Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/13017Повний запис метаданих
| Поле DC | Значення | Мова |
|---|---|---|
| dc.contributor.author | Алієв, Ельчин Бахтияр огли | - |
| dc.contributor.author | Aliiev, Elchyn | - |
| dc.date.accessioned | 2025-12-03T09:20:29Z | - |
| dc.date.available | 2025-12-03T09:20:29Z | - |
| dc.date.issued | 2024 | - |
| dc.identifier.citation | Алієв Е. Б. Дослідження міцності насіння соняшнику при стиску / Е. Б.Алієв, К. В. Ведмедєва, Т. В. Махова // Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН, Вип. 36: 6-15, С. 6-15. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/13017 | uk |
| dc.identifier.issn | 2078-7316 | - |
| dc.identifier.uri | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/13017 | - |
| dc.description.abstract | Знання характеристик міцності насіння при стиску є необхідним для раціонального проектування ефективної системи лущення та оптимізації процесу і параметрів продукту. Метою дослідження було визначення закономірностей сили руйнування насіння соняшнику різних сортів при стисканні від їх інших морфологічних властивостей. Результати показали, що сила руйнування насіння F не залежить явно від розташування насінини в кошику (коефіцієнт варіації не перевищує 0,132), тому можна використовувати середні значення по всьому кошику для подальших досліджень. Виявлено, що значення сили руйнування лушпиння насіння F варіюються серед різних зразків, що дозволяє умовно розділити їх на три групи міцності: перша (більше 50 Н: Прометей, Білочка, Запорізький кондитерський і 160в), друга (30–50 Н: 162бп1, ЗЛ50А, ЗЛ169А, ЗЛ54А, 174д, СХ75А, 178а, 174е, 168а, 168б, 175бп1) і третя (до 30 Н: 168в, 340в, 164г, КП11А, 162в, 165ар2). Встановлено кореляцію між силою руйнування лушпиння насіння F і лушпинністю ω у вигляді лінійної залежності F = 189,37ω – 25,713 (коефіцієнт детермінації R² = 0,8823). Тобто, міцність насіння можна визначати за їх лушпинністю. Встановлено, що ліквідними для виробників харчової галузі є зразки соняшника, які знаходяться в другій і третій групах. Однак враховуючі визначені морфологічні і біохімічні властивості насіння зразків зазначених груп подальшу селекцію краще зосередити на зразках, які знаходяться на межі другої та першої груп (160в, 162бп1). Третя група також може представляти інтерес в якості матеріалу для схрещування (168в, 340в, 164г, КП11А, 162в, 165ар2). Znannia kharakterystyk mitsnosti nasinnia pry stysku ye neobkhidnym dlia ratsionalnoho proektuvannia efektyvnoi systemy lushchennia ta optymizatsii protsesu i parametriv produktu. Metoiu doslidzhennia bulo vyznachennia zakonomirnostei syly ruinuvannia nasinnia soniashnyku riznykh sortiv pry styskanni vid yikh inshykh morfolohichnykh vlastyvostei. Rezultaty pokazaly, shcho syla ruinuvannia nasinnia F ne zalezhyt yavno vid roztashuvannia nasinyny v koshyku (koefitsiient variatsii ne perevyshchuie 0,132), tomu mozhna vykorystovuvaty seredni znachennia po vsomu koshyku dlia podalshykh doslidzhen. Vyiavleno, shcho znachennia syly ruinuvannia lushpynnia nasinnia F variiuiutsia sered riznykh zrazkiv, shcho dozvoliaie umovno rozdilyty yikh na try hrupy mitsnosti: persha (bilshe 50 N: Prometei, Bilochka, Zaporizkyi kondyterskyi i 160v), druha (30–50 N: 162bp1, ZL50A, ZL169A, ZL54A, 174d, SKh75A, 178a, 174e, 168a, 168b, 175bp1) i tretia (do 30 N: 168v, 340v, 164h, KP11A, 162v, 165ar2). Vstanovleno koreliatsiiu mizh syloiu ruinuvannia lushpynnia nasinnia F i lushpynnistiu ω u vyhliadi liniinoi zalezhnosti F = 189,37ω – 25,713 (koefitsiient determinatsii R² = 0,8823). Tobto, mitsnist nasinnia mozhna vyznachaty za yikh lushpynnistiu. Vstanovleno, shcho likvidnymy dlia vyrobnykiv kharchovoi haluzi ye zrazky soniashnyka, yaki znakhodiatsia v druhii i tretii hrupakh. Odnak vrakhovuiuchi vyznacheni morfolohichni i biokhimichni vlastyvosti nasinnia zrazkiv zaznachenykh hrup podalshu selektsiiu krashche zoseredyty na zrazkakh, yaki znakhodiatsia na mezhi druhoi ta pershoi hrup (160v, 162bp1). Tretia hrupa takozh mozhe predstavliaty interes v yakosti materialu dlia skhreshchuvannia (168v, 340v, 164h, KP11A, 162v, 165ar2). | uk |
| dc.language.iso | uk | uk |
| dc.publisher | Інституту олійних культур НААН | uk |
| dc.subject | соняшник | uk |
| dc.subject | soniashnyk | uk |
| dc.subject | насіння | uk |
| dc.subject | nasinnia | uk |
| dc.subject | кошик | uk |
| dc.subject | koshyk | uk |
| dc.subject | розподіл | uk |
| dc.subject | rozpodil | uk |
| dc.subject | міцність | uk |
| dc.subject | mitsnist | uk |
| dc.title | Дослідження міцності насіння соняшнику при стиску | uk |
| dc.title.alternative | Doslidzhennia mitsnosti nasinnia soniashnyku pry stysku | uk |
| dc.type | Article | uk |
| Розташовується у зібраннях: | Наукові статті | |
Файли цього матеріалу:
| Файл | Опис | Розмір | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| 8.pdf | 1,55 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.
