Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/13017
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorАлієв, Ельчин Бахтияр огли-
dc.contributor.authorAliiev, Elchyn-
dc.date.accessioned2025-12-03T09:20:29Z-
dc.date.available2025-12-03T09:20:29Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationАлієв Е. Б. Дослідження міцності насіння соняшнику при стиску / Е. Б.Алієв, К. В. Ведмедєва, Т. В. Махова // Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН, Вип. 36: 6-15, С. 6-15. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/13017uk
dc.identifier.issn2078-7316-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/13017-
dc.description.abstractЗнання характеристик міцності насіння при стиску є необхідним для раціонального проектування ефективної системи лущення та оптимізації процесу і параметрів продукту. Метою дослідження було визначення закономірностей сили руйнування насіння соняшнику різних сортів при стисканні від їх інших морфологічних властивостей. Результати показали, що сила руйнування насіння F не залежить явно від розташування насінини в кошику (коефіцієнт варіації не перевищує 0,132), тому можна використовувати середні значення по всьому кошику для подальших досліджень. Виявлено, що значення сили руйнування лушпиння насіння F варіюються серед різних зразків, що дозволяє умовно розділити їх на три групи міцності: перша (більше 50 Н: Прометей, Білочка, Запорізький кондитерський і 160в), друга (30–50 Н: 162бп1, ЗЛ50А, ЗЛ169А, ЗЛ54А, 174д, СХ75А, 178а, 174е, 168а, 168б, 175бп1) і третя (до 30 Н: 168в, 340в, 164г, КП11А, 162в, 165ар2). Встановлено кореляцію між силою руйнування лушпиння насіння F і лушпинністю ω у вигляді лінійної залежності F = 189,37ω – 25,713 (коефіцієнт детермінації R² = 0,8823). Тобто, міцність насіння можна визначати за їх лушпинністю. Встановлено, що ліквідними для виробників харчової галузі є зразки соняшника, які знаходяться в другій і третій групах. Однак враховуючі визначені морфологічні і біохімічні властивості насіння зразків зазначених груп подальшу селекцію краще зосередити на зразках, які знаходяться на межі другої та першої груп (160в, 162бп1). Третя група також може представляти інтерес в якості матеріалу для схрещування (168в, 340в, 164г, КП11А, 162в, 165ар2). Znannia kharakterystyk mitsnosti nasinnia pry stysku ye neobkhidnym dlia ratsionalnoho proektuvannia efektyvnoi systemy lushchennia ta optymizatsii protsesu i parametriv produktu. Metoiu doslidzhennia bulo vyznachennia zakonomirnostei syly ruinuvannia nasinnia soniashnyku riznykh sortiv pry styskanni vid yikh inshykh morfolohichnykh vlastyvostei. Rezultaty pokazaly, shcho syla ruinuvannia nasinnia F ne zalezhyt yavno vid roztashuvannia nasinyny v koshyku (koefitsiient variatsii ne perevyshchuie 0,132), tomu mozhna vykorystovuvaty seredni znachennia po vsomu koshyku dlia podalshykh doslidzhen. Vyiavleno, shcho znachennia syly ruinuvannia lushpynnia nasinnia F variiuiutsia sered riznykh zrazkiv, shcho dozvoliaie umovno rozdilyty yikh na try hrupy mitsnosti: persha (bilshe 50 N: Prometei, Bilochka, Zaporizkyi kondyterskyi i 160v), druha (30–50 N: 162bp1, ZL50A, ZL169A, ZL54A, 174d, SKh75A, 178a, 174e, 168a, 168b, 175bp1) i tretia (do 30 N: 168v, 340v, 164h, KP11A, 162v, 165ar2). Vstanovleno koreliatsiiu mizh syloiu ruinuvannia lushpynnia nasinnia F i lushpynnistiu ω u vyhliadi liniinoi zalezhnosti F = 189,37ω – 25,713 (koefitsiient determinatsii R² = 0,8823). Tobto, mitsnist nasinnia mozhna vyznachaty za yikh lushpynnistiu. Vstanovleno, shcho likvidnymy dlia vyrobnykiv kharchovoi haluzi ye zrazky soniashnyka, yaki znakhodiatsia v druhii i tretii hrupakh. Odnak vrakhovuiuchi vyznacheni morfolohichni i biokhimichni vlastyvosti nasinnia zrazkiv zaznachenykh hrup podalshu selektsiiu krashche zoseredyty na zrazkakh, yaki znakhodiatsia na mezhi druhoi ta pershoi hrup (160v, 162bp1). Tretia hrupa takozh mozhe predstavliaty interes v yakosti materialu dlia skhreshchuvannia (168v, 340v, 164h, KP11A, 162v, 165ar2).uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherІнституту олійних культур НААНuk
dc.subjectсоняшникuk
dc.subjectsoniashnykuk
dc.subjectнасінняuk
dc.subjectnasinniauk
dc.subjectкошикuk
dc.subjectkoshykuk
dc.subjectрозподілuk
dc.subjectrozpodiluk
dc.subjectміцністьuk
dc.subjectmitsnistuk
dc.titleДослідження міцності насіння соняшнику при стискуuk
dc.title.alternativeDoslidzhennia mitsnosti nasinnia soniashnyku pry styskuuk
dc.typeArticleuk
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
8.pdf1,55 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.