Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12312
Назва: | Improving the mobile structure of a vertical modular solar dryer for the agricultural sector "From field to fork" |
Інші назви: | Удосконалення мобільної конструкції вертикальної модульної сонячної сушарки для сільськогосподарського сектору «Від поля до виделки» |
Автори: | Zahorulko, Andrii Загорулько, Андрій Voronenko, Iryna Вороненко, Ірина Minenko, Sofiia Міненко, Софія Pugach, Andrii Пугач, Андрій Миколайович Nazarenko, Оlena Назаренко, Олена Володимирівна Lebedenko, Olesya Лебеденко, Олеся Василівна Ibaiev, Eldar Ібаєв, Ельдар Tytarenko, Nataliia Титаренко, Наталія |
Ключові слова: | solar dryer сонячна сушарка mobility мобільність agricultural raw materials сільськогосподарська сировина hemispherical collectors напівсферичні колектори thermal accumulator тепловий акумулятор autonomous fans автономні вентилятори competitiveness конкурентоспроможність export potential експортний потенціал |
Дата публікації: | 2025 |
Видавництво: | ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР ПК® Український державний університет залізничного транспорту |
Бібліографічний опис: | Zahorulko, A., Voronenko, I., Minenko, S., Pugach, A., Nazarenko, О., Lebedenko, O., Ibaiev, E., Tytarenko, N. (2025). Improving the mobile structure of a vertical modular solar dryer for the agricultural sector "From field to fork". Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (133)), 6–16. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12312 |
Короткий огляд (реферат): | The object of this study is the radiation drying of local agricultural raw materials (Jerusalem artichoke of the "Kyivskyi bily" variety and apples of the "Williams" variety) in a mobile structure of a vertical-modular solar dryer. The study is aimed at improving the resource-saving drying of agricultural raw materials. The solar dryer has adjustable hemispherical air collectors (tilt angle 20…45°) and a heat-insulated chamber with a thermal accumulator (stone pebbles, size 50–80 mm), a backup infrared heater (600 W), and autonomous fans in a combination with Peltier elements. Drying of agricultural raw materials with a thickness of 4–12 mm and a heat carrier speed of 0.05–2.0 m/s was carried out in the summer-autumn decades of 2024. The drying duration of Jerusalem artichoke was 38.6–50 h, apples – 30.5…37 h; drying temperature – 22…50 °C. Moisture removal was 77.8 % for Jerusalem artichoke and 87.0 % for apples. Moisture removal when loading 6.0 kg of raw materials was 3.5 kg for Jerusalem artichoke (77.8 % moisture) and 4.2 kg for apples (87.0 % moisture) under drying conditions to a moisture content of 20.0 %. Losses of vitamin C during sun drying in Jerusalem artichoke were 2.17 times (versus 3.21 times during convective drying), and in apples – 2.26 times (versus 2.58 times). Dietary fiber in Jerusalem artichoke decreased by 2.29 times (versus 3.33 times), and in apples – by 2.25 times (versus 3.91 times). Losses of β-carotene in Jerusalem artichoke during sun drying were 2.65 times (versus 3.08 times). There was also a smaller decrease in phosphorus and mono- and disaccharides. Dried semi-finished products had a uniform appearance, light yellow color, and natural taste and aroma properties. An improved mechanism for managing the competitiveness of agricultural enterprises combines technical, economic, and organizational aspects for entering the European market and expanding exports Об'єктом дослідження є радіаційне сушіння місцевої сільськогосподарської сировини (топінамбуру сорту «Київський білий» та яблук сорту «Вільямс») у мобільній конструкції вертикально-модульної сонячної сушарки. Метою дослідження є вдосконалення ресурсозберігаючого сушіння сільськогосподарської сировини. Сонячна сушарка має регульовані напівсферичні повітряні колектори (кут нахилу 20…45°) та теплоізольовану камеру з тепловим акумулятором (кам'яна галька, розміром 50–80 мм), резервним інфрачервоним обігрівачем (600 Вт) та автономними вентиляторами в комбінації з елементами Пельтьє. Сушіння сільськогосподарської сировини товщиною 4–12 мм та швидкістю теплоносія 0,05–2,0 м/с проводилося в літньо-осінні декади 2024 року. Тривалість сушіння топінамбура становила 38,6–50 год, яблук – 30,5…37 год; температура сушіння – 22…50 °C. Видалення вологи становило 77,8% для топінамбура та 87,0% для яблук. Видалення вологи при завантаженні 6,0 кг сировини становило 3,5 кг для топінамбура (77,8% вологості) та 4,2 кг для яблук (87,0% вологості) за умов сушіння до вологості 20,0%. Втрати вітаміну С під час сушіння на сонці в топінамбури становили 2,17 раза (порівняно з 3,21 раза під час конвективного сушіння), а в яблуках – 2,26 раза (порівняно з 2,58 раза). Харчові волокна в топінамбури зменшилися в 2,29 раза (порівняно з 3,33 раза), а в яблуках – в 2,25 раза (порівняно з 3,91 раза). Втрати β-каротину в топінамбури під час сушіння на сонці становили 2,65 раза (порівняно з 3,08 раза). Також спостерігалося менше зменшення фосфору та моно- та дисахаридів. Сушені напівфабрикати мали однорідний зовнішній вигляд, світло-жовтий колір та природні смакові та ароматичні властивості. Удосконалений механізм управління |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://journals.uran.ua/eejet/article/view/323607 https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12312 |
ISSN: | ISSN 1729-3774 E-ISSN 1729-4061 ISSN-L 1729-3774 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації в наукометричній базі Scopus |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
ПУГАЧ А.Скопус 2025.pdf | 472,8 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.