Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/1319
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Луценко, Марина | - |
dc.contributor.author | Lutsenko, Maryna | - |
dc.contributor.author | Sova, Nataliia | - |
dc.contributor.author | Сова, Наталія | - |
dc.contributor.author | Korchmaryova, Arina | - |
dc.contributor.author | Корчмарьова, Аріна | - |
dc.contributor.author | Андрусевич, Катерина | - |
dc.contributor.author | Andrusevych, Kateryna | - |
dc.date.accessioned | 2019-05-20T10:56:42Z | - |
dc.date.available | 2019-05-20T10:56:42Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.citation | Research of Physical and Chemical Parameters of Oil Obtained from Organic and Conversion Hemp Seeds Varieties “Hliana” / Nataliia Sova, Maryna Lutsenko, Arina Korchmaryova, Kateryna Andrusevych // Ukrainian Food Journal. – 2018. – Volume 7 (2). – P. 244 – 252. | uk |
dc.identifier.issn | 2304-974X, (Online) 2313-5891 | - |
dc.identifier.uri | http://ufj.ho.ua/Archiv/UKRAINIAN%20FOOD%20JOURNAL%202018%20V.7%20Is.2.pdf | - |
dc.identifier.uri | http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/1319 | - |
dc.description.abstract | Метою досліджень є підтвердження літературних даних щодо ідеального для засвоєння організмом людини співвідношення Омега-3 і Омега-6 ненасичених жирних кислот в конопляній олії – 1:3, яке рекомендоване експертами Всесвітньої організації охорони здоров'я. Матеріали і методи. Об’єкт дослідження – олія з конверсійного та органічного насіння промислових конопель сорту “Гляна” врожаю 2017 року. Вміст тетрагідроканабінолу в цьому сорті рівний нулю. Жирнокислотний склад вивчали за допомогою хроматографічного методу, також було визначено органолептичні показники, кислотність та йодне число конопляної олії. Результати і обговорення. Основні органолептичні показники дослідних зразків олії відповідали вимогам нормативної документації. Кислотність і йодне число конопляної олії з органічного насіння промислових конопель становило 1,13 % і 152 г/100 г відповідно; з конверсійного насіння – 1,23 % і 154 г/100 г відповідно. Згідно даних хроматограм, визначили відсотковий вміст кислот у конопляній олії. Насіння конопель сорту “Гляна” містить приблизно 55% лінолевої (Омега-6) кислоти, 16% олеїнової (Омега-9) кислоти, 15 % альфа-лiноленової (Омега-3) та 2% гамма-ліноленової (Омега-6) кислоти. Співвідношення Омега-3 та Омега-6 жирних кислот в конопляній олії досліджених зразків наближений до ідеального і становив 1 : 3,6. Відомо, що організму людини кожен день потрібно приблизно 2-3 г Омега-3 і 4 г Омега-6. Цю кількість ненасичених жирних кислот може забезпечити вживання по 1 столової ложки конопляної олії в день. Висновки. Вперше досліджено жирнокислотний склад олії з насіння конопель сорту “Гляна”. Підтверджено, що в конопляній олії співвідношення есенційних жирних кислот Омега-3 і Омега-6 – 1 : 3,6. Показники складу і якості олії з органічного і конверсійного насіння конопель між собою майже не відрізняються. Introduction. The aim of the research is to confirm the literature data on the ratio of Omega-3 and Omega-6 unsaturated fatty acids in hemp oil – 3 : 1 ideal for human body absorption, recommended by the experts of the World Health Organization. Materials and methods. The object of the study is the oil of conversion and organic seeds of industrial hemp variety “Hliana” of the crop of 2017. The content of tetrahydrocannabinol in this grade is zero. The fatty acid composition was studied using a chromatographic method, organoleptic characteristics, acidity and iodine number of hemp oil were also determined. Results and discussion. The basic organoleptic characteristics of the experimental oil samples corresponded to the requirements of normative documentation. The acidity and iodine number of hemp oil from organic seeds of industrial hemp was 1.13% and 152 g / 100 g respectively; with conversion seeds – 1.23% and 154 g / 100 g respectively. According to chromatogram data the percentage content of acids in hemp oil was determined. Hemp seed variety “Hliana” contains approximately 55% of linoleic (Omega-6) acids, 16% oleic acid (Omega-9), 15% alpha-linolenic (Omega-3) and 2% gamma-linolenic (Omega-6) acid. The ratio of omega-3 and omega-6 fatty acids in hemp oil of the samples studied was approximately 1: 3.6. It is known that the human body needs about 2-3 grams of omega-3 and 4 grams of omega-6 each day. This amount of unsaturated fatty acids can provide 1 tablespoon of hemp oil per day. Conclusions. For the first time the fatty acid composition of oil from hemp seeds of the variety “Hliana” was studied. It was confirmed that in hemp oil the ratio of essential fatty acids Omega-3 and Omega-6 is 1: 3.6. The parameters of composition and quality of oil from organic and conversion seeds of hemp are almost identical. | uk |
dc.language.iso | uk | uk |
dc.publisher | Національний університет харчових технологій | uk |
dc.subject | органіка | uk |
dc.subject | оrganic | uk |
dc.subject | конверсія | uk |
dc.subject | conversion | uk |
dc.subject | насіння | uk |
dc.subject | seed | uk |
dc.subject | коноплі | uk |
dc.subject | hemp | uk |
dc.subject | олія | uk |
dc.subject | oil | uk |
dc.title | Дослідження фізико-хімічних показників олії, отриманої з органічного та конверсійного насіння конопель сорту “Гляна” | uk |
dc.title.alternative | Research of Physical and Chemical Parameters of Oil Obtained from Organic and Conversion Hemp Seeds Varieties “Hliana” | uk |
dc.type | Article | uk |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
С4.pdf | 1,57 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.