html?doi=10.24263/2304-974X-2024-13-3-8-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12282-
dc.description.abstractIntroduction. The aim of the work was to study the chemical composition and characteristics of seeds of industrial Ukrainian hemp varieties. Materials and methods. The research materials are seeds of the industrial hemp varieties Hliana, Hlesiia, Hlukhivs`ki 51, Artemida, and Harmoniia. The content of moisture, protein, oil, fiber, and ash were determined by standard methods. The mineral composition was determined by inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (ICP-AES). Results and discussion. The chemical composition of industrial hemp seeds of the analyzed varieties averaged, %: oil – 37.38, protein – 24.22, fiber – 34.71, ash – 5.15, moisture – 8.31. The highest content of oil (38.90 %) and fiber (37.63 %) was found in the seeds of Artemida, and the highest content of protein (25.68 %) and ash (5.63 %) was detected in Hlukhivs`ki 51. The average oil content in seeds of Ukrainian hemp varieties was by 5.5 % higher than the average oil content in the seeds of the best known world hemp varieties. The average content of macroelements in seeds of Ukrainian hemp varieties was, g/kg of dry weight: calcium, 1.67, phosphorus, 8.08, sodium, 0.06, potassium, 6.82, magnesium, 4.04. The average content of trace elements in the studied seeds was, mg/kg of dry weight: copper, 12.62, zinc, 54.27, iron, 106.28, cobalt, 0.06, manganese, 95.85, meanwhile content of lead was low, 0.08 mg/kg of dry weight and cadmium was not detected. The average content of calcium and copper in the seeds of Ukrainian industrial hemp varieties exceeded the average content of these elements in the seeds of world industrial hemp varieties by 21% and 6%, respectively. The phosphorus content in seeds of studied Ukrainian hemp varieties was almost the same as in the seeds of known world varieties. The average content of sodium, potassium, magnesium, zinc, iron, and manganese in seeds of tested Ukrainain hemp varietiers was lower than the average content in seeds of the known world varieties. Conclusions. The presented characteristics of seeds of Ukrainian hemp varieties and the comparison with well-known world analogues confirm the high nutritional value of the varieties and its great potential for application. Вступ. Метою роботи було вивчення хімічного складу та характеристик насіння промислових сортів українських конопель. Матеріали та методи. Дослідницьким матеріалом було насіння промислових конопель сортів Гляна, Глесія, Глухівський 51, Артеміда та Гармонія. Вміст вологи, білка, олії, клітковини та золи визначали стандартними методами. Мінеральний склад визначали за допомогою атомно-емісійної спектрометрії з індуктивно зв'язаною плазмою (ICP-AES). Результати та обговорення. Хімічний склад насіння промислових конопель аналізованих сортів у середньому становив, %: олія – 37,38, білок – 24,22, клітковина – 34,71, зола – 5,15, вологість – 8,31. Найвищий вміст олії (38,90%) та клітковини (37,63%) виявлено в насінні Artemida, а найвищий вміст білка (25,68%) та золи (5,63%) – у Глухівському 51. Середній вміст олії в насінні українських сортів конопель був на 5,5% вищим за середній вміст олії в насінні найвідоміших світових сортів конопель. Середній вміст макроелементів у насінні українських сортів конопель становив, г/кг сухої маси: кальцій – 1,67, фосфор – 8,08, натрій – 0,06, калій – 6,82, магній – 4,04. Середній вміст мікроелементів у досліджуваному насінні становив, мг/кг сухої маси: мідь – 12,62, цинк – 54,27, залізо – 106,28, кобальт – 0,06, марганець – 95,85, водночас вміст свинцю був низьким – 0,08 мг/кг сухої маси, а кадмій не виявлено. Середній вміст кальцію та міді в насінні українських сортів промислових конопель перевищував середній вміст цих елементів у насінні світових сортів промислових конопель на 21% та 6% відповідно. Вміст фосфору в насінні досліджуваних українських сортів конопель був майже таким самим, як і в насінні відомих світових сортів. Середній вміст натрію, калію, магнію, цинку, заліза та марганцю в насінні випробуваних українських сортів конопель був нижчим за середній вміст у насінні відомих світових сортів. Висновки. Наведені характеристики насіння українських сортів конопель та порівняння з відомими світовими аналогами підтверджують високу харчову цінність сортів та їх великий потенціал для застосування.uk
dc.language.isoenuk
dc.publisherНаціональний університет харчових технологійuk
dc.subjecthempuk
dc.subjectконопліuk
dc.subjectseedsuk
dc.subjectнасінняuk
dc.subjectсompositionuk
dc.subjectскладuk
dc.titleChemical composition of seeds of industrial Ukrainian hemp varietiesuk
dc.title.alternativeХімічний склад насіння промислових сортів українських конопельuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doiDOI: https://doi.org/10.24263/2304-974X-2024-13-3-8-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
С5 Осейко М.І., Сова Н.А., Єфімов В.Г., Петраченко Д.О..pdf3,06 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.